Eredivisie Relay Klazienaveen: VZC Veenendaal wint nipt van TC Twente; TV Almere sterkste bij de vrouwen – WTJ 2536

ZONDAG – In Klazienaveen richten ze dit jaar twee keer een triathlon in. Net zo makkelijk. Was het in juli nog de klassieke halve triathlon met bijprogramma kwart en sprint, vandaag was het de beurt aan liefst vier Divisies uit de Teamcompetities. De lastige puzzel om ieder jaar weer de divisies bij de juiste organisaties onder te brengen en ook nog geografische spreiding, werd in elk geval deels ontlast door de nijvere organisatoren in Drenthe. Er was voor elk wat wils op het drukke programma van de JMS Techniek Team triathlon.

Konijn

De Eredivisie kwam vanuit Leiderdorp over naar Klazienaveen. Ook nu was VZC Veenendaal heer en meester bij de mannen. Het winnende kwartet deed er 1.21.39 uur over. Verantwoordelijk daarvoor waren Victor Goené, Rob Kwaaitaal, Jorik van Egdom en als laatste atleet Gjalt Panjer, vorige week ook al winnaar in Leiderdorp. Dat het kwartet de eigen wedstrijd zaterdag in Veenendaal moest laten schieten…dat hoort er nu eenmaal bij. Het Grizz Energy/TC Twente-team werd vier seconden later zeer knap tweede. In dat stabiele team (met allemaal ongeveer dezelfde eindtijden) de Belg Dieter Boeve, Stijm Jansen, nog een Belg Seppe de Graef en Joost Somsen. De laatste viel in voor Pim Bakker, die zaterdag bij de run-bike-run ten val kwam door een aanrijding met een….konijn.

Brons ging in Klazienaveen naar de TriMates bestaande uit Simon den Braber, Koen de Leeuw, Joey van ’t Verlaat en Thomas Cremers. Ze hadden 50 seconden achterstand, maar lieten wel TV Dordrecht achter zich. ZSC Oceanus en EDO Sports lieten verstek gaan. Toch merkwaardig dat twee topteams de wedstrijd laten lopen, EDO Sports vorige week ook al. We krijgen toch de indruk dat de Eredivisie wat minder leeft dan in voorgaande jaren, maar dat is wellicht ook het gevolg van twee coronajaren.

TV Almere versterkt koppositie

Bij de vrouwen won TV Almere overtuigend, ook zij verstevigden daarmee hun koppositie. Silke de Wolde, Merel Veltman, Romy Spoelder en Luna de Bruin vormden de ‘gouden formatie’ in de Team-relay. Luna liet de snelste tijd van allemaal noteren. Driekwart minuut later behaalde Kijani de tweede plaats. Vorige week waren ze nog het sterkst in Leiderdorp. Het kwartet bestond nu uit Maaike Vooren, Deborah Wissink, Joyce Caro en ‘Leiderdorp-winnares’ Eva Cornelisse (vandaag de 3e snelste tijd). Want de tweede snelste tijd kwam op naam van Anna Witteveen, waarmee ze EDO Sport meetrok naar een derde plaats. Na Anna volgden Maaike Telkamp, Eline Thijssen en Astrid van Cauwelaert, samen goed voor de derde plaats. Hun achterstand op de Almeerse meiden: 2.40 minuut.

Andere Divisies

Niet alleen de Eredivisie kwam dus aan bod, ook 2e, 3e en 4e Divisie Noord kwamen bijeen in deze race. We nemen ze allemaal even door. De 2e Divisie Noord leverde een overwinning op voor Izak Hanse. De man uit Arnhem uitkomend voor Aloha beleefde een topweekend door zaterdag Veenendaal en zondag Klazienaveen op zijn naam te schrijven. Als enige bleef hij op de sprint onder het uur: 59.23 minuten. Achter hem haalden de mannen van VZC 2 zilver en brons te weteen Vincent Böhm en Erik Wolsing. Martijn Paalman namens Aquapoldro en Rob Nijmeijer voor TriTeam Groningen 3 stonden ook in de top van het klassement. Beste team VZC2.

Na eerder dit seizoen Zeewolde en kwart Holten te hebben gewonnen was Marielle Borgerink vandaag ook de sterkste van alle 2e Divisionisten. De Argo-atlete bleef TTW Weespers Eva Janssen en Annemarie Rustenburg de baas. Vervolgens twee atletes van AV Triathlon: Djoeke Donkers en Debbie Ammerlaan.

Weer een stapje terug in de Divisies komen we bij de 3e Divisie Noord. Winst voor Tim Jongman namens TC Twente 3. Eerder won hij sprint tri’s in Amersfoort en Vroomshoop. TriMates 3 had de nummers twee en drie in huis met Jeroen van der Horst en Merijn Ellenkamp. Anton Theo Borger was de captain van AV Impala 3 op een vierde plaats en Beijing-Olympiër Sander Berk sprokkelde punten bijeen voor ZSC Oceanus 2 door vijfde te finishen. TriMates 3 van teamcaptain Marijn de Jonge (zelf tiende) won het teamklassement.

De 3e Divisie vrouwen dan. Winnares was Josette Voskuilen namens Hellas 4. Ayla Stobbe (TV Almere 3) en Imola Pialla van Aquapoldro waren Voskuilens voornaamste belagers al was het verschil toch wel een dikke minuut. Met vier vrouwen binnen de top tien was AV Heerenveen als collectief wel het beste, zonder een individuele podiumplaats dus. Josette nam haar teamgenotes mee op sleeptouw, zodat Hellas 4 ook de beste formatie was.

Last but not least: de 4e Divisie. Peter Kuin en Sven Duits verdeelden onderling de poet. Haast naast elkaar kwamen de twee mannen van AV Triathlon als eerste en tweede over de finish. Derde eindigde Daan Kuppens van de Dolfijn 5. Piet Jonker namens Hellas 5 en Martin Verheesen voor het Amsterdamse Dolfijn 5 waren ook goed voor een top vijfklassering. De Amsterdamse formatie won zo ook het dagklassement.

Er resteren nog finalewedstrijden in Nijmegen (NK sprint), Rutbek Enschede, Apeldoorn. Roermond en Alphen aan den Rijn.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.