Nederlands seizoen begint met GO-triathlon Brouwersdam pas echt: grote namen bijeen – WTJ 3310

DINSDAG – Het is misschien nog moeilijk voor te stellen, maar komende zaterdagochtend duiken 800 triatleten in het Grevelingenmeer. De vroegst mogelijke open water triathlon in Nederland zit dus al op 4 mei. Soms is het voorjaar al zo warm dat je er ook wel aan toe bent om te zwemmen in de vrije natuur. Dit jaar ligt dat mogelijk iets anders.

De watertemperatuur lag vorige week nog tussen de 11 en 12 graden Celsius. De gemiddelde diepte van het Grevelingenmeer is 5 meter. Dat betekent dat de watertemperatuur redelijk snel kan oplopen. Mits er paar warme dagen bij zijn en die mogen we deze week even verwachten. Voordeel voor andere organisaties is wel dat de blauwalg langer weg zal blijven dit jaar.

Wetsuits verplicht

Terug naar Brouwersdam. Iedereen zal snappen dat een wetsuit verplicht gaat worden. Een goede voorbereiding thuis (met spullen enzo) is belangrijk. Wie geen wetsuit heeft, kan er eentje huren op het terrein bij Dare2Tri. Zij hebben ook accessoires, die met korting aan te schaffen zijn en de deelnemers van extra warmte te voorzien. Dat alles bij een watertemperatuur onder de 15 graden. Van inkorten is vooralsnog geen sprake.

Allemaal toppers aan de start

Dan het startveld. Zonder meer indrukwekkend hoe de nationale toppers zich weer hebben gemeld voor deze wedstrijd, die weliswaar geen NTB-status meer heeft maar voor velen als de openingsklassieker wordt gezien.

We zagen op de startlijsten Milan Brons, Sem Kroonen, Robert de Korte, Tristan Olij, Pim van Diemen, Olaf van den Berg, Jasper Keijzer, Thomas Hounjet, Steff Overmars, Erik-Simon Strijk, Ivor Feunekes, Joost Friderichs, Ruben Geys (B), Dirk Wijnalda, Stefan Timmermans, Youri Zoon, Omar Brons, Luuk Molenaar, Henk-Jan Verkaik, Lucas Voets, Diederik Pemen, Bryan van Rutten, Benny Mulder, Nicky de Beer, Jose Lozano, Sjirk Bijma, Pascal Franken, Hans Stoutjesdijk, Jeroen Korstanje, Nathan Jacobs (B), Kjeld Noppen, Adamo Tanis en Jacob Wijnstra voorbij komen.

Het vrouwenveld doet daar niet voor onder: Diede Diederiks (net terug van slot IM Zuid-Afrika!), Nelleke Balde, Morena Stevens, Julia de Leeuw, Anne Zijderveld, Dieske Kruisselbrink, Trudy Veenstra, Jeannette Smelt-Bergmans, Marleen van Roessel, Lotte van Trigt, Rosaline Wedzinga, Annika Spronk,  Carla van Rooijen, Sharon Zuijdervliet, Brigitte Massage (B), Lotte de Vet (B), Liane van Egmond, Iris Bosch, Esther de Koning, Marleen Haakma, Krista van Soldt en Theresia Offringa.

NK-waardig

Je zou het een NK middle distance kunnen noemen, maar ja Erik Peeman c.s. hebben met de bond weinig op, dus die titel krijgt het alleen officieus.

Een unieke wedstrijd met een speciale afstand. Het evenement bestaat uit een kwart triathlon en de Brouwersdam90. De afstand, respectievelijk 1-79-10 kilometer, zorgt voor de perfecte voorbereiding op een langere triathlon later in het jaar. Daarnaast zorgt de prachtige omgeving voor een onvergetelijke ervaring voor elke deelnemer. Denk aan het zwemmen in het grootste zoutwatermeer van West-Europa, fietsen door het schitterende Ouddorpse duingebied en hardlopen op een Deltawerk.

9 uur start

Het begint allemaal lekker vroeg, zodat om 15 uur ’s middags al bijna niet meer te zien is dat er honderden triatleten een wedstrijd gedaan hebben. De eerste wedstrijdserie start om 9 uur, vervolgens 9.10 en 9.20 uur. Dan de kwart om 9.50 en 10 uur. De finish van de eerste atleet Brouwersdam 90 wordt rond 11.45 uur verwacht. Twee uur later is de laatste deelnemers ook al klaar.

Het is de vijfde, dus eerste lustrumeditie. Dat maakt het zo mogelijk nog specialer. Veel plezier op de Brouwersdam!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.