Ironman Nice voor Rudy von Berg; EK-brons voor Sarissa de Vries; vierde plaats Youri Keulen; IM 70.3 West-Friesland voor Van der Brugt en Sparrow – WTJ 2468

ZONDAG – Met de finish van de Ironman Nice komt een lang en druk triathlonweekend op z’n eind. We nemen in vogelvlucht de belangrijkste gebeurtenissen met jullie door. De winst op Ironman Nice was voor de Amerikaan met Belgisch bloed Rudy von Berg. Hij voltooide de Franse klassieker in 8.24.26 uur. Nice staat niet bekend om haar snelle parcours, wil zich daar ook helemaal niet mee meten. De nummer twee was de Franse favoriet William Mennesson in 8.27.42 uur en derde werd diens landgenoot Arthur Horseau in 8.35.06 uur. Het was duidelijk niet de wedstrijd van Joe Skipper en zijn grote vriend (en volgende week getuige bij het huwelijk van de Brit) Tom Oosterdijk. Al; bij het zwemmen verloor Tom dik 13 minuten. Na 60 kilometer fietsen was zijn achterstand al opgelopen tot drie kwartier. Vervolgens liet ook Joe zich afzakken tot bij Tom. Samen maakten ze er een goede training van, terwijl de verschillen groter en groter werden. Na het fietsen was het 1 uur en een kwartier. Voor het Brits-Hollandse duo viel er geen eer meer te behalen. De marathon lieten ze voor wat het was.

Svenja Thoes was snelste vrouw in 9.18.48

EK Elsinore: brons voor Sarissa; Youri vierde

Niet alleen Frankfurt had een EK, ook in Elsinore Denemarken werd gestreden om het Europees kampioenschap maar dan op de Ironman 70.3. De titel ging naar de Deen Daniel Baekkegard in 3.40 uur. Knap hoe Youri Keulen zich een week na zijn magistrale winst in IM 70.3 Rapperswil-Jona wederom kon opladen voor een krachtexplosie, die resulteerde in een vierde plaats. Het was een dubbel Deens succes, want Mik Taagholt scoorde zilver. Het brons ging naar de Spanjaard Pablo Dapena Gonzalez, die ook weer op de goede weg terug is. Vorige week bijvoorbeeld won hij nog Challenge Gdansk.

Als achtte kwam Youri uit het water, vervolgens kwam hij in de achtervolging op de tweede Denen. Een derde Deen Thor Bendix Madsen probeerde de clean sweep te bewerkstelligen, Ze noteerden na het fietsen een voorsprong van dik zes minuten. De halve marathon van Youri was er dit keer geen van ‘alles en iedereen oprapen’. Dapena Gonzalez liep net even harder en ontnam de Limburger de resterende podiumplaats. Vooraan was Baekkegard de nieuwe Europees kampioen.

Brons was er wel voor Sarissa de Vries op ditzelfde EK. Daarmee komt hopelijk voor Sarissa een eind aan een periode van mindere races, die te vaak maagproblemen opleverden bij het lopen. Weliswaar gingen de triatletes voor haar sneller op de halve marathon, ze hield stand op plaats vier. Aangezien Ashleigh Gentle voor Australie uitkomt, schuift Sarissa een plekje op in het EK: brons. De titel ging naar Emma Pallant-Browne, de Britse alleskunner. Anderhalve minuut later klokte Ashleigh Gentle de tweede tijd. Op 1.40 minuut van de winnares volgde al de tweede Britse India Lee.

Het waren de Australische vrouwen Ellie Salthouse en Gentle, die dit open EK openden. Zij  zwommen snel, maar dat gold evenzeer voor Sarissa. Dat ze nog even ten val kwam tijdens het fietsen verstoorde het ritme even, maar vervolgens kwam ze toch nog als vierde in de wisselzone. Het kwartet vooraan zat daar nog dicht bijeen, zodat het tussen Pallant, Gentle, Lee of De Vries moest gaan om de eindzege. Sarissa moest jammer genoeg als eerste de rol lossen. Ze finishte op 5.47 minuut van Emma Pallant.

Van der Burgt en Sparrow winnen IM 70.3 West-Friesland

De Ironman 70.3 West-Friesland is gewonnen door Tijmen van der Burgt en de Britse Chloe Sparrow. De agegroup-only race leverde – zoals tevoren bespiegeld – een einduitslag op die niemand kon voorspellen. De Amerikaan Kiel Bur finishte als tweede, de Fransman Tristan Pawlak als derde. Jaimy Voogt kwam als vijfde aan, Sjirk Bijma als zevende. Bij de vrouwen werd Sparrow gevolgd door twee Belgische vrouwen: Valerie van Hauwaert en Annick de Pooter. Beste Nederlandse was Nelleke Balde op een vierde plaats. Jolanda Nell was de nummer zes, Marieke de Groot de achtste op het IM-tapijt. Nederlandse agegroup-winnaars waren verder:

H18: 1.Jaimy Voogt 4.14.16
H40: 1.Frank de Graaf 4.26.15
H45: 1.Jeroen Korstanje 4.22.43
H55: 1.Ludolf Reijntjes 4.48.31
H65: 1.Dirk Goldebeld 5.23.51
H70: 1.Jack Koninx 6.38.13
D50: 1.Marleen Haakma 5.08.17
D55: 1.Ingrid Hissink 5.40.57
D60: 1.Brigitta Commandeur 5.59.34
D65: 1.Marijke Zeekant 5.55.05

Het beste trio-team heette Team West-Friesland Events Team, klaar in 3.56.55 uur. Ongeveer een kwartier sneller dan de eerste individuele atleet: Tijmen van der Burgt uit Amersfoort. Ongetwijfeld volgt nog een verslag van Ruud, ter plaatse aanwezig.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.