Nederlandse wedstrijden: Wilhelminadorp; Leidschendam; Rotterdam; Utrecht; Voorst; Aalten – WTJ 2943

DONDERDAG – We hebben het wel over een aantal Nederlandse races uit het laatste juniweekend gehad, maar dat waren ze nog niet allemaal. Het begon feitelijk vrijdag al met drie wedstrijden. Laten we ze allemaal eens de revue passeren m.u.v. Ironman 70.3 Hoorn, die komt in het IM 70.3-blok nog aan bod.

Wilhelminadorp voor Rens en Eva

Vrijdagmiddag was de 6e editie van de Koole Sport triathlon Wilhelminadorp. Net als drie weken eerder in Terneuzen waren het ook hier Rens de Ridder uit Arnemuiden en de Middelburgse Eva van Hoek, die de winst op de sprint-race pakten. Rens was klaar in 1.02.15 uur en versloeg oud-wielrenner Jacob Wijnstra uit Kapelle en vervolgens Ruben Jumelet. Eva was twee minuten sterker dan Ester de Koning uit Heinkenszand en Selene Pool deed er bijna 3 minuten langer over.

Leuke, knusse vrijdagwedstrijd. Waarom vrijdag? Omdat dan de 300 CIOS-studenten nog op school zijn en zij het voorprogramma vormen met eveneens een triathlon. De beste CIOS-er was Bas Biesterbosch voor Jop Adam en Rik van de Logt. Bij de meisjes bestond het CIOS-podium uit Monica Dekker, Fay de Jong en Adrielle Kox.

Leidschendam voor Jasper en Laura

Vrijdagavond is het dan tijd voor de Midzomer Tri in Leidschendam. Eveneens een 1/8e triathlon. De overwinning ging naar Jasper Ooms in 1.10.12 met Arnaud van Schie en Jesse de Bruin op de plaatsen twee en drie. Negen minuten na de winnaar volgde winnares Laura Oudenhoven in 1.19.39. Amber Middelhoek en Hannah Schulein deelden als 2e en 3e in de vreugde. Snelste trio was het team Thijs de Vries. De mini-afstand bracht de zeges bij Maarten van Welij en Annick Gorissen.

Zaterdag

De zaterdagwedstrijden kwamen reeds aan bod hier. De Verwer & Janssentriathlon Oud Gastel met als winnaars Milan Brons en Nelleke Balde. De Zeewolde Endurance met Juul van de Kruijs en Lydwien Wilbers. Het is geen halve afstand gebleven. Zaterdag besloot de organisatie al het zekere voor het onzekere te nemen en het loopparcours van een halve marathon terug te brengen tot 10 kilometer. En uiteraard ook het NK Rotterdam met Youri Keulen, die een lange neus trekt richting NTB/Selectiecommissies en Silke de Wolde. Een wedstrijd sneuvelde in al die drukte: de crosstriathlon Hilversum trok te weinig deelnemers, waarop de organiserende TVH de boel afblies.

Zondag ging alles wel door, zij het dan wel bij een tropische hitte. Met de zwemkwaliteit had uiteindelijk alleen de organisatie in Aalten moeite. Zij moesten noodgedwongen hun wedstrijd omzetten in een run-bike-run.

Tri Rotterdam voor Frans en Sophie

Liefst 868 atleten togen op zondag naar dag twee van de Tri Hard Series in een aan de Willem Alexanderbaan tussen Bleiswijk en Zevenhuizen. Marketing-technisch is het uiteraard goed om het ’triathlon Rotterdam’ te noemen, maar zoals het WK in de binnenstad werd gehouden lukt dat met dit NK/Teamcompetities en overige series helaas niet. Een traditie zoals de marathon wel heeft, krijgt de triathlonsport helaas in onze grote steden nog niet voor elkaar.

De kwart afstand was de afstand van de ‘Fransen’. Winnaar was Frans van den Heuvel uit Maassluis en Aalsmeerder Frans van Heteren driekwart minuut later als tweede. De snelste banketbakker ter wereld werd er ook mooi snelste M50 mee. Rotterdammer Wouter Jansen greep het brons, waarna wederom tweede masters: Martin Oosters en Dennis van der Spoel.

Een ’thuiszege’ van Sophie Wooldrik in 2.29 uur. De Rotterdamse zwom zo hard dat ze niemand meer zag op de resterende onderdelen. Liefst 14 minuten voorsprong had Sophie op Marielle Schweickart uit Amsterdam en Danielle Ammerlaan uit Bleiswijk. Snelste trio was R&R en De Spetter. De Kikathlon maakte ook gebruik van de Rotterdamse wedstrijden. Thomas Weiden en Silke Korpershoek waren de winnaars. De sprint afstand ging naar Daan Vulkers en Marie Jahreiss. De Junior Challenge kwam op naam van Senna Mol en Elin van den Berg, de jeugdseries vervolgens voor Peet van Merrienboer en Stella Satink. Dat alles bij tropisch weersomstandigheden met slechts hier en daar een schaduwpuntje.

