Inhaalslag Nederlandse wedstrijden: Deil, Ouderkerk, Heerjansdam en Leiderdorp; Keistad Triathlon Amersfoort wordt zondag RBR – WTJ 3021

DONDERDAG – We hebben met de Gelreman, Veenendaal, Renkum, Borne, Anna Paulowna en Zaltbommel wel alle Nederlandse zaterdagwedstrijden (26 augustus) de revue laten passeren, maar nog niet naar de zondag gekeken. Daar waren we echter snel klaar mee. Stonden oorspronkelijk de triathlons van Franeker, Emmeloord/NOP en Zweeloo op de kalender alsmede de Wassenaarse zwemloop, gaandeweg zijn er wat annuleringen en mutaties ontstaan.

De Wassenaarse zwemloop is een week opgeschoven naar 3 september. De triatlon Franeker met triatlete Jitske Cats in de organisatie slaat een jaartje over. ,,De gekozen datum bleek niet geschikt, het wordt nu 2 juli 2024.” De Zweeloose crosstriathlon vond geen doorgang en ook de pogingen om een doorstart te maken met de Noordoostpolder zijn gestrand. Op enig moment was het team van Rob Frambach/Extra Leisure erop uit om in Emmeloord en omgeving de zo genoemde Rockstars-formule te lanceren, maar vervolgens kwam Rob in zwaar weer terecht met zijn Ironman-events. Dus ook geen NOP-triathlon dit jaar. Daarmee was de nationale kalender op zondag 27 augustus plots leeg. Geen nood: komend weekend kunnen we weer aan de bak in Maarssen, Herkingen, Apeldoorn, Amersfoort, Weesp, Eindhoven,. Workum, Abbekerk, Bodegraven en dus Wassenaar.

Helaas komt er bij de Keistad Triathlon van Amersfoort een kinkje in de kabel. Zij moeten overstappen op een duathlon. Hier het bericht aan alle deelnemers:

Na een tweede meting gisteren in de Eem is er een 10X te hoge concentratie van e-colie gemeten. Dit houdt helaas in dat wij als organisatie ten willen van de veiligheid van de deelnemers hebben besloten om het zwemmen niet te laten plaatsvinden . Wij balen hier natuurlijk enorm van maar gezondheid gaat boven alles. Wij gaan dus een run-bike-run organiseren. Vanavond komen wij met meer informatie hierover.
Even door de zure appel heen maar we gaan er sowieso een feestje van maken en hopen op jullie begrip.

In deze WTJ-aflevering grijpen we nog even terug naar de Nederlandse wedstrijden, die in de WTJ-vakantietijd plaats hadden. Te beginnen in Deil, de Betuwe. De kwart triathlon aldaar ontstond in 1987 reeds, toen de jaarlijkse spelweek aan het eind van de zomervakantie met een eerste triathlon werd afgesloten. De organisatoren zijn alle jaren door gegaan zonder de pretentie te hebben om het evenement naar een hoger niveau te tillen. Deil biedt de regio-triatleten echter alle mogelijkheden van een prima organisatie. ‘Kleinschalig en gezellig’, dat is de lijfspreuk van het Betuwse evenement.

Deil voor Jeroen en Lenja

De winst ging 12 augustus j.l. voor de vierde keer naar Jeroen Velders. Hij rekende andermaal af met Benny Mulder. De man uit Tiel was op alle fronten de snelste. Verliet na 11.40 minuten het zwemwater, fietste de rondjes in 1.03.16 en perste er vervolgens nog een 10-kilometertijd van 34.24 minuten uit. Daar kon die dag geen mens tegenop. Benny Mulder volgde zeven minuten later en de sterk lopende Wouter Baas haalde voor het eerst het podium in Deil als derde. Direct daarachter was het topmaster Marcel Gierman, die in de aanloop naar het WK Finland nog even het door hem vaak gewonnen Deils kwartje meepikte. Martijn Veling was een rappe fietser en finishte vijfde en vervolgens de tweede master (en ook in Finland actief) Rene Poppe. Feitelijk snelste M50, maar Deil hanteert 1 master-categorie.

