Dant kwam in de slotfase nog langs haar landgenote Pallant-Browne, die wel vertrouwde op haar loopnummer. Diede was intussen ook voorbij Derron en Mathieux en reed als vierde de wisselzone in op 6 minuten. Alle opties lagen nog open al zette Emma Pallant wel meteen de toon door er keihard vandoor te gaan. Al na 3 kiloemter lag ze 1.45 voor op Dant en zeven op Bernardi. Dat werd allengs meer. Diede keek na 13 kilometer tegen een achterstand van een kwartier aan, maar lag nog steeds vierde. Wel kwam de Duitse Daniela Kleiser dichterbij. Weer vier kilometer verder was het stuivertje wisselen tussen de Rotterdamse en de Duitse. Daar haperde het motortje van Diede definitief, want kort daarna stond ze stil en besloot ze uit de race te stappen.

Vooraan was de top drie al geruime tijd duidelijk. Achter de Italiaanse veroverde Daniela Kleiser de vierde plaats, de Australische Dimity-Lee Duke eindigde vijfde en Nina Derron mocht op 28 minuten achterstand de zesde plaats innemen. Niet alleen Diede gaf op, ook de Francaise topzwemster Justine Mathieux staakte de strijd.