Els Visser lachend en plezier makend naar een derde plaats op Ironman Vitoria-Gasteiz – WTJ 2981

ZONDAG – Ze ging, zoals elke pro, voor de overwinning en was ook lange tijd goed op weg. Maar op de marathon kwam Els Visser de ‘Man met de Hamer’ tegen. Na 18 kilometer stond ze stil en kwamen de concurrentes haar voorbij. Gurutze Larralde en Svenja Thoes liepen stug door. Even leek het erop of Els de pijp aan Maarten gaf, tot ze zich toch weer in beweging zette om volop genietend van het publiek de resterende 25 kilometer vol te maken.

Voorspoedig begin

De race begon voor Els voorspoedig. Ze kwam op 3.55 minuten als vierde uit het water. De Spaanse Helen Alberdi op kop en Els in het groepje met Michelle Vesterby en Svenja Thoes. Larralde had hier 6.33 minuten achterstand.

De onbekende Alberdi werd door niemand gevreesd. Na 22 kilometer nam Els vlotjes de kop over en wist alleen Vesterby nog te volgen. Na 50 kilometer lag de Nederlandse al een minuut voor. Na 120 km. was het vier minuten op Vesterby en ruim 10 minuten op Thoes en Larralde. Het zag er zonnig uit voor de Utrechtse pro.

Marathon

Bovendien liep de Deense Vesterby minder hard en zo groeide de voorsprong in de eerste marathonkilometers zelfs tot 7 minuten. Maar na 8 km. kreeg Larralde het wel op de heupen en na 15 km. lag de 41-jarige Spaanse nog maar 3 minuten achter. Het dramatische moment kwam dus bij kilometer 18. Niet alleen Larralde stoof voorbij, terwijl Els stil stond ook Thoes deed dat.

Wie dacht dat Els daarna als een verloren triatlete de marathon afmaakte kwam bedrogen uit. Met meer plezier dan ooit voltooide ze de loopkilometers. Fysiek had ze dan wel niet de juiste benen, een mentale tik werd beslist niet uitgedeeld in deze Ironman. Els is al verzekerd van deelname aan de Ironman Hawaii, dus eigenlijk kan ze elke race ontspannen in gaan.

Topprestatie van Larralde

Aan de finish noteerde de Spaanse supermaster Gurutze Larralde 8.46.18 uur, was het de Duitse Svenja Thoes die in 8.53.18 uur tweede werd en Els Visser uiteindelijk toch nog derde in 9.09.00 uur. Met een smile van oor tot oor ging Els over de finish. Het is daarom dat we de filmpjes hiervan met jullie delen. Zo kan het dus ook! Strijdend ten onder, maar niet met opgeheven hoofd. En lachend!

Het mooiste bewaart Els voor het laatst. Als ze high-fivend en wavend door de drukke straten van Vitoria-Gasteiz richting finish loopt in toch best een lekker tempo stopt ze kort voor het IM-finishtapijt en stapt naar de vrijwilligster op de mountainbike af. De vrouw, die haar gedurende de marathon vooraf ging (zoals altijd bij de nummers 1, 2 en 3 een ATBer) krijgt eerst een stevige hug als bedankje van Els. Daarna loopt ze naar de finish. Het publiek op de tribunes raakt euforisch. Dit zijn die magische momenten, die sport zo mooi maken. Super gedaan, Els!

Niet eerder ging een 41-jarige triatlete trouwens zo snel op een Ironman als het Spaanse loopwonder en triathlonfenomeen Gurutze Frades Larralde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.