Bosbaan voor Michiel de Wilde en Solange Agnelli; Come-back Ian Pennekamp in Weesp; Zutphen; Sjirk en Annemarie in Wommels; Swimrun Lauwersoog – WTJ 2580

DINSDAG – Verder met de Nederlandse wedstrijden uit het afgelopen weekend. Naast Roermond en Enschede viel er nog veel meer te beleven in ons jammer genoeg natte landje. Zaterdag bijvoorbeeld de klassieke race aan de Bosbaan, onderdeel van de altijd leuke Dutch Tri Series. Niks geen privileges voor topatleten; iedereen is bij Lars Vreugdenhil en zijn vrienden gelijk. Het parcours met Bosbaan en de omliggende wegen in de Amstelveense bossen is eigenlijk in 40 jaar triathlonsport nauwelijks veranderd. Exact 40 jaar terug won Rob Barel er zijn allereerste triathlo en dat deed hij een jaar later opnieuw met Marijke Zeekant als winnares. Misschien wel door de Bosbaan zijn veel roeiers ook aan triathlon gaan doen.

Ook Michiel de Wilde vanuit roeisport in triathlon

In dat opzicht was de winnaar van deze editie een hele goede. Michiel de Wilde is via zeilen, volleybal, paardrijden bij het lichte roeien terecht gekomen. Hij werd Nederlands kampioen bij Nereus met de acht. Daarna volgde triathlon en je zou bijna zeggen: de rest is geschiedenis. Eerste doel was als pro doorbreken in de Ironmans, maar inmiddels maakte Michiel ook een opmerkelijk uitstapje naar de loodzware Norseman waarin hij deze zomer zesde werd. De Amsterdammer bleef nog een tijdje in Noorwegen om vervolgens weer in eigen land deze Bosbaan-race mee te pikken. Michiel bleef als enige onder de twee uur en was daarmee een maatje te groot voor de rest met Jacques Tuijp vijf minuten later op een tweede plaats en snelste zwemmer Jurrien Rom Colthoff op plaats drie, tevens snelste master. Hawaii-ganger Ramon Siljarde finishte als vijfde. Hij voerde een rijtje Amsterdammers aan met Tom Brohm en Jose Lozona ook in dat treintje. Negende en snelste M50 was Frans van Heteren, die we verderop nog terugzien in deze WTJ.

Argentijnse winst

Bij de vrouwen  won de van origine Argentijnse Solange Rotelo Agnelli. Ze is een ware globetrotter want na een periode in Dubai en Qatar woont ze nu in Den Haag, werkzaam aan het taleninstituut aldaar. En doet ze aan triathlon, want anders win je niet zo maar de Bosbaan. Na haar tweede plaats in Zandvoort achter Lesley Dreyling was er nu dus winst. Leonie Schuitenmaker werd tweede en ook zij deed beter dan Zandvoort, waar ze vierde werd. Leonie ging maar liefst zes Amsterdamse vrouwen vooraf. Amy van Zuydam eindigde derde, Lonra Wilson vierde (snelste F40) en Hawaii-deelneemster Claudine Jansen vijfde, snelste F50. Beste trio waren The Nowheres.

Thomas is klaar voor Kona

Ook op de sprint afstand afstand winst voor een deelnemer, die over twee weken hoopt te schitteren in Kona: Thomas van Dop van De Dolfijn. Snelste vrouw Morena Stevens. Het duo werd daarmee ook Amsterdams kampioen triathlon. Snelste trio op de sprint: De Corner en in de Stronger than Ever competitie won het team Stronger than ever. Wat een toeval.

Ian na 4 maanden blessure en studie terug met winst in Weesp 

Gezellig was het in Amsterdam en de liefhebbers hoefden daags erna niet ver oostwaarts. Ruim 15 kilometer verderop ligt Weesp en daar was het tijd voor de Weesper Nieuws Extra Triathlon. Gelukkig kon er gezwommen worden in het Smal Weesp met positief advies over de zwemkwaliteit. De wedstrijd markeerde de grootse terugkeer van Ian Pennekamp. Een zware knieblessure hield het grote Bussumse talent zo’n vier maanden uit roulatie, ergens kwam het wel weer goed uit want zo kon Ian zich helemaal richten op het afstuderen als bewegingswetenschapper.

De afgelopen weken zwom Ian al wel mee bij Swim to Fight Cancer en het NK open water zwemmen, zondag kwamen de fiets en loopschoenen er weer aan te pas. Ian kwam, zag en overwon de populaire triathlon van Weesp. Trainingsmaatje Joost Friderichs met wie Ian samen nog naar Roth was gegaan op diens vader Wannie aan te moedigen, werd tweede en de derde plaats ging naar de laatste winnaar uit 2019, Stefan Overmars.

Ricardo jaar lang Weesps kampioen

Weesp staat bekend om het WK, oftewel Weesps Kampioenschap. Altijd een spannend gebeuren, want er zijn nogal wat goede triatleten, Weesper Moppen dus. De beste dit jaar was Ricardo Scholten op de vierde plaats overall. De vliegende huisarts – dit jaar gelukkig ook in mijn afscheidsrace – stond een week eerder nog de medische ploeg in Almere bij, fietste bij de laatste deelnemers op de marathon. Nu weer op topsnelheid naar de vierde stek. Maarten Borsten uit Baarn eindigde vijfde en vervolgens was Frank de Graaf de tweede man uit Weesp en snelste master. Hij ging stadgenoten Wesley de Does(op naar Kona!) en Tim Jacobs vooraf. Terwijl deze Tim omkeek kwamen de volgende twee Tims over de meet: Christen en Kuiper. En op elf liep de Weesper triathlonlegende Barry Dooper binnen. Daar weer achter op twaalf: de snelste banketbakker van Nederland, Frans van Heteren, de man van de dubbel dit weekend. Snelste M50 bovendien.

 

Emma echt ‘de besten’

Emma den Besten deed haar achternaam alle eer aan. Ze won en werd voor de tweede keer Weesps kampioen. Anderhalve minuut later werd de Leidse Laura Kuiper tweede en routinier Sandra Wassink-Hitzert greep het brons voor Amber Jonkvorst en Sylvia Boon.

Luuk en Christina winnen leukste stadstriathlon Zutphen

Behalve de leuke stadstriathlon van Weesp keerde ook de recreatieve triathlon van Zutphen weer terug. Laten zij zich nu net afficheren als ‘de leukste stadstriathlon van Nederland’. Dat mag van ons hoor. Ieder zijn of haar eigen uithangbord. De zevende editie al weer, al haperde de traditie even toen in 2019 te weinig vrijwilligers paraat stonden voor een veilig evenement. In 2021 keer de race weer terug en zondag bij het miezerige weer was het opnieuw raak. Niemand bleef er om thuis overigens, al waren de klinkertjes bij de stadspoort wel aan de gladde kant dus oppassen geblazen. Prachtig parcours overigens met zwemmen in de Vispoortgracht, fietsen tussen Bronsbergen en hartje Zutphen en daar ook lopen. Wie met zwembroek arriveerde, kreeg van de organisatie een wetsuit te leen.

Na 1.01.48 uur kwam Groninger Luuk Molenaar als winnaar over de natte streep in de hanzestad. Het parcoursrecord van Martijn Paalman (55.23) bleef stevig overeind. Slechts 25 seconden later volgde Maldenaar Rob Woestenenk en de derde plaats was voor Gijs van den Berg uit Arnhem. Mark van Loo uit Houten en Luc van Ginneken uit Nijmegen gingen de snelste Zupthenaar Daan Boomman vooraf. Na de sprint in Keistad Amersfoort won de Veenendaalse Christina Draijer nu ook de Zutphense sprint triathlon. Op 2.20 minutnen volgde de Brummense Esther Strijker en derde was Hannah Meijs uit Westervoort, vroeger daar ook altijd een goede triathlon. Beste Zutphense was Meriel Alfrink Hendriks op een negende plaats.

Doornatte, maar blije winnaars op de mini-afstanden waren Rohan Berendsen uit Warnsveld en Fien Koren voor eigen publiek. Het beste trio was team Ronald, Guus en Raman.

Sjirk wint voor derde keer Wommels, nadert Jort

Terug naar de zaterdag, naar het hoge noorden voor alweer de tiende editie van de triathlon Wommels. We hadden het er gisteren al over, want ook het Friese asfalt en klinkerweggetjes bleef die dat niet droog en er stond een stevige bries. De deelnemers moesten zich een weg banen over soms glibberig wegdek. Voor Wouter Visch liep dat verkeerd af. Zijn val had verregaande consequenties, want zo spatte ook zijn Hawaii-droom uiteen. Veel sterkte nog Wouter.

De wedstrijd ging wel gewoon door en werd gewonnen door Sjirk Bijma. De sterke triatleet uit Joure won voor de derde keer en staat daarmee al bijna op gelijke hoogte met Jort van Zutphen, die vier streepjes achter zijn naam heeft staan. Overigens was speciaal voor de jubileumeditie een halve afstand uitgeschreven. Daar deed Sjirk 4.30.16 uur over. Op 34 seconden van Sjirk volgde Stefan de Jong, brons ging naar Tsjomme Onzinga uit Heerenveen, ook hij laat zich steeds vaker van voren zien en houdt zelfs viervoudig winnaar Jort van Zutphen van het podium.

Jort is wel voorzichtig. Na zijn val deze zomer, een matig seizoen neemt hij geen risico’s met het oog op zijn deelname over twee weken op Hawaii. ,,Mijn wedstrijd plan was een solide race doen, geen risico’s en het positieve gevoel opzoeken en voelen.” Leuk voor Jort is ook dat zijn broertje Ian debuteert op de sprint. Jort kijkt na afloop tevreden terug: ,,Vandaag is het weer gelukt om prestaties meer los te laten en vooral lekker bezig te zijn met de sport en het gevoel. Daarmee heb ik weer wat plezier hervonden wat mijn vertrouwen ook doet groeien. Sport delen met anderen is zo’n groot goed en Wommels doet dit als wedstrijd heel goed, laagdrempelig zodat er voor iedereen beleving is! Dank daarvoor!”

Annemarie wint derde W-triathlon Friesland

Mooie woorden van de aanstaande Ironman. Hopelijk krijgen we ook zo’n mooi verslag van de Weidummer atleet vanaf Kona. Dan zijn de rollen omgekeerd ten opzichte van de Elfstedentriathlon: Stefan van der Pal is coach, Jort de triatleet. Achter Jort volgen Anne Floris Bottema en Daniel Nagel, die geen derde W-triathlon op zijn naam schrijft. Dat lukt wel Annemarie Rustenburg bij de vrouwen. Ze blijft net binnen de vijf uur en heeft geen kind aan de concurrentie. Krista Heije uit Almere mag graag het langere werk doen. ze finisht tweede. Brons is voor Yvonne Hiemstra uit Sneek. Geertje de Schiffart uit Eestveen en de Easterlittnse superveterane Geke Venema blijven ook in de top vijf. De sprint triathlon levert als winnaars Pieter Pilat en Trudy Veenstra op.

Tja, als we consequent zijn, dan komen de uitslagen van de Nederlanders op heles en halves niet alleen uit het buitenland compleet, maar dan moeten we ook wat dieper gaan met de eigen nationale races. Want juist Nederlandse races proberen we te promoten. Dus hier de top 30 mannen en alle vrouwen:

17 SEPTEMBER: HALVE TRIATHLON WOMMELS
M:
1.Sjirk Bijma 4.30.16
2.Stefan de Jong 4.30.50
3.Tsjomme Onzinga 4.34.31
4.Jort van Zutphen 4.37.48
5.Anne Floris Bottema 4.38.25
6.Daniel Nagel 4.38.33
7.Daan van Oosten 4.58.47
8.Hendrik Falkena 4.58.47
9.Wiebe Terwisscha van Scheltinga 4.59.08
10.Ben Douwes 5.00.19
11.Jan Westerink 5.03.33
12.Gerk Huisma 5.10.41
13.Jendo Visser 5.14.40
14.Lambertus Moes 5.20.04
15.Paulus Folmer 5.24.34
16.Ronald Risselada 5.25.32
17.Sybrand van der Wey 5.26.42
18.Sytze Terwisscha van Scheltinga 5.27.27
19.Roelof Oostra 5.27.28
20.Samme Steenstra 5.31.09
21.Joop Angenent 5.34.49
22.Theo van der Veen 5.35.03
23.Ritske Flootman 5.36.31
24.Syb van der Ploeg 5.38.07
25.Fokke Kootstra 5.39.42
26.Frank Brink 5.44.14
27.Sjouke Venema 5.45.36
28.Age Dijkstra 5.46.36
29.Jarno de Jong 5.48.48
30.Richard de Graaf 5.49.59
V:
1.Annemarie Rustenburg 4.59.10
2.Krista Heije 5.43.00
3.Yvonne Hiemstra 6.21.45
4.Geertje de Schiffart 6.25.00
5.Geke Venema 6.30.14
6.Berber Akkerman 6.36.51
7.Hanneke Thoen 6.43.32
8.Gwenda van der Vaart 6.50.48
9.Eline Haarsma 7.01.28
10.Jacqueline Swart 7.13.03

Swimrun Lauwersoog met Bart en Martijn als beste combinatie

Tot slot. De laatste in de lange rij (al weet je dat met al die ‘wilde’ wedstrijden van tegenwoordig nooit); de Swimrun in Lauwersoog. Een heroïsche vijfde editie met regen, harde wind en hoge golfslag. Het kon de swimrun-liefhebbers niet deren. Deelnemers hadden de keuze tussen koppels of individueel (al is koppels wel zoals Swimrun oorspronkelijk bedoeld is). De langste afstand ging naar het duo Bart van der Wal en Martijn Keijsers. De laatste was een beetje uit beeld nu hij een nieuwe baan heeft buiten de NTB om. Beste vrouwelijk team kwam uit Noord-Holland onder de naam Zwefiloof en Sander en Birgit Berk vormden het derde team bij de duo’s. Bart en Martijn deden er 2.07.52 uur over en dat was sneller dan Raf Ariens uit Wognum, de individuele winnaar met een tijd van 2.19.45 uur. Hanc de Bokx en Jan Pieter Klaver waren twee en drie.

Overigens zat tussen die top drie al de eerste vrouw: zeer knap van topmaster Gieny van Niejenhuis uit Almere, nota bene een week na de halve Challenge in haar eigen stad. Marijke Werps-van Ruiten en Alisa van Poecke waren de nummers twee en drie. Op de 10 mijlen was duo ‘Zwemdiploma A’ superieur. Beste vrouwenduo heette ‘We Swim, We Run’ en beste mix kwam tot stand via Jan Wierenga. Ook daar solisten: winnaars Sander Schoonhoven en triathlonmilitaire Marloes Voorhout. De tien kilometer tenslotte met solisten Stefan Uebersezig als laureaat en Olympisch waterpolo-goud winnares 2008 Rianne Guichelaar. Beste duo’s RobSan (mannen), Soester Knollen (vrouwen) en MBBM (mixed). Ook volgend jaar heeft 40Mijl Sportevenementen weer tal van uitdagende duursportevenementen in Wereld Erfgoed natuurgebied Lauwersmeer op stapel staan.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.