Preview op het Europees kampioenschap Standard Distance in Madrid: Maya favoriet, Mitch outsider; Elf Nederlanders aan de start – WTJ 2887

DONDERDAG – Het wordt een ouderwets druk weekend met wedstrijden. Van een NK in Nieuwkoop (waar we gisteren uitgebreid op vooruit blikten) via een EK Ironman in Hamburg tot het EK Standard Distance (voorheen Olympic Distance, voorheen Kwart Afstand) in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Elf Nederlandse deelnemers met hopelijk een hoofdrol voor Maya Kingma. Afgelopen weekend mislukte haar missie om veel Ranking-punten te pakken op Sardinie. Maya heeft astma, hetgeen haar meestal geen parten speelt. Maar dit keer dus wel. In  Madrid gaan we daar dus niet van uit. Ook zeven paratriatleten en vijf agegroupers reizen af naar Spanje. Team NL is dus goed vertegenwoordigd al zullen we het in de medaillespiegel wel afleggen tegen bijvoorbeeld de Britten.

Stadspark Casa de Campo, het voormalig jachtlandgoed van het Spaanse koninklijk huis ten westen van het stadscentrum, is het decor voor de start van dit EK. De elite-atleten zwemmen 1500 meter in het meer op het landgoed en finishen na 39,5 km fietsen en 10 km lopen de race bij het koninklijk paleis. Bij de elite komen in totaal vijf Nederlanders aan de start. Donald Hillebregt en Mitch Kolkman starten bij de mannen. Voor Kolkman wordt het zijn eerste EK over de standaard afstand bij de elite.

Maya Kingma voert TeamNL Triathlon aan bij de vrouwen. Kingma zag een week geleden haar World Triathlon Championship Series-race op Sardinië verstoord worden door een astma-aanval, maar zal, zoals het er nu naar uitziet, gewoon van start gaan in Madrid. In goeden doen, is zij normaal gezien een kanshebster voor de titel. Naast Kingma komen ook Barbara de Koning en Marit van den Berg in actie in Madrid.

Naast de elite-atleten zijn ook de paratriatleten van de partij in Madrid. TeamNL heeft meerdere kanshebbers in huis voor een medaille. Voor Jetze Plat en Geert Schipper, uitkomend in de rolstoelcategorie, wordt het hun eerste triathlon van het seizoen. Beiden kwamen dit jaar al wel in actie tijdens wheelerevenementen en handbikewedstrijden.

Ook Maurits Morsink (PTS2), Nico van der Burgt (PTS3), Margret IJdema (PTWC) en Sanne Koopman (PTS3) gaan in Madrid een gooi doen naar de medailles en belangrijke punten voor kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Parijs. Ook Sander Koomen (PTVI) is met zijn guide Daaf Plomp naar Madrid gereisd in de hoop op een last-minute startplek.

Vijf Nederlandse triatleten doen in Madrid mee aan de agegroupkampioenschappen:  Twan Berlijn, Thijmen Polman, Vivian Boijens, Darren van Maanen en Ata Törün.

De elite-races in Madrid vinden plaats op zondag. De vrouwen starten om 11.15 uur en de mannen om 13.30 uur. De wedstrijden voor paratriatleten beginnen zaterdag vanaf 8.15 uur.

Internationaal is dit EK sinds een aantal jaren niet meer het sterkste veld wat