Brownlee ‘skipt’ Sub7-project en stuurt Joe Skipper naar Dresden; Eerste tri Prinsenbeek voor Wouter Verstraat en Jamie van Lieshout – WTJ 2331

MAANDAG – Het zit of de Britse triatleten, maar daarmee ook het Pho3nix Sub7/Sub8-project niet mee. Eerst was daar Lucy Charles-Barclay, die een blessure opliep en een aantal weken op krukken moest lopen. Zwemmen en fietsen gaat weer, maar een razendsnelle marathon lopen? No way voor Lucy. Zij wordt vervangen door landgenote Katrina Matthews. Geen verkeerde wissel, want zij haalde begin mei zilver op het WK Ironman in St. George.

En maandag 30 mei – een week voor aanvang van de wereldbesttijd-poging moet een tweede vedette afhaken. Het is de tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee, die zijn droom om onder de 7 uur te finishen op een hele triathlon moet laten varen. De stressfractuur in de heup doen Ali de das om. Het zit de oudste Brownlee niet mee dit seizoen, want ook het WK liep hij mis. Toen vanwege een griep. De organisatie nam natuurlijk een geweldig risico door slechts met 4 top triatleten in zee te gaan. Naast de Britse afvallers zijn dat de Noor Kristian Blummenfelt, die we vorig week nog in Amsterdam zagen/spraken en de Zwitserse Nicola Spirig. Het hele project afblazen was geen optie natuurlijk. Big Blu is er klaar voor en ook Nikki staat op scherp.

Dus werd ook bij de mannen de ene Brit tegen de andere ingeruild: Joe Skipper stapt in de ring om trouwens een maand later in het huwelijksbootje te stappen. Brownlee is flink ontdaan. Hij was zo gefocust op deze missie samen met zijn team dat de vergelijkingen met zijn Olympische successen al opdoken. Zijn eerste reactie was dan ook: ‘Ik ben er kapot van.’

De rollen zijn nu omgekeerd. Joe Skipper, aanvankelijk pacer voor Alistair, krijgt nu bij het zwemmen zijn beroemde landgenoot als gangmaker in het water. Daarna is Brownlee de man, die de commentaar-positie inneemt bij de livestream. Voor Blummenfelt maakt het allemaal weinig verschil. Hij acht Joe Skipper zelfs in staat om hem nog langer op te jagen dan Brownlee zou doen. ,,De uitdaging wordt er niet minder om”, aldus de Noor, die geen centje pijn heeft. De race is of zondag dan wel maandag, afhankelijk van de weersomstandigheden. Alles moet immers meezitten voor de unieke recordpogingen.

Fit Forward Tri Prinsenbeek voor Wouter en Jamie

Je kunt natuurlijk een gigantische organisatie om je heen verzamelen en een triathlon in elkaar steken. Maar je kunt ook in je eentje een idee tot uitvoering brengen, 13 verkeersregelaars en 28 vrijwilligers uit je vriendenkring bijeen roepen en ook een triathlon houden. Dat laatste deed Patricia van Dun, bekend triatlete uit Breda. Aanvankelijk met plannen bij de Galderse Meren onder Breda, maar toen de gemeente geen vergunning verleende uitgeweken naar De Kuil een recreatieplas nabij Prinsenbeek. En dat is ten noordwesten van Breda, daar waar komend Pinksterweekend eindelijk de al drie jaar uitgestelde carnavalsoptocht wordt gehouden.

Maar nu dus voor het eerst een triathlon hier. De Fit Forward Triathlon. Patricia had wel twee try-outs gedaan alvorens deze wedstrijd uit te schrijven. Het pakte allemaal heel goed uit. Een kleine honderd deelnemers, jammer dat het een regenachtige dag was, maar vooral veel complimenten voor deze nieuwkomer. De winst op de sprint ging naar Zeeuw Wouter Verstraate. Vorig jaar won de Westkapellenaar ook al de triathlon van Herkingen. Hij bleef Bredanaar Bryan van Rutten 16 seconden voor. De Bredanaar – uitkomend voor TV Dordrecht – was daags tevoren nog derde geworden in Almere op de kwart. Brons ging naar Rob Musters, tegenwoordig woonachtig in Princenhage, maar straks uiteraard van de partij in geboortedorp Oud Gastel. Rob komt langzaam maar zeker weer in zijn oude vorm. Vierde was de snelste zwemmer die uit ‘De Kuil’ kwam: Robin Iking. Met Roel Nieuwenhuizen op een vijfde plaats volgde daarna de eerste master: Joris Haest. Topatleet Ben Vriends finishte als zevende.

Jamie loopt iedereen eruit

Terwijl Ben pas recentelijk de triathlonsport ontdekt heeft, deed zijn vriendin Jamie van Lieshout al vaker mee aan wedstrijden. Een paar jaar terug won ze nog in Nuenen. Nu was ze de snelste in de premiere van de Fit Forward Triathlon te Prinsenbeek. Ze moest het wel van het lopen hebben, want na het zwemmen lag Jamie nog twee minuten achter op Anna de Wit, die uiteindelijk vierde zou worden. Anna begon nog wel als eerste aan de 5 kilometer lopen, maar met Dorien van Loenen en Hedy Versluys op haar hielen. Dat lopen zou het klassement nog danig door elkaar schudden, want met 18.39 op de 5 km. was Jamie veel sterker dan de rest. Pamela Raaff finishte als tweede en Lotte Hagedoorn als derde. Trion-atlete Anna de Wit kwam dus vierde binnen gevolgd door Dorien van Loenen, die samen met zus Marjolein (bekend van Kamp van Koningsbrugge) mee deed. Marjolein zou negende eindigen. Bij de trio’s won Team Ameide. De jeugdafstand was 1/16e. Ze werd gewonnen door Julien Clement en Liva van de Riet.

Belfort met Cerberus-atleten

In en rond de Franse stad Belfort was zondag een halve triathlon. De wedstrijd trok een vier Cerberus-triatleten en ook Marleen Stroomer vindt het nog steeds leuk om vooral buiten de landsgrenzen aan wedstrijden mee te doen. In eigen land heeft ze de meeste wedstrijden immers wel een keer gedaan. De overwinning ging naar Victor Henry, die in 2018 hier nog derde werd. De Fransman met de Nederlandse achternaam Pierre Stieremans finishte twee minuten later als tweede en favoriet Baptiste Domanico volgde kort daarna als derde.

Bij de vrouwen een royale zege voor de Zwitserse Alanis Siffert. Dertien minuten later werd Heidi Wouters knap tweede en de Franse eer bij de vrouwen werd gered door de nummer drie Elodie Chaiffre, maar dan al wel op 17 minuten achterstand. Beste Nederlander bij de mannen was Jochem Tolsma. In totaal 567 deelnemers waaronder ook Dave Rost, die uitviel.

29 MEI: HALVE TRIATHLON BELFORT
44.Jochem Tolsma                                                            04.46.20
49.Peter-Jan Mol                                                                04.48.25
168.Piet Jonkers                                                                 05.14.41
303.Joep Meelkop 5.41.19
V:
43.Marleen Stroomer 6.17.26 (28e F40)

In Spanje stond een nieuwe halve triathlon op de kalender. De zogeheten Mediterrean Epic, warm aanbevolen door twaalfvoudig wereldkampioen Javier Gomez Noya. Javi had zelf mee willen doen, maar hij stelt zijn terugkeer nog even uit. Bijgevolg ontstond een open race met aan het eind Gonzalo Fuentes Isasi als winnaar in 3.54.18. Op minder dan twee minuten achterstand was het een andere favoriet die tweede werd: Albert Moreno Molins. De derde plaats ging naar Alberto Casillas Garcia, net boven de vier uur. De vrouwenrace was een simpele walk-over voor Judith Corachan Vaquera, twee weken terug al tweede in Pamplona. Op 21 minuten achterstand volgde Saleta Castro Nogueira en op een dik half uur Liliana Ferreira Verissimo. Een Nederlandse aan het vertrek, Marleen Eijkholdt was de nummer zes bij de masters.

28 MEI: MEDITERREAN EPIC, DROPERA (SPA)
V:
23.Marleen Eijkholdt 5.49.37 (6e F40)

Tot slot nog de Goose Ponds Half in het Amerikaanse Scottsboro. De winst was meer dan overtuigend voor Eric Lashway, meerdere maatjes te groot voor de rest. Beste vrouw was Tracy Villano. De race was een Amerikaanse aangelegenheid. Maar ook een kleine race met 75 deelnemers.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.