Wel kwamen er na afloop toch mensen met (lichte) klachten omtrent zwemmersjeuk. Volgens ingewijden had een paar extra douches voor het direct afspoelen na het zwemmen veel huidirritatie kunnen voorkomen. Tevoren stond het zwemwater even ter discussie. Zwemmersjeuk is niet per se kwalijk en verdwijnt ook weer snel. Maar met wat afspoelmogelijkheden erbij, is ook dat leed volgend jaar in Rotterdam te overzien.

Triathlon Utrecht voor Jeroen en Esther

Van Rotterdam naar Utrecht voor de Trias Tri. De 1/3e triathlon is ook daar ingevoerd in het programma, zo wordt deze incourante afstand waar aanvankelijk alleen Oud Gastel mee in de slag was steeds populairder. De overwinning kwam bij Jeroen Gijzen terecht. De Utrechter versloeg Jurrien Rom Colthoff, snelste master en Sven Oldenhof. Nick Vloemans en Mark Lodewijks (57 lentes jong!) waren de nummers vier en vijf. Goed op dreef was Esther Exterkate uit het oosten van het land. Ze won voor Ilse Bijker en Piroska Baars.

De 1/3e was niet zo talrijk bezet, maar samen met de andere series kwam Utrecht toch tot 660 deelnemers. De 2e Divisie Noord werd gewonnen door Cornelis Scheltinga. Hij sprintte sneller dan Beau Visser en Joep Kluwen. Bij de vrouwen zag de top drie er als volgt uit: Mariel Borgerink, Lenja Witlox en Evelien van Leeuwen. De kwart afstand kende als winnaar Vanius Gagilas en Michelle Oud. Snelste trio was de ITV-formatie rondom Harald Wernsen. De sprint triathlon in hartje Nederland was voor Mike van Beek en Myrthe Israel en ook daar een trio-triathlon met Martin Oostveen Hoveniers als laureaten. De Stichting Triathlon Utrecht had haar zaakjes goed voor elkaar en kreeg complimentjes van o.m. Marijke Zeekant.

Triathlon Voorst voor Emile en Anne

We trekken verder oostwaarts en komen in Voorst/Bussloo terecht, waar de tweede editie van de Voorster triathlon gehouden werd. Met een vrij bekende microfonist trouwens, Ruud de Haan was toch op doorreis van Gastel naar Holten dus deze wedstrijd paste mooi in het reisschema. Bovendien was bij de prijsuitreiking Maya Kingma uit het nabije Deventer present. Mooie opsteker voor de nog jonge organisatie. De sprint afstand op en rond recreatiegebied Bussloo werd gewonnen door Eindhovenaar Emile Manni, voormalig topzwemmer nu triatleet. Hij bleef maar 22 seconden boven het uur. Spannende race, want Holtenaar Glenn ten Berge was maar zes tellen langzamer. Brons ging naar Sven Sloots uit Apeldoorn. Bernard Kuiken en Stefan Pekkeriet waren de nummers vier en vijf.

Anne Zijderveld woont tegenwoordig in Overijssel. Voor een wedstrijdje in eigen streek draait ze haar hand niet om. Ze plaatste haar naam op de prille erelijst van Voorst. Ze klopte de jonge XTerra-specialiste Kyra Brouwer van Ameland. Derde was Karin van Leersum uit Eindhoven.

Beste trio waren Rob, Evert en Rob oftewel Lions Voorst. De mini-afstand werd gewonnen door Maurits Beckmans en het Apeldoornse talent Maud Lamfers. Onthoud die naam.

Aalten wordt RBR voor Mark en Katharina

In de Gelderse Achterhoek was het dringen geblazen met triathlons. We haalden Wijchen en Gendt al aan, maar op zondag was er ook nog Aalten. Daar stonden 144 atleten aan de start met aanvankelijk de intentie aan zwemmen te beginnen. De groene watervijand gooide roet in het eten. Een run-bike-run dan maar, zoals een paar jaar geleden ook het geval was. De winst ging naar Aaltenaar Mark te Brake in 2.05.57 uur. Tweede was master Jan Hendrik Oldenhave en derde Rick Heutinck. Tweede master was Michel Elshof op een vierde plaats en vervolgens bolden de Duitser Paul Kern en Niclas Hoogekamp over de meet in toch een sfeervolle ambiance.

Een Duitse zege bij de vrouwen voor Katharina Gerhard in 2.37.11. Vervolgens een aantal D40 op een rijtje: Angelique Vrijdag, Maureen Leemrijse en Jacqueline Oude Bennink. Snelste trio was Naamloos in 2.11.39. De zegebloemen op de sprint RBR gingen naar Herald Luiten en Anne Oltvoort.

Terug naar Kermistriathlon

Het 24/25-juni weekend voor Nederland gehad, maar toch nog even een weekje terug naar 17 juni. De Kermistriathlon te Beusichem was een prooi voor Jeroen Velders. Benny Mulder en Joost van der Poll waren de nummers twee en drie. De afstanden zijn maar kort: de winnaar zat rond het half uur. Beste vrouw: Lenja Witlox met Lisanne van der Breggen en Femke Suurmond op zilver en brons. Snelste trio: The Speedmachine.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.