IM’s Zwitserland en Luxemburg; sterke race Bart Alberts en Loena Bank; Kitzbuhel; A Coruna; Wout Driever verrast in Powerman Embrun; Kortrijk en Bundesliga – WTJ 2461

MAANDAG – Nog even terug naar het weekend met een aantal wedstrijden. Over sommige schreven we reeds wat, sommige zijn nieuw. We volgden dus nadrukkelijk de twee Europese Ironman 70.3-rces. In Zwitserland ging het formidabel met Youri Keulen, een wedstrijd die ons nog lang zal heugen. Bij de vrouwen (AG-only) won trouwens Corina Ryf, van wie we nog niet weten of ze gerelateerd is aan Daniela. Wel dat deze Ryf als goed wielrenster bekend staat in Zwitserland. En dat ze ervoor zorgde dat voor de achtste keer op rij ‘een Ryf’ deze wedstrijd won, dat heeft Angry Bird dus weer goed geregeld. Drie minuten na Corina werd Michelle Krebs tweede in Rapperswil-Jona en de derde plaats was eveneens voor een Zwitserse: Denise Johannsen op acht minuten van ‘die andere Ryf’. De uitslagen zijn nog niet helemaal verwerkt op de bekende Ironman-site, maar van wat we al weten zetten we hier de Nederlanders op een rijtje. En dan vullen we dat later aan met alle landgenoten.

19 JUNI: IRONMAN 70.3 RAPPERSWIL-JONA (ZWI)
M:
1.Youri Keulen 3.49.45
66.Wouter Sijssens 4.37.59 (9e M35)

Mooie prestatie van Bart Alberts in Luxemburg

Bij de Ironman 70.3 Luxemburg bleven juist de mannen weer onderbelicht. Want hier deden de pro-women mee, waarvan we het verhaal met Diede Diederiks al gemeld hebben. Emma Pallant won voor landgenote Lydia Dant en de Italiaanse Marta Bernardi. Drie mannen waren nog iets sneller dan de Britse winnares. De Fransman Lilian Pierre scoorde de snelste tijd: 4.11.48 uur. Drie minuten later volgden de Belgen Joachim Libois en Jonas de Wachter. Beste Nederlander was Bart Alberts. Een trots man na afloop, want hij finishte als 18e man en vierde M30. ,,En dat non wetsuit. Watertemperatuur 24,8 graden, bij het lopen 34 graden. Voedingsplan aangepast. Ik drong iets meer op in het startvak om vlakbij de pro’s weg te kunnen. Daar stond ik bovendien in de schaduw en niet in de brandende zon. Eerst 750 meter tegen de stroming in, dan 1 km stroom mee en vervolgens nog een stukje tegen. Finish in 29.08, niet ontevreden.Hop op de fiets, eerste 20 km. langs de Moezel grotendeels in de rug met gemiddelde van 44 in het uur terug, Na 35 km. begon het klimmen, hier ging ik er veel voorbij, die me op het vlakke terughaalden later. Van de 11e naar de 6e plek in de wedstrijd. Na 60 km. wel hoofdpijn, hopelijk trekt die weg, met een gemiddeld van 37 in het uur de 90 km. afgelegd. Dew halve marathon begon lekker, maar het was over een boulevard zonder enige schaduw met keerpunt en drie rondes heen en weer. De drankposten hadden nauwelijks koeling en vooral warmlauw water. Na het keerpunt was de wind weg en de zon vol in de nek. Tempo zakte terug, het werd overleven. Toch nog tweede adem gevonden en vierde op slechts 58 seconden van het podium. Trots!”

Bart, die we vooral kenden van crosstri- en duathlons kan dit langere werk dus ook gheel goed aan. Hij was niet de enige op een vierde plaats. Ook Michael Krijnen werd dat, maar dan bij M50. De mannen waren goed voor twaalf top tien klasseringen. De vrouwen haalden er tien, maar daar zat wel de zege van Joek de Hoog bij. Zij komt uit voor TV Spijkenisse, dat altijd met een enorme groep afreist naar Luxemburg. Voor die club (TVS’90) komt ook Loena Bank uit. Na het uitvallen van Diede Diederiks werd de Rijnmondse beste Nerderlandse op een 20e plaats. Daarmee vierde F25. Evelien Ruijters uit Maastricht deed ook goede zaken met een 23e plek en Floor Metz stond ook in de top 25, da’s inclusief de pro’s.

