Achtste van Nierup voor Tristan Olij en Dieuwertje Bax; Henschoter Games; XTerra Xonrupt; Challenge Vansbro; Ch’Triman; Preview Frysman – WTJ 2481

VRIJDAG – Wie op een zomerse woensdagavond door Noord-Hollandse dorpjes rijdt, heeft grote kans verzeild te raken bij een triathlonwedstrijd. De provincie heeft er patent op om op deze doordeweekse dag sprint triathlons te organiseren. Na Heerhugowaard en Langedijk was het afgelopen woensdag de beurt aan Nieuwe Niedorp. Daar is de langste traditie van de avondwedstrijden. De 33e Achtste van Nierup stond op 6 juli op stapel. De gezelligste triathlon van Nederland. En daar is geen woord van gelogen. Op zo’n avond 211 individuele atleten en liefst 107 trio’s ontvangen is niet gering. Qua trio triathlon is het Noord-Hollandse dorp waarschijnlijk het drukste evenement in ons land.

Tristan en Dieuwertje winnen Achtste van Nierup

De winst op dat onderdeel ging naar Koelewijn Autoschade met Kim Groeneveld als zwemster, Erik Mooij als fietser en Sam van Dalen als loper. Zevende, tweede, winst en nu opnieuw de overwinning: dat is de historie van Tristan Olij op deze min of meer thuiswedstrijd. De pro-triatleet uit Winkel was ongenaakbaar op alle drie de onderdelen. Negen seconden voorsprong na het zwemmen op Noel Sterk, 2.20 minuten na het fietsen met nog steeds Noel Sterk als naaste concurrent en met ook nog eens de snelste looptijd groeide de voorsprong van Tristan uit tot ruim 3 minuten op nog steeds op junior Noel Sterk, paar dagen eerder nog in Holten actief. De derde plaats ging naar Emiele van Tongerlo, die de hyperactieve Joris de Boer (winst in Hoorn, tweede in Castricum) van een nieuwe podiumplaats afhield. Na Rene Hoep volgde verrassend Marco Akershoek, die de smaak na de reunie-race in Holten weer te pakken kreeg. Beste junior was Josh Garrone uit Sint Pancras op een zevende plaats. Michael Krijnen (na EK Frankfurt en reunie Holten nog niet uitgeblust finishte als tiende.

Dieuwertje Bax kwam wel als eerste uit het zwemwater binnen de negen minuten. Bij het fietsen werd ze echter bijgehaald door de verrassend sterke Serina Schouwenaar, die op haar beurt weer ruim vier minuten verloor tijdens het lopen op de Dolfijn-atleten uit Schagen. Daarmee stond de uitslag vast en was de derde zege van Dieuwertje (na Heerhugowaard en Langedijk) een feit. Serina Schouwenaar hield de tweede plaats vast, Cora Kiekens-Klaver uit Oudkarspel finishte als derde. Daarna volgden de Amsterdamse vrouwen Judith Kooistra en Joyce Keizer. Beste junioren waren Josh Garrone en Ronja Winter.

Qua ambiance hoeven we Nieuwe Niedorp niet uit te leggen. We begrijpen nog steeds goed dat Veronica destijds juist daar opnames kwam maken van een triathlonfeestje. Wat een ambiance, wat een publiek. Daar kan menig poldertriathlon met een sterkere bezetting een puntje aan zuigen.

Henschoter Games

Diezelfde avond waren trouwens ook de Henschoter Zomergames met opnieuw een run-swim-run. De winst ging naar Wybe Vemeulen uit Zeist. De afstandjes waren kort, dus Wybe was na 27.04 minuten klaar. De volgende posities werden ingenomen door Utrechtse atleten: Silvan Buis, Davy Provo en Kes Boxma. Op de vijfde plaats was het al de eerste vrouw, maar die is dan ook gepokt en gemazeld in het triathlonwereldje: Christina Draijer, tegenwoordig woonachtig in Veenendaal. Ze heeft dik twee minuten voorsprong op Amelie Keulards uit Hooglanderveen. De Amersfoortse Anne Duijst is nummer drie. Bij de kids winnen Thijmen Berckmans en Mirre van der Straaten winnen de kids run-swim-run. Best een ongewone combinatie trouwens, al geloof ik dat er vroeger ook aquathlons waren met deze verdeling.

XTerra Xonrupt

Terug naar vorig weekend, terug naar de races die we nog niet belicht hadden. Zoals de XTerra Frankrijk in de Vogezen, daar waar nu de Tour is. De Fransen zijn overal ter wereld de sterksten op de XTerra’s, dus kon je thuis niet anders verwachten. Het was inderdaad weer een clean sweep met dit keer eens niet de Arthurs, maar de jongere broer Felix Forissier die broer Arthur versloeg. Brons ging naar Arthur Serrieres. Beste vrouw was de Italiaanse Marta Menditto, vice-wereldkampioene crosstriathlon. De tweede plaats ging naar de Zwitserse Loanne Duvoisin, vorig jaar nog wereldkampioene bij de beloftes. Brons was er voor de francaise Alizee Paties.

Xonrupt is ook kwantitatief een van de grootste XTerra: ruim 500 deelnemers. Ook Nederlanders daarbij Wouter Dijkshoorn finishte op een 18e plaats, een plekkie minder goed dan de vorige editei. Koen de Leeuw wordt dertigste en ook Tibor Gijssen zit met een 94e plaats nog in de top honderd. Raymond Beeren – Bear Sport – eindigt op een 243e plaats. Bij de vrouwen is Bonnie van Wilgenburg op een 13e plaats beste en enige Nederlandse.

Challenge Vansbro

Naast Challenge Roth was er nog een Europese wedstrijd onder het Challenge-label. Nieuwkomer Challenge Vansbro trok meteen 350 triatleten en had toppers als winnaars: de Zweed Jesper Svensson voor eigen publiek en de Britse India Lee misstaan niet op de beginnende erelijst. De Zweed versloeg de Servische triatleet Ognjen Stojanovic en een tweede Zweede Gabriel Sandor. Bij de vrouwen had winnares India Lee vijf minuten voorsprong op de Zweedse favoriete Sara Svensk, die duidelijk haar dag niet had. Brons ging naar de Britse Rachel Brown. Wonderlijk genoeg geen Nederlandse deelnemers, maar wel twee Arubaanse.

ZONDAG 3 JULI: CHALLENGE VANSBRO (ZWE)
M:
99.Oliver Vieira (Aru) 4.58.33 (12e M40)
180.Dennis Schoneveld (Aru) 5.38.38 (18e M35)

Ch’Triman wederom voor Kim Colpaert

We komen bij de ‘kleinere’ wedstrijden terecht. Hoewel klein? Ch’Triman in het Noordfranse Gravelines is een behoorlijk grote wedstrijd. De hele afstand trok 212 deelnemers en herbergde opnieuw de sympathieke Belg Kim Colpaert als winnaar. De zuiderbuur legde de klassieke afstanden af in 8.40.40 uur, daarmee zijn tweede zege in deze race want in 2021 won hij ook. Tien minuten later was zijn landgenoot Wouter Gryp de nummer twee. De Fransman Pierre Stieremans dook met 8.55 ook nog onder de negen uur. Geen buitenlandse inmenging op het podium bij de vrouwen. Celine Kowal was de snelste in 11.14.48 uur. Op 26 minuten mocht Emmanuelle Jacob zich de nummer twee noemen en Rose Lecomte was in 11.51 uur de derde aankomende. Het bekende Vlaardingse koppel Ramon van der Wilde en Christel Muis deed ook weer mee. Ramon finishte zijn 49e hele, doet in de Frysman zaterdag zijn 50e. Partner Christel Muis haalde de finish niet.

Op de halve afstand won Emile Blondel Hermant net als vorig jaar opnieuw. Met negen minuten voorsprong op Matthieu Bolzer was dat overduidelijk. Victor Lemasson eindigde derde. Het vrouwenklassement werd gewonnen door Sophie Delguste uit Frankruijk. De Belgische Mandy Dammekens kwam 19 minuten later als tweede aan. Brons was er voor Agathe Remy. Een goede prestatie leverde de Zeeuwse atlete Monique van den Broecke op een negende plaats overall.

ZATERDAG 2 JULI: CH’TRIMAN, GRAVELINES (FRA)
M:
52.Ramon van der Wilde 10.59.42 (19e M40)

ZATERDAG 2 JULI: CH’TRIMAN HALF, GRAVELINE (FRA)
M:
74.Michael Hubner 4.47.44
305.Bruno Roels 5.32.18 (124e M40)
575.Henk Vermaas 6.16.14 (255e M40)
V:
9.Monique van den Broecke 5.22.28
71.Nikki van Zijl 6.26.30

Dan nog een extreme hele triathlon aan het slot. De Stone Brixia Man aan het Italiaanse meer Lago d’Iseo. Voor de Nederlanders net even te pittig wellicht. De winst ging naar Giuseppe Bonsi in 14.01.27 uur over de klassieke afstanden, hetgeen iets zegt over de zwaarte. de Pool Maciej Adamczyk eindigde op 19 minuten als tweede. De Italiaan Lorenzo Mariotti hielde eer van het gastland hoog met een derde plaats op 50 minuten van de winnaar. In Sulzano was de Duityse Nicole Bretting de snelste vrouw in 16.30.53 uur. Daarna volgde op ruim een uur de Italiaanse Elena Amigoni en vervolgens was Veronica Malagni was de nummer drie. Het zal niet gauw voorkomen dat iemand, die de 3,8/180/42 aflegt in 19.52.04 uur nog derde kan worden. Tekenend voor de zwaarte. Aan de Stone Brixia Man deden 71 deelnemers mee.

Frysman begint zo

Het is inmiddels zaterdag 9 juli. Tijd dus voor de Frysman in Gaasterland. Met onder meer oud-winnaar Dirk Wijnalda, die op de valreep nog inschreef. Verder natuurlijk Jort van Zutphen, Eddy Lamers, Han Peter Lucas, Michel Besseling, Izak Hanse, Martin Veenhuizen, Delphin Kruithof Kremer, Jochem Slijkhuis, Bas Goossens, Daniel Nagel, Erik Negerman en Gea Boschker. Om zeven uur liggen ze allemaal in de Zuiderzee, aangemoedigd door Grutte Pier. Kris Verhaert en Caroline Willems doen voor de vijfde keer mee. Ritske Flootman, Geke Venema, David Janssen, Roger van den Bosch, Ramon v.d. Wilde en Christel Muis.

Verder natuurlijk dit weekend World Series Hamburg, World Cup paratriathlon Montreal, World Games RBR Birmingham, Altriman, Ironman Thun, Ironman Vitoria-Gasteiz en in eigen land Klazienaveen. Twee Nederlandse triathlons. Daar had een derde bij moeten komen, maar Lelystad is van de Tri Hard Series afgehaald wegens een gebrek aan vrijwilligers. Jammer, want de race stond voor het eerst op de kalender.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.