Luna de Bruin 3e in Tunesië; Topveld GP Quiberon; Veracruz en Challenge Istanbul en Chili – WTJ 3033

DINSDAG – Hoewel we al helemaal in de ban zijn van de lange afstanden, mogen we niet voorbij gaan aan een paar races uit het voorbije weekend, waar het vooral om topsnelheid ging.

Jan en Tanja de beste in Noord-Afrika

In het Tunesische Monastir was zondag een van de Africa Cup Triathlons. De Europeanen overheersten in de race met de Duitser Jan Diener en de Oostenrijkse Tanja Stroschneider als winnaars.

Anders dan in veel andere topraces was er een kleine kopgroep bij het fietsen en wist Diener de race op de 5 km. lopen te beslissen in het nadeel van de Fransman Baptiste Massot en een tweede Duitser Fabian Kraft. Het Tunesische publiek jubelde na het zwemonderdeel toen hun landgenoot Seifeddine Selmi als eerste uit het water kwam. Hij zou uiteindelijk op een 18e plaats en beste Tunesiër eindigen. Twee Belgen in de top tien: Neal van Vaerenbergh (5e) en Tom van Cappellen (9e).

Luna prachtig derde

Met Luna de Bruin was Nederland bij de vrouwen wel vertegenwoordigd. Ze finishte op een knappe derde plaats. Tanja Stroschneider controleerde de sprint triathlon van begin tot eind. Ze kwam als eerste uit het water. Dankzij de snelste fietstijd sloot Luna, die als 10e uit het 24 graden warme water kwam, aan bij de kopgroep van zeven vrouwen. Daaruit snelde Tanja terug naar voren op weg naar de winst. Tweede was de Italiaanse Adelaide Anna Badini Confalonieri op 20 seconden. De achterstand van Luna – dit jaar nog niet zo gek veel wedstrijden gedaan – was 49 seconden.

Jelle Geens wint opnieuw Quiberon

We gaan naar Frankrijk voor een GP race in Quiberon. Zoals gebruikelijk brengt zo’n wedstrijd een topveld op de been en dat was in Quiberon heel extreem. Jelle Geens liet zich weer eens van zijn beste kant zien, de Belg prolongeerde zijn overwinning van vorig jaar. De vorm is er al langer, maar in de wedstrijdresultaten bleek dat niet altijd voor Snelle Jelle. De Fransman Nathan Grayel kwam tien seconden tekort en finishte tweede. Hij spurtte er Jacob Birtwhistle uit. Met Pierre le Corra (10e) en Mario Mola (11e) is wel duidelijk hoe sterk het veld was. In dat geweld kwam Niels van Lanen als 59e binnen op 2.20 minuut van Jelle Geens. Niels was er keurig mee in de middenmoot gefinisht, want in totaal deden 96 atleten mee.

Foto: ActiveImages

 

Russinnen vooraan; Anna 33e

Ook Nederlandse deelname bij de vrouwen, waar de overwinning werd betwist tussen twee Rusinnen. Valentina Riasova won voor haar landgenote Diana Isakova. In World Triathlons zien we hen nog niet terug, maar sterk zijn ze wel. Brons ging naar de Australische Kira Hedgeland. Overigens vermelden we de individuele uitslag, maar net als in onze Teamcompetitie staat bij deze Grand Prix het teambelang voorop. Drie Nederlandse vrouwen van de partij, waarvan Anna Witteveen het kortst eindigde: 33e. Marit van den Berg volgde op een 43e en Sonja de Koning op een knappe 46e plaats.

Zelfs de 2e Divisie puilt uit van de toppers. Daarin winst een Triple France met Briac Tence, Mateo Vidal en Pierre Dupuy. Nederlands duathlonkampioen Gjalt Panjer finishte als tiende. Dorian Horsten stond als 33e stil bij de finishlijn. Snelste vrouw was Justine Guerard. Daarachter de Slowaakse Ivana Kuriackova en de Britse Jasmine Cooper. Negende in deze 2e Divisie-race finishte Maaike Vooren. Allen maakten zich dus weer verdienstelijk voor de Franse clubs, waarbij ze onder contract staan.

Veracruz

Het Noord- en Zuid-Amerikaans kampioenschap in het Mexicaanse Veracruz werd gewonnen door de Amerikaan John Reed voor twee Canadezen: Martin Sobey en Brock Hoel. De Mexicaanse Rosa Maria Tapia Vidal – de sensatie van Yokohama – was beste vrouw. Zilver en brons kwamen terecht bij de Amerikaanse Gina Sereno en de Canadese Emy Legault.

Challenge Turkije

Challenge had ook twee wedstrijden afgelopen zondag. Uiteraard ligt de focus al helemaal bij het EK komend weekend in Almere, maar het waren evengoed wel twee wedstrijden onder het label. Ze trokken vooral deelnemers uit eigen land. De 518 deelnemers aan Challenge Istanbul waren voor 99 procent Turks. Bovendien was het zwemmen wel 2 kilometer, maar fietsen en lopen bleef meer richting de standaard afstand.

De winnaar Bahadir Tama had een eindtijd van 2.01.39 uur. Tweede en derde waren Behdzad Nobaripur en Ilker Kokce. Snelste vrouw was Tugce Karakaya in 2.17.03. Ece Calp eindigde op een tweede plaats, Sennur Parlak Oner finishte als derde.

De Challenge verdient volgend jaar beslist nog meer internationale deelname, want hoe bijzonder is het niet om een triathlon te doen die zich afspeelt tussen twee continenten. Zwemmend gingen de triatleten immers de Bosporus in vanuit Azië om vervolgens al fietsend Europa in te trekken en in de magnifieke Turkse stad de race lopend af te maken.

Foto: José Luis Hourcade

De tweede Challenge zondag was ook een nieuwe: in het Chileense Coquimho la Serena. Daar wel een halve afstand. Nicolas Saez won de race in 4.04.45 uur. Vicente Trewhela volgde op 2,5 minuut als tweede en derde was Armando Abaunza op elf minuten achterstand.

Winnares was Francisca Garrido in 4.38.01 uur. Een dikke minuut later bolde Sofia Balmaceda over de meet en 12 minuten langer had Florencia Vasquez nodig.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.