19 JUNI: IRONMAN 70.3 REGION MOSELLE (LUX)
M:
18.Bart Alberts 4.32.22 (4e M30)
21.Adrien Rossignon 4.32.58 (7e M25)
33.Kevin Sleegers 4.36.24 (9e M30)
46.Alexey Savelyev 4.43.19 (7e M35)
61.Dennis de Knijff 4.46.49 (9e M35)
71.Michael Krijnen 4.48.13 (4e M50)
72.Levi Nelissen 4.48.36 (7e M45)
88.Tom van den Elzen 4.50.53 (10e M45)
355.Theo Kraaijenbrink 5.26.12 (7e M55)
825.Theo Wels 6.09.20 (9e M60)
841.Johan Bloemhof  6.10.48 (10e M60)
1355.Gerard Bank 7.11.48 (6e M65)
V:
20.Loena Bank 5.08.33 (4e F25)
23.Evelien Ruijters 5.12.40 (5e F35)
25.Floor Metz 5.19.40 (6e F25)
30.Marije van Brenk 5.23.39 (5e F30)
31.Krista Soldt 5.24.29 (7e F35)
45.Danielle Vermeulen 5.30.43 (10e F30)
94.Esther van Eijk 5.50.33 (5e F45)
99.Hedi van Dijk-Poot 5.52.09 (6e F45)
162.Dagmar Krijnen 6.19.31 (16e F45)
169.Joek de Hoog 6.22.49 (1e F65)
184.Sophie Mans 6.28.56 (5e F18)
Diede Diederiks DNF

Europe Cup Kitzbuhel nog even compleet

Hadden we Europe Cup race in Kitzbuhel wel goed overzien? Het was toch weer opvallend hoe makkelijk Quinty Schoens mee kan, terwijl ze zich meer richt op het wielrennen dan de driekamp. Derde in de kwalificaties op vrijdag, vervolgens in de eerste finale stage twaalfde en prompt won ze de tweede. Ze overleefde dus tot de laatste finalereeks met tien vrouwen. Jammer genoeg miste de Limburgse toen de scherpte die ze in die tussenrace nog wel had: zevende in een sterk veld is zeker niet slecht. Maaike Vooren hield het twee races korter vol. Als 14e naar de finaledag en daar in de eerste ronde op een 23e plaats uitgeschakeld. Olivia Mathias liet zich pas in de laatste finale echt zien, maar won dus wel deze Europe Cup. De nummers twee en drie Lena Meissner en Angelica Prestia hadden vrijdags wel de kwalificaties gewonnen. Zaterdag begon met winst voor de Duitse Bianca Bogen in de eerste en dus Quinty Schoens in de tweede sprintfinale. Daarna was het woord aan de Britse om het af te maken.

Bij de mannen mocht voor Nederland op zaterdag alleen Victor Goene nog in actie komen. De Amerikaan Davis Bowe won de eerste final stage met Victor op een twaalfde plaats. De tweede ging naar de Spanjaard Esteban Basanta Fouz, waarin Victor elfde werd. Helaas alleen de eerste tien naar de finale en toen bleek dat de winnaars van de drie qualifiers van vrijdag ook de top drie werden in de apotheose: Matthew Roberts, Jannik Schaufler en Simon Henseleit. Met Victor op de elfde, Joey van ’t Verlaat op de 40e, Lucas Goene op de 58e en Stijn Jansen (na de race werd corona vastgesteld bij Stijn) op de 63e plaats werd het Oostenrijkse sportfestijn afgesloten.

World Cup paratriathlon A Coruna: Sander achtste

Het was druk genoeg met paratriatleten in de volgende World Cup, die van het Spaanse A Coruna. Echter de Nederladers waren niet heel prominent aanwezig. Brendan Bischoff had zich afgemeld, zodat alleen Sander Koomen met guide Davy Heijsteeg mee deed. Ze kwamen als achtste van de 13 deelnemers over de meet, zo’n negen minuten na de Britse winnaar Dave Ellis, tevens Europees kampioen. Het was trouwens bar en boos weer in Spanje tijdens deze wedstrijd.

Powerman Embrun: vierde plaats voor Wout Driever

Powerman komt dit seizoen maar moeilijk uit de startblokken. Een kleine race in Arizona en twee gecancelde Powermans op Mallorca en Michigan. Zaterdag ging de Franse Powerman in Embrun gelukkig wel door. Al is 71 deelnemers wel wat aan de magere kant. En waarom staat er toch zo weinig publiek bij deze races? Hoe dan ook, de winnaar was de Fransman Dorian Muller, die toch verrassend de titelverdediger Mathieu Bourgeois (brons op het WK Zofingen 2021) met bijna vier minuten het nakijken gaf. De Duitser Fabian Hollbach eindigde als vierde en toen was daar de Nederlandse verrassing Wout Driever, die zeven minuten na de winnaar de vierde plek in de wacht sleepte. De 32-jarige Driever is geboren in Ulft, Achterhoek, maar woont in Schwarzenberg. Bovendien studies in Engeland en Spanje dus misschien ook niet zo verwonderlijk dat Wout in eigen land nauwelijks bekend is. Als wielrenner was het fietsen en klimmen hem wel toevertrouwd. Tiende begonnen aan het lopen, maar met de derde fietstijd al een stuk naar voren geschoven en de tweede run hield hem vooraan dankzij de vierde looptijd. Duatleet dus om rekening mee te gaan houden, misschien al ontdekt door John Raadschelders of Armand van der Smissen….

Startnr. 13 Wout Driever (2e rij)

De Belgische Lotte Claes was al eens tweede en derde op een Powerman, maar eentje winnen was nog niet bij. Tot zaterdag. Vijftien minuten was het wachten op de nummer twee Emma Wasser en daarna volgde Manon Coste, twee keer Frankrijk dus.

Mario Poldervaart vierde in RBR Kortrijk

Nog een duathlon waar een Nederlander vierde werd, was in het Belgische Kortrijk. Verantwoordelijk daarvoor was Mario Poldervaart, die een tijdje wielrenner is geweest en daarna vooral ook erg hard bleek te kunnen lopen. In de Vlaamse wedstrijd trof hij wel sterke concurrentie zoals de wereldkampioen crossduathlon Thibaut de Smet. Hij won en liet titelverdediger Guus de Smul en broer Nicolas de Smet achter zich, waardoor Zuid-Hollander Mario Poldervaart net buiten het podium viel. Bij de vrouwen bestond de Belgische top drie uit Elke Timpeman, Camille Watteyne en Haike Hedebouw. Tegelijk was er ook een triathlon, die gewonnen werd door Brecht van Vooren met Milan Verschaeve en Pamphiel Pareyn op de plaatsen twee en drie. Lies Vermont, Veronique de Deene en Joke Lefief vormden de top drie bij de vrouwen.

Wentzel van der Berg derde in XTerra

Twee XTerra’s waren er op zaterdag. De nieuwe wedstrijd in het Tsjechische Vokovice nabij Praag. Trok nog niet zo’n grote internationale bezetting. Winnaar was Petr Soukup met Karel Dusek op een tweede plaats. Derde de eerste niet Tsjech: Veite Honle. Op een zesde plaats Belg Geert Lauryssen. De winst bij de vrouwen ging zoals verwacht naar Jindriska Zemanova. Het was na Griekenland en Lago Garda haar derde XTerra-winst. De Tsjechische liet landgenotes Hana Odlova en Stepanka Bisova achter zich. In het Amerikaanse Lory was de tweede editie van de XTerra. Opvallend: alle elite-atleten werden geklopt door agegroupers voor de podiumplekken. Winst voor Nelson Hegg voor Dylan Friday en de Nederlandse Amerikaan Wentzel van der Berg. Top drie bij de vrouwen Karly Powell, Allie Diehl en Mariacarmen Farias.

De Pacific Mini Games op Saipan bevatten meerdere sporten waaronder triathlon. Zeges voor Benjamin Zorgnotti uit Tahitie en Manami Iijima uit Guam.

2e Bundesliga: winst voor team Thomas Cremers

Bij onze oosterburen is het stilte voor de storm met de komende weekends eerst het EK Ironman in Frankfurt en vervolgens een week later de Challenge Roth. Zondag waren er wel 2e Bundesliga-wedstrijden in Eutin en Rothsee. In Eutin wonnen Wilhelm Hirsch en Tina Christmann de sprint triathlon. Van Nederlandse zijde deed Thomas Cremers met zijn TV Witten goede zaken. Ze wonnen het dagklassement en Thomas zelf kwam als 13e aan op anderhalve minuut van Hirsch. Vijf minuten verloor Joep Staps op de kop, de Tilburger finishte als 68e. In Rothsee ging de winst op deze 2e Bundesliga Sud-race naar Fabian Reuter en Nina Heidemann.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.