Chaos in vrouwenwedstrijd duathlon World Games: voorste groepje fietst lus extra in tweede ronde: Ricour wint; Tiszaujvaros – WTJ 2500

ZATERDAG – Het had het vierjaarlijkse hoogtepunt voor ’s werelds beste duatleten moeten worden, het werd op de World Games een complete chaos. De vrouwenwedstrijd althans, laten we hopen dat het straks bij de mannen beter gaat. Geen fraaie, feestelijke 2500e aflevering WTJ, maar een zwarte kaart naar de organisatie van de duathlon op de World Games.

Uiteindelijk werd de uitslag nog een paar keer hersteld en kwam als winnares de Belgisch Maurine Ricour uit de bus gerold. Was er zilver voor de Japanse Ai Ueda en brons voor wereldkampioene Joselyn Brea Abreu. Diede Diederiks staat op een zevende en voorlaatste plaats geklasseerd, de rest komt niet in de uitslag voor of heeft een DSQ. Het verhaal krijgt ongetwijfeld nog een staartje. Vierde is de Française Marion Legrand. Op vijf staat Sandrina Illes uit Oostenrijk en zesde Edymar Brea Abreu, die misschien wel de sterkste van allemaal was. Achter Diede, die een achterstand van 5.24 minuten heeft, volgt alleen nog de Zuidafrikaanse Natalie Ann Sterk, maar inmiddels is er ook een negende plaats aan toegevoegd: Aleisha Wesley uit Australië.

Ann aanvankelijk  goed mee in kopgroep

Na de eerste run was er nog geen vuiltje aan de lucht. De Venezolaanse Edymar Brea Abreu en ook Ann Schoot Uiterkamp zat uitstekend in de kopgroep, Karin Nieuwenhuijsen volgde op 42 seconden en Diede had daar 1.47 minuten achterstand. Bij het fietsen ontstond een kopgroep met de zusjes Brea Abreu, Marion Legrand, en Ai Ueda. Ann reed lek en belandde in de tweede groep, die pardoes verkeerd reed. Na de tweede fietsronde ligt het klassement plots geheel op z’n kop en komen er andere vrouwen vooraan door. De lus die het achtervolgend groepje gemist heeft, scheelt in tijd een minuut of vier, daarmee werden deze duatletes vooraan op slag kansloos.

Draak van een wedstrijd

Omdat de race alleen via de uitslagenservice enigszins te volgen was, weten we ook de details nog niet. Coach Armand van der Smissen is nog druk in overleg met andere coaches en officials over het verloop van deze draak van een wedstrijd. Wordt dus snel vervolgd. Dat er in de eerste fietsronde iets misgaat, is verklaarbaar. Maar als je voor de tweede keer ergens langs komt en het gaat dan toch mis…. Dan is er of iets in de afzetting of iets met verkeersregelaars gebeurd.

De post van Joeri van ’t Verlaat is veelzeggend:

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.