Barbara de Koning pakt meteen de winst in Africa Cup Maselspoort; La Habana; CrossRBR Waalwijk voor Timo en Eva – WTJ 2770

ZONDAG – De eerste klap is een daalder waard. Dat gaat zeker op voor Barbara de Koning, die bij de eerste de beste wedstrijd waar ze aan de start stond meteen won. De 21-jaerige NederBritse, die al twee jaar als pro door het leven gaat, was in het Zuidafrikaanse Maselspoort sterker dan haar 13 tegenstandsters op deze Africa Triathlon Cup.

Mooie puntenscore voor Barbara de Koning

De zege levert Barbara toch mooi 400 World Triathlon Punten op. Samen met Shanae Williams komt ze als snelste uit het zwemwater van de Modderrivier (zo heet ze echt). Een halve minuut na het tweetal komt ook Marit van den Berg de kant op. Bij het fietsen sluiten Hannah Newman en de Oostenrijkse Tanja Stroschneider aan. Het kwartet werkt goed samen en daar kunnen de achtervolgers waaronder Marit geen verandering in brengen. Ze komen niet dichterbij.

Het viertal mag onderling uitmaken wie de eerste Africa Cup Triathlon van het seizoen wint. Barbara is er meteen vandoor, even kan Shanae Williams nog volgen, maar al na een kilometer wordt duidelijk dat De Koning hier de ‘Queen of Africa’ mag zijn. De sprint-race is klaar na 1.03.05 uur, Williams wordt tweede op 28 seconden, Stroschneider derde op 34 seconden. Dan volgt snelste fietster Hannah Newman en Marit van den Berg snelst als vijfde over de finish. Met de zevende zwemtijd en de zesde fietstijd was het uitgangspunt met haar loopcapaciteiten goed. Helaas had de Culemborgse niet haar snelste loopbenen in Masselspoort. Normaliter haar sterkste onderdeel nu deed ze er 19.48 minuten over. Ter vergelijk: Barbara had 18.19 minuten nodig voor de 5 km. Andere Nederlands klinkende namen als Van der Merwe, Theunissen, Visser, Vermaas en Van der Veen doen ons weer herinneren aan de Nederlands-Zuidafrikaanse banden van het prachtige land, dat nu via Wie Is De Mol weer mooi in de etalage wordt gezet.

Bij de mannen geen Nederlanders. Wel winst voor een Kazak: Ayan Beisenayev. Misschien niet zo’n bekende naam, toch draait de man al ruim 10 jaar internationaal mee en won hij eerder ook al twee keer de Africa Triathlon Cups in Troutbeck. Beisenayev zwom sneller de Bermudaan Tyler Smith en landgenoot Temirlan Temirov. Bij het fietsen sloten de Luxemburgse globetrotters Stefan Zachaus en Bob Haller en de Zuidafrikaan Dylan Nortje aan. Dit zestal begon aan de 5 km. waarbij Beisenayev een razendsnelle 15.35 minuten noteerde. Daar kan Bob Haller niet aan, die wel mooi zilver scoort. De derde plaats gaat naar de eveneens hard lopende Ier James Edgar, die Bermudaan Tyler Smith en  tweede Luxemburger Stefan Zachaus verschalkt. Van de Zuidafrikanen is Dylan Nortje op plaats zesde de beste.

Bij de African Junior Cup hebben ze meer succes. De winst gaat naar Alessandro Fanicchi en Kadence Ribbink. Ook al omdat de juniorwedstrijden een stuk minder internationaal zijn. Wij koesteren intussen de eerste internationale elite zege van Barbara, nadat ze in voorgaande jaren als juniore ook al drie continental cups wist te winnen.

 

La Habana voor Sobey en Velasquez Soto

We komen in Cuba terecht met de Americas Triathlon Cup in La Habana, de hoofdstad. De winst ging daar naar de Canadees Martin Sobey, die de Amerikaan Ka’eo Kruse en de Mexicaan Irving Perez verslaat. Het was voor Sobey al vier jaar geleden dat hij zijn laatste Americas Cup-race won. Dat was toen in Richmond. De beste Cubaan eindigde vijftiende: Alejandro Rodriguez Diez.

Bij de vrouwen is de Colombiaanse Maria Carolina Velasquez Soto duidelijk in de winning mood. Eind vorig jaar sloot ze af met winst in La Manta, dit jaar opende ze met een fraaie overwinning in La Guaira, Venezuela en nu de hattrick met een zege in La Habana. Het moest wel uit haar tenen komen, want in de eindsprint bleef ze de Slovaakse Ivana Kuriackova slechts een paar honderdste van een seconde voor. Brons ging naar de inmiddels Turkse Xisca Tous, die eerder voor Frankrijk uitkwam. Zevende was de beste Cubaanse Leslie Amat Alvarez.

Zonnige crossduathlon Waalwijk met twee jonge, sterke winnaars

Hoogste tijd voor onze enige thuiswedstrijd, de Maresia crossduathlon in Waalwijk. Met Timo Feenstra en Eva Cornelisse twee frisse, nieuwe winnaars van dit evenement wat al toe was aan haar 31e editie. Net als in Etten-Leur moest de ervaren Belg Wouter Wuilmus het onderspit delven. Toen tegen Geert van Kuijk, nu dus Tilburger/Nijmegenaar Timo Feenstra. Het verschil aan de finish op het Lido-recreatieterrein was 22 seconden. De derde plaats ging naar Mario Poldervaart, die daarmee in dit crossduathlonseizoen al vier keer het podium haalt: 2x winst, 2x derde.

Daarna is er het gaatje naar de snelste master Ferdinand Oldeman, die op zijn beurt de Belg Arvid Vanwesenbeeck naar de tweede master-plek verwijst. Zesde is de derde Belg van de dag: Koen Stevens. Op een 13e plaats en vijfde senior zien we Jesper van Arkel een prima come-back maken.

Snelste duo had trouwens een vooruitziende blik. De twee Eindhovenaren finishten in 1.25.37 uur, waar Timo Feenstra er 1.27.47 uur over deed. De naam van dit illustere duo was dan ook ‘SnellerDanTimo’.

Eva Cornelisse superieur in sterk veld

Een sterk vrouwenveld. Het bewijs daarvoor is misschien wel de vijfde plaats, die Laura Gorter hier haalt. Immers best een sterk crossduatlete. Maar ze moest deze zonnige, maar wel koude zondag niet alleen Eva Cornelisse, maar ook Willemijn Fuite, Marieke Brouwers en Elena Ecker voor laten gaan. Overtuigende zege toch wel van Eva, die van alle ‘duursport-markten’ thuis is. Willemijn kwam 2.20 minuten later op de tweede plaats in haar clubwedstrijd aan. Tilburgse Marieke volgde weer een halve minuut later. Mieke Slingerland, Suzanne Kok en bij de mannen Wim van Looveren en Frans van Soom grepen eveneens de winst bij hun mastergroep.

De recreantenserie werd gewonnen door Koen Michielsen en Brenda Schuurkamp. Snelste duo waren Stijn en Timoo. Korte afstanden bij de jeugd zijn altijd een sterk punt geweest bij Maresia. De winnaars in die korte duathlons waren zondag: Anniek, Jelte en Elise van der Leer, Tijn van den Bosch, Fenna Bekkers, Nils en Lars Beijk, Anne Freij, Ruben van Geenen en Noel Frijns. De ATB GO voor kids werd gewonnen door Marit Elgersma en door Raf bij de jongens.

De wedstrijden waren weer een succes, op naar editie 32 volgend jaar in februari!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.