Voor de tweede opeenvolgende keer won Lenja Witlox uit De Bilt deze triathlon. Haar voorsprong na het zwemmen was al aanzienlijk en dat werd niet minder op de andere onderdelen. Met 4,5 minuut achterstand werd Mirte Simmelink uit Lent tweede en was het de Veenendaalse Djanne van der Schaaf op een derde plaats. Vervolgens kwamen twee top-masters binnen: Heleen van Keulen en Marian van Hilst. Beste trio had de ludieke naam ‘FrikanDeil’ bedacht. Achter deze snack, die ze na afloop ongetwijfeld verorberd hebben, gingen Maike van ‘t Laar/Marcel van der Graaf/Eddy Hilbert schuil.

Op zondag was het tijd voor de Sukerbietentriathlon in Lemelerveld. Een kleine, maar fijne race tussen allerlei andere Sukerbietenfeesten door. De 1/8e afstand werd voor de tweede keer gewonnen door Stijn Jansen en ook Aline Kootstra ging op herhaling. Stijn had weinig moeite met de tegenstanders, waarvan Emiel Winkler als tweede en Bart van Heun als derde finishte. Thijs Coppelmans en Rimko Winter bleven als 4e en 5e ook nog aardig in de buurt van de Overijsselse international.

Dat Aline Kootstra een paar weken later Nederlands kampioene duathlon ging worden, durfden we op 13 augustus nog niet te voorspellen. Toch was die race een indicatie van haar goede voorm. Ze won dus voor de tweede maal en liet Vera Paarhuis en Nicole Voet achter zich. Snelste trio bestond uit Eric Habers/Hugo Endeman/Steve Oosterkamp.

DTS Ouderkerk voor Francesco en Morena

Een week later belandden we bij de DTS triathlon van Ouderkerk. Pareltje waar organisator Lars Vreugdenhil gelukkig geen afstand van doet. Dus was het vanouds gezellig aan de Ouderkerkerplas. Mooi is altijd dat de races in en rondom Amsterdam van zichzelf al zo’n internationaal karakter hebben, omdat de metropool nu eenmaal veel nationaliteiten bevat. Winnaar was de Italiaanse Amsterdammer Francesco Cauz. Voor Cesco was het al zijn tweede DTS-zege dit jaar, eerder won ie Zandvoort. De Duitser Stefen Ehehalt finishte als tweede met daar weer achter de masters Frank de Graaf  (oud-winnaar) en Danny Boom. Ook de nummers vijf en zes suggereren buitenlandse komaf maar ze wonen en trainen lekker in Amsterdam. Het zijn Fernando Rodrigues Ricco en Kirill Chernyshev. De revival van Ron van der Pol is succesvol: snelste M50.

Winnares bij de vrouwen was Morena Stevens. Haar kennen we inmiddels van het geweldige optreden tijdens Ironman Vittoria-Gasteiz. Morena maakt zich op voor het WK Ironman Hawaii en pakte Ouderkerk als tussendoortje mee. Tweede en derde werden de Duitse zussen Pauline en Carlotta Boehme. Kim Jeucken en Elina Collombon maakten het eerste vijftal compleet. Winst op de trio ging naar Pittig Fit. Op de sprint afstand waren het Guus Reurink en Janneke van der Meulen, die met de hoofdprijs aan de haal gingen. Snelste trio heet ATAC Relay team. Beste rookies in die speciale serie: Bastiaan van Schaik en Jolanda Roos.

Heerjansdam voor Ben en Anne

Zaterdag Ouderkerk, zondag Heerjansdam. De kwart is daar sinds een paar jaar weer terug onder de vrijelijk te gebruiken naam Heerjansdam Challenge.  De zege ging naar Ben Muller. De snelle triatleet van TV Dordrecht had alle tijd om aan de finish iedereen te woord te staan, want runner-up Dez de Eerens volgde pas 10,5 minuut later. Dez had wel een excuus, hij was ’s ochtends ook al op de 1/8e gestart en die sprint-race nota bene gewonnen. Ideale voorbereiding voor een lange race en die komt er op het EK in Almere. Twaalf minuten na Ben was Jacco Langerak de nummer drie. Vierde werd Klundertenaar Kevin Laros, die ook een ‘dubbel’ deed, want eerder op de dag won hij met zijn team de trio triathlon. Robin Iking scoorde een vijfde plaats.

Anne Zijderveld was ook weer eens terug in haar geboortestreek. Ze pakte in 2.05.18 de titel en was daarmee drie minuten sneller dan Sandra Vermeulen. Anne toog een paar weken later naar het WK in Lahti met wederom aansprekend resultaat (zesde F40). Sandra Vermeulen, Melisse de Bruin, Lotte van Trigt en Kristel Bosch bolden in die volgorde over de finish. Stuk voor stuk sterke triatletes in dit mooie startveld op de Heerjansdam Challenge. Zoals gezegd won Dez de Eerens de sprint triathlon en ging dus met goud en zilver naar huis. Voor Leontine Groeneveldt was meedoen aan de 1/8e deze dag voldoende. Maar ze won ‘m wel mooi. Snelste trio was opgebouwd rondom Kees Alblas.

Triathlon Leiderdorp voor Nick en Iris

De Baanderij Triathlon in Leiderdorp is de laatste in dit rijtje. Twee belangrijke series: de 1/3e afstand, die sinds vorig jaar wordt gehanteerd (en waarmee de 1/3es van Oud Gastel en Klazienaveen mogelijk in de toekomst gaan samenwerken). Sterke overwinning van Nick van Ingen, die pro Michiel de Wilde versloeg. Dat hij de sterkste zwemmer was, was op voorhand wel te voorspellen. De Dordtenaar pakte op die 1300 meter een reuze voorsprong van 2,5 minuut op Sibrand Rinzema en Michiel de Wilde. De laatste maakte bijna 2 minuten goed op het fietsen, het minste onderdeel van Van Ingen.

Toch kon hij nog met een halve minuut voorsprong aan het lopen beginnen en daarin waren de krachtsverhoudingen tussen Nick en Michiel vrijwel gelijk. Winst dus voor de man uit Dordrecht, tweede Michiel de Wilde (op naar Almere!) en brons voor Thomas Hounjet uit Ede. Vierde was – net als vorig jaar – de Zeeuw Wouter Verstraate. Daarna volgden Erik van den Haak en Nicky de Beer.

Snel zwemmen kan ook Iris Bosch en ook de Amsterdamse wist die voorsprong tot aan de finish te behouden. We zagen ook al dat ze op het WK Lahti goed uit de verf kwam. Tweede in Leiderdorp was de Volendamse Saskia Veerman, maar wel al op een kwartier achterstand. Brons ging naar Jolanda ten Brinke, die liefst 28 minuten achterstand had. Een vrij eenvoudige zege voor Iris dus.

Ook de 1e Divisionisten waren te gast in Leiderdorp. Robert de Korte won deze sprint-race voor Izak Hanse, Rob Nijmeijger, Robin Honebecke en Marijn Markusse, die vorig jaar nog de 1/3e op z’n naam schreef. Voormalig sprintkanon Vincent Bohm maakte de top 6 compleet. De Bredase Marleen van Roessel was snelste vrouw met Femke Scheepers en (daar is ze weer) Aline Kootstra op een derde plaats.

De standaard afstand leverde als winnaars Hugo Jan Bosscher en Nicole Voet op. Snelste trio was een duo: Master Faster bestaande uit de broers Caspar en Floris Boendermaker. Tenslotte de sprint-afstand: Moshe Iseger en Vivian Boijens hadden een mooie dag, want zij wonnen in de altijd tot in de puntjes georganiseerde Baanderij-triathlon van Leiderdorp.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.