Het weekend overziend: Bergen was magnifiek; Marlene en Kyra zijn twee toppers; Genoeg leuke Nederlandse races weer – WTJ 2537

ZONDAG – De laatste World Cup was al weer van een maandje geleden. In Pontevedra, de stad gekoppeld aan Javier Gomez. Het is goed van World Triathlon om steden uit de zoeken waar de wereldtoppers hun thuiswedstrijd kunnen doen. Alistair en Jonathan Brownlee in Leeds, Flora Duffy in Hamilton en nu dan ook de Noren in eigen land. Vandaag lieten de Noorwegen zien dat ze ook voor zomersporten massaal toestromen. Bij de triathlon in Hamburg is het altijd druk, maar wat we in het Noorse Bergen te zien kregen, sloeg alles.

Op sommige plaatsen stond het vier, vijf rijen dik met mensen, alsof de triatleten de Alpe d’Huez aan het beklimmen waren. World Triathlon doet er goed aan door Bergen voortaan jaarlijks in haar kalender van topevenementen op te nemen. Verbazingwekkend, temeer daar bij wedstrijden zoals de Norseman of Ax-Tri nauwelijks mensen langs de kant staan, hetgeen in dat onherbergzame landschap ook wel weer logisch is.

Coninx in het hol van de leeuw

Afijn, het was een dijk van een wedstrijd. Wat een sensatie om te zien hoe Dorian Coninx voor de neus van topfavoriet Kristian Blummenfelt de World Cup voor de neus van de Olympisch kampioen wegkaapt. In het hol van de leeuw heet dat. De verbeten trek op het gelaat van Big Blu, want hij wil nu eenmaal alles winnen. En daarna de grote vreugde voor zijn landgenoot Vetle Bergsvik Thorn, die niet eerder een podiumplaats haalde in zo’n grote wedstrijd.

Nicola Strada opende het bal in de haven van Bergen, omzoomd door duizenden mensen. Coninx zat er goed bij, Blummenfelt moest even flink aanzetten en kwam toen ook in de kopgroep van 13 man terecht. Casper Stornes – ooit winnaar van de World Series op Bermuda – bleef ook overeind zodat drie Noren en twee FransMANNEN de strijd aangingen om drie podiumplaatsen. Het werd echter toch een Fransman Dorian Coninx – de nummer drie van het EK en reeds winnaar van twee WTS-races – die in een ultieme eindsprint de grootmeester overwon. Thom Richard viel net buiten het podium, evenals Stornes. De Amerikaan Seth Rider eindigde als zesde, waarna de Italiaan Gianluca Pozzatti volgde. De Zwitsers Sylvain Friedelance en Simon Westermann bolden daarna over de meet evenals Mark Devay en snelste loper Matthew McElroy. In de mannenrace waren de Belgen minder op dreef dan bij de vrouwen. Noah Servais was de snelste op een 23e plaats.

Wereldkampioene junioren nu al aan de top in World Cup

Tja en die Tilda Mansson. Superlatieven schieten te kort om dit grote talent van de toekomst te duiden. Ze is de Europees en wereldkampioene bij de junioren, won inmiddels drie ETU-Cupraces en in haar tweede World Cuprace was het meteen raak. De jongste World Cup-winnares ooit: 18 lentes jong! Diepe buiging ook voor Jolien Vermeylen, die het de Zweedse heel lastig maakte. Kate Waugh maakte de boel compleet. Jammer dat Barbara de Koning bijvoorbeeld niet mee kon in een achtervolgend groepje waarin Mansson dus wel zat. It’s all in the game. Ze werd nu 46e.

Overigens zat er nog een tweede Nederlands tintje aan deze toprace, want Sander Verheuvel was Technical Delegate en maakte deel uit van de Competition Jury. Mooie opsteker weer voor ’s lands hoogst aangeschreven official, die vorig jaar de Spelen van Tokyo meemaakte en vier jaar eerder in Rio op de Paralympics jureerde.

Winnaars Tilda Mansson en Dorian Coninx werden na afloop niet alleen gehuldigd met een medaille, ze kregen ook een rode, respectievelijk blauw cape om. De kleuren van Noorwegen.

Izvorani ETU Cup junioren

Een andere internationale wedstrijd was de ETU Junior Cuprace in het Roemeense Izvorani. De Spanjaard Pelayo Gonzalez Turrez won, eerder deze zomer ook al derde in Holten. Zijn landgenoot Andres Prieto Villar maakte het Spaanse succes compleet en brons ging naar de Italiaan Pietro Giovannini. Bij de meisjes behaalde de Hongaarse Marta Kropko haar vierde ETU Juniorcupzege. De Europees aquathlonkampioene was beter dan Helena Moragas Molina uit Spanje en ook de Oostenrijke Tabea Huys moest haar meerdere erkennen in de succesvolle dochter van Peter Kropko. Overigens hier geen Nederlanders aanwezig.

Het weekend van…..

Verder was het toch het weekend van Marlene de Boer en Kyra Meulenberg (1e en 3e in IM 70.3 Duisburg). Daarmee feitelijk meer in de picture dan de pro’s Evert Scheltinga (22e) en Els Visser (6e) in Zell am See. Maar dat tweetal zien we terug in Almere, terwijl Marlene en Kyra zich opmaken voor mogelijk een tweede WK-titel Ironman binnen een jaar. Fraai was het dubbeloptreden van Izak Hanse in Veenendaal en Klazienaveen. Overigens ook een gelaagde dubbel voor Luna de Bruin in Viersel en Klazienaveen. Sterk ook weer VZC en TV Almere in de Eredivisie Relay, zij lijken de zekere winnaars van de Teamcompetitie 2022 te worden en daarmee Nederlands clubkampioen. Mooi de winst van Thierry Willigenburg en Jeltje Loomans op de Gelreman en wat een heerlijke ambiance in de door Arnold Kleuverik en Ann Schoot Uiterkamp gewonnen run-bike-run Borne. Het was allemaal weer zeer de moeite van het volgen waard!

We sluiten af met een uitermate blije Noor.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.