Fascinerend event: Marathon des Sables; Preview op Ironman Mallorca en Challenge…Mallorca – WTJ 2052

VRIJDAG  – Het is dan wel afzien, je komt wel met een verhaal thuis waar je de rest van je leven op kunt teren. Die Marathon des Sables rangschik ik toch wel in het rijtje van extreme duursporten, lees er het verhaal van Mathon van Eijsden (vorige aflevering Trikipedia) maar op na. Overigens was ook de Vlaamse triatlete Lotte de Vet (zus van Hanne) deelneemster. Zij werd knap zevende in 39 uur en 16 minuten. Snelste vrouw was de Marokkaanse Aziza Raji in 30.30 uur. Zij werd in de vorige MDS (dit was editie 35) in 2019 nog geklopt door de Spaans-Nederlandse Ragna Debats, waarover we toen ook schreven.

Marathon des Sables met soms een triatleet er tussen

De loodzware race werd bij de mannen gewonnen door de Marokkaan Rachid El Arabity in 21.17 uur. Hij duelleerde – zoals al vaker in de MDS met broer Mohamed, die tweede werd. Beste Nederlander was Abram van Veen op een 31e plaats in 34 uur en 53 minuten. Mathon werd dus 233e in 53.03.56 uur. In totaal haalden 15 Nederlanders het laatste bivak, de finish dus. Triatleten wagen zich niet zo heel vaak aan de Marathon des Sables of het moet natuurlijk Petr Vabrousek zijn, die enkele keren in de top 25 finishte. De Zwitser Konrad van Allmen werd ooit zevende, Fransman Eric Plantin vijfde en tiende en de Britse Sian Brice deed na haar loopbaan voor de lol een keer mee.

(Jolanda Linschooten)

In 1996 was Richard Boone de eerste Nederlander, die meedeed aan – toen – de elfde editie. Die Marathon des Sables (sables betekent zand) werd toen voor de derde keer gewonnen door de Rus met Nederlandse naam Andre Derksen. Meest bekende finisher is tv-acteur/programmamaker Tom Waes, die geen uitdaging uit de weg gaat. Tom volbracht de marathon in 2010. Van de 35 edities was er 24 keer een Marokkaanse winnaar. De andere zeges gingen naar Frankrijk, Rusland en Jordanië. De Marokkaanse zege bij de vrouwen dit jaar was best zeldzaam, pas de derde keer. Dertien keer was een atlete uit Frankrijk de beste.

Jolanda Linschooten: van triatlete tot beroepsavonturier/ultraloper

Eelke Wijnia, Remco van Hove, Ronald van der Wekke, Henk Sipers, Ad Klein, Dennis Janson en Tom de Jong zijn Nederlandse (ex-)triatleten, die net als Mathon de MDS ooit tot een goed einde brachten. De meest bekende Nederlandse atlete in dit evenement is Jolanda Linschooten. De geboren Leidense was eind jaren tachtig/begin negentig een tijdje triatlete met een aantal podiumplaatsen. In 2000 zegde ze haar baan op en werd ‘beroepsavonturier’, ultraloopster, fotograaf en schrijfster. In 2010 finishte ze als tweede vrouw in iets meer dan 30 uur. In 2011 was Jolanda vierde in 29.42 uur.

Zo dan zijn we weer helemaal bij wat betreft de historie van deze legendarisch wedstijd, waar ongetwijfeld in de toekomst nog wel eens een triatleet zich aan zal wagen. ,,Maar dan kun je er niks bij doen”, aldus Mathon van Eijsden, ,,Heel je voorbereiding staat in het teken van deze unieke wedstrijd.”

Weekend met Mediterrane wedstrijden

We gaan het weekend induiken. In eigen land blijft de multisportkalender leeg, dus togen tientallen Nederlanders de afgelopen week naar zuidelijker oorden. Naar de XTerra Greece bijvoorbeeld in het Olympisch stadje uit 2004 Vougliameni. Of – en dat zijn er heel wat meer – naar Mallorca, waar zaterdag maar liefst drie races op het eiland worden gehouden.

Ironman en Challenge ‘vieren samen vakantie’ op Mallorca

Ironman en Challenge is net als in een huwelijk. Ze hebben het wel eens met elkaar aan de stok, maar kunnen elkaar ook niet missen. Sterker nog, ze zoeken elkaar regelmatig op. Is er een Challenge in Duitsland, dan is Ironman ook ergens bij de Oosterburen. Oostenrijk met Graz en Sankt Polten idem dito. Vorige week nog Budva en Porec, allebei voormalig Joegoslavië zeg maar. En komend weekend maken ze het nog bonter. In de zuidwestelijke hoek van Mallorca is de Challenge Family neergestreken voor Challenge Paguera. In de noordoostelijke hoek heeft Ironman haar tenten opgeslagen voor Ironman en IM 70.3 Alcudia. In 2016 stopte Alcudia met de hele afstand, vijf jaar later is ze terug. En toch schijnen de parcoursen elkaar niet te kruisen op dit grootste eiland van de Balearen met een oppervlakte van 3640 vierkante km. (ongeveer de provincie Overijssel) en een kustlijn van 550 kilometer is er ook volop ruimte om de twee toptriathlons naast elkaar te houden.

Het vakantie-eiland is daarmee wel overspoeld met buitenlanders met – op het vliegveld – opvallend veel fietskoffers bij zich. Omdat in Nederland op veel plaatsen de herfstvakantie begint, plakken veel atleten er nog een weekje zonvakantie achteraan. We spraken in de aanloop naar Ironman Mallorca al met Kyra Meulenberg, Dirk Wijnalda en Milan Brons. Ook Ilona Eversdijk, Jim Doornbosch, Thomas Hounjet en Paul Nieuwenhuizen doen mee. Jan van der Laan is – net als Cees Frikkee in Almere – jarenlang uit competitie verdwenen, maar sinds dit jaar als 50-plusser meer dan terug. Maar ook Rob Frambach gaat – na een druk jaren van evenementen organiseren – zijn debuut maken op de hele. Hij slaapt naast zijn formidabele Kú Cycle, dus op dat onderdeel komt alles goed!

Heel veel toppers op Mallorca

Wie gaan er voor de overall-winst op deze Ironman? Een lange rij toppers staat te popelen om deze Ironman op zijn/haar naam te schrijven. Normaliter waren ze na Hawaii aan vakantie toe, nu staan ze nog in diverse najaars-Ironmans aan de start. We noemen er slechts een paar: wereldkampioen Kristian Hogenhaug, Cameron Wurf, Michael Weiss, Bart Aernouts, Florian Angert, Boris Stein, Seppe Odeyn, William Mennesson, Adam Bowden, Alessandro Degasperi en Stefan Schumacher.

Twee Nederlandse pro’s bij de mannen dus (Milan en Dirk), geen bij de vrouwen. Daar gaat het wellicht tussen Lisa Norden, haar landgenote Sara Svensk, Jocelyn McCauley (laatste winnares in 2016 toen Tineke van den Berg derde werd), Fenella Langridge, Michelle Vesterby en Jeanne Collonge. Alexandra Tondeur en Katrien Verstuyft vormen de Belgische inbreng.

Ditlev op herhaling in Paguera; tweede halve voor Youri

Snel naar de noord-oostkust voor Challenge Paguera, waar genoeg toppers overblijven voor een interessante halve triathlon. Want wie Frederik Funk, Thomas Davis, Reinaldo Colucci, Ruedi Wild, Nils Frommhold en Lukas Kocar. Nicola Spirig, Lucy Hall, Jodie Stimpson, India Lee en Manon Genet. Voor Nederland doen in elk geval Youri Keulen en Leane Fanoy mee. O ja, wie er ook is? Magnus Ditlev. De Deen kon uiteindelijk toch met een tevreden gevoel uit Budva vertrekken en is vast van plan op Mallorca te bewijzen dat hij in topvorm verkeerd.

Op deze voor de Nederlandse triathlon zo turbulente vrijdag, zijn daarmee de belangrijkste races weer vermeld. Op dat ’turbulente’ komen we later nog wel even terug. Ik had gelukkig een pot sterke koffie gezet deze ochtend toen Trouw op de deurmat viel.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.