Na vier jaar eindelijk weer een NK crossduathlon: in Maasdijk/Oss zondag; Preview op races – WTJ 3119

VRIJDAG – Korte break zo na een bomvol seizoen. Moet kunnen, niet waar? Van de andere kant staat er nog genoeg op de kalender. Want terwijl vol trots wordt aangekondigd dat volgend jaar het NK standard afstand in Klazienaveen en het NK sprint afstand in Rotterdam plaats hebben, mogen we niet vergeten dat komende zondag gewoon nog een NK op het programma staan.

Het gaat om het NK crossduathlon in Maasdijk/Oss, Oost-Brabant dus. Als ons geheugen ons niet in de steek laat, dan was de laatste titelstrijd in Austerlitz 2019. Kampioenen toen: Rody Kroon en Jony Heerink. Zij zijn er zondag niet meer bij, hoewel Jony wel actief is gebleven.

Favorieten

Wie zijn nu de favorieten? We zien op de startlijst Wouter Dijkshoorn en Geert van Kuijk staan. Kan een interessante confrontatie worden, want vorige week op het open Belgisch kampioenschap was Geert nog sneller dan Wouter. Joep Staps zal zich zeker proberen te mengen in de strijd. Outsiders zijn voorts Mario Poldervaart, Mathijs Weijkamp en ook Ferdinand Oldeman kan als M40 nog steeds met de besten mee.

Het vrouwenveld heeft ook een aantal bekende namen aan de start: Laura Gorter, Sophie van der Most, Maaike Telkamp, Willemijn Fuite, Ingrid van Lubek en – vorige week nog vierde op XTerra Italy – Laura Kooijman. Maar sta er niet van te kijken dat topatlete Anne Knijnenburg met de Nederlandse titel gaat strijken. Voor wie de atletieksport niet zo goed volgt, even uitleggen: Anne won als juniore goud op het NK 800 meter in 2017 en 2018 en goud op de 1500 meter in 2018. En ook als seniore scoorde ze in 2022 goud op de 800 meter, toch wel haar afstand. Parijs is nog altijd niet uit haar hoofd. Anne was ooit duatlete en haar ouders John en Corina Knijnenburg zijn nog altijd fanatieke triatleten, sterker nog Corina doet ook mee aan het NK, maar dan dus F50.

Bij de junioren zijn Kyra Brouwer, Maarten Beute, Noel Sterk en Jesper Boets namen om rekening mee te houden. Dit NK begint zondag om 10.30 uur. De elite en AG starten om 12.30 uur.

World Cup Korea/SLT Neom

Het is slechts 1 van de vele wedstrijden dit weekend. World Triathlon gaat verder met de volgende World Cup op een vertrouwde locatie: Tongyeong Korea. Dromen van Parijs doen ook Donald Hillebregt en Rani Skrabanja. Vandaar dat ze de verre reis naar Korea hebben gemaakt om punten te pakken, die hen hoger brengt in de World-ranking.
Super League Triathlon heeft haar finale in die futuristische stad Neom in Saoedi Arabië. Benieuwd of die lineaire verstedelijking van 460 kilometer al een stukje is opgeschoten? Je kunt het zien op Triathlonlive.tv waar zowel Tongyeong als Neom wordt uitgezonden.
Turkse triathlon
Na Alanya is de tweede Turkse halteplaats voor de Europe Triathlon Cup Yenisehir. Mooi internationaal veld aldaar met een jonge ploeg voor Nederland: Victor Goene, Gjalt Panjer, Hidde Mollee, Valentin van Wersch, Robin Dreyling en Kim van ’t Verlaat en bij de juniores Merel Veltman.
In Malaga de World Cup paratriathlon met Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Margreth Ijdema en Ingrid de Oude.
Challenge
Twee Challenge races dit weekend. In het Italiaanse Egnazia doet Menno Koolhaas een gooi naar een toppositie in de Challenge World Bonus. Daar valt dit jaar genoeg in te verdienen, zoveel zelfs dat Ironman al met nog hogere ‘aanbiedingen’ op de proppen komt en zo drijven we de prijzen lekker op met de pro-triatleten als grote winnaars. O ja, die tweede Challenge is in het Franse Vieux Boxcau.
Ironman
Ironman is ook lekker op dreef met Ironman en IM 70.3 Cascais, Ironman California, IM 70.3 Arizonaen IM 70.3 Wilmington. En dan zijn er nog een aantal heles, die zich niks aantrekken van die grote labels, die op de triathlonlandkaart de dienst willen uitmaken. We noemen ICAN Gandia, The Great Floridian en de Greek Hero onder anderen. Het worden kortom weer drukke dagen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.