Alles over het WK sprint Montreal; Richard 15e, Rachel 21e; Brits duo Taylor-Brown en Lee wereldkampioenen; Jong Oranje zesde op WK Mixed Relay – WTJ 2469

ZONDAG – Nog even terug naar Montreal, daar waar het dit weekend allemaal begon. Het WK super-sprint is de zoveelste loot aan de almaar groeiende triathlonboom. Over de vele formats kun je twisten. Eerlijk gezegd sta ik aan de zijde van Maya Kingma, die het allemaal maar ‘circus-achtig’ vindt en dus wederom verstek liet gaan op deze wedstrijdjes. Ik legde het voor aan collega sportjournalisten, die net een beetje gewend zijn aan de disciplines hele-halve-kwart en ook de duathlon als volwaardig zien. Maar alles wat daar van afwijkt? Nee, daar moeten we hen niet mee vermoeien.

Taylor-Brown oppermachtig op WK

Hier op Trikipedia ligt dat anders. Wij brengen de multisporten in al zijn omvang en varianten. Dus ook het WK waaraan eerst kwalificatieraces vooraf gingen. Races waarin Rachel Klamer duidelijk niet in goede doen verkeerde, Rachel moest het meer vanuit de achterhoede zien te bolwerken al waren de tijdverschillen klein. Dat het vrijdag nog tot run-bike-runs kwam, was ook niet echt bevorderlijk. Hoe dan ook. De qualifiers waren bij de vrouwen voor Georgia Taylor-Brown en voor Beth Potter. Het Britse duo stelde zich meteen kandidaat voor deze allereerste wereldtitels sprint. Rachel kwam in de eerste reeks tot een 20e plaats en was veroordeeld tot de barrages. Bij de mannen gingen de zeges in de kwalificatieraces naar Jawasd Abdelmoula uit Marokko en de Braziliaan Manoel Messias. Richard Murray kwam achter deze Braziliaan tot een vijfde plaats en daarmee meteen richting Final Stages op zaterdag.

Barrages

De barrages zaterdagochtend waren voor Sylvain Friedelance uit Zwitserland en Richardo Batista uit Portugal. Voor de vrouwen was er maar 1 herkansingsrace en daarin lieten winnares Jaz Hedgeland maar ook de als derde gefinishte Rachel zien dat ze wel degelijk in de finales thuishoorden. Daarna begonnen de drie finale stages over ultrakorte afstanden, waarbij steeds deelnemers afvielen. De finale met tien moest de beslissing brengen. De eerste stage werd gewonnen door de Belg Jelle Geens en Georgia Taylor-Brown. Terwijl Richard Murray overleefde met een tiende plaats, werd Rachel opnieuw naar achteren geworpen: 21e en niet voldoende voor de tweede final stage. Na die tweede reeks was het ook voor Richard gedaan. Hij finishte 15e in de door Manoel Messias gewonnen race.

Taylor-Brown won ook die reeks zoals ze dat ook in de laatste zou doen. Bij de mannen liet haar landgenoot Alex Yee zich pas in de finale echt zien. Hij won de laatste stage en daarmee de wereldtitel. Zilver ging naar Hayden Wilde uit Nieuw-Zeeland en brons naar de Fransman Leo Bergere. In de vrouwenfinale met tien was het opnieuw Georgia dus, zij liet Cassandre Beaugrand drie tellen achter zich en het brons ging naar de immer sterke Beth Potter. In het eindklassement zag Richard zich terug op de 15e plaats en echtgenote Rachel als 21e. Misschien ligt deze format onze landgenoten toch nog niet helemaal.

Zondag dan de WK Mixed Relays. Voor het eerst ook kampioenschappen Mixed Relay voor agegroupers, maar daar waren geen Nederlandse teams bij. Wel bij de U23/junioren, die zondagavond (Nederlandse tijd) in actie kwamen. Het ging ze voortreffelijk af. Gjalt Panjer opende meteen goed met een derde plaats. Zo bracht hij Luna de Bruin – die natuurlijk een daverend WK beleefde vrijdag met een vijfde plaats – in goede stelling. Ze hield inderdaad stand op de derde plaats, waarop Niels van Lanen aan de beurt was. Nog altijd liepen de Oranjes op een derde plaats al raakten de topfavorieten Frankrijk en GB wel steeds verder los van de rest. Bij de laatste leg met Sonja de Koning spande het erom: wordt het brons of vierde. De Duitsers zaten TeamNL op de hielen en gingen hen voorbij. Canada naderde eveneens en ook Hongarije ging voor brons. Bij het fietsen moet Sonja lossen en verdwijnt het eremetaal uit beeld. Het werd uiteindelijk goud voor de Fransen met Valentin Morlec, Ilona Hadhoum, Paul Georgenthum en Candice Denizot. De Britten werden tweede en de Duitsers derde. Het Nederlands kwartet wordt zesde op 2.37 minuten.

Bij de agegroupers waren twee Nederlanders. Zij vielen niet in de medailles, maar finishten toevallig wel alle twee als 33e in hun categorie. Richard Hastings bij de M40 en Andre Schaap bij de M45. Zondag werden de Mixed Relay-wedstrijden gehouden.

Wij vullen alvast de medaillespiegel in, die dus nog kan veranderen door de junioren en de elites.

1.USA 13-9-19
2.GB 12-5-7
3.Mexico 7-11-7
4.Canada 5-8-5
5.Frankrijk 3-1-1
6.Australie 1-2-1
7.Polen 1-1-0
8.Belgie 1-0-0
Zweden 1-0-0
10.Duitsland 0-2-1
11.Nieuw-Zeeland 0-1-0
12.Singapore 0-0-1
Zwitserland 0-0-1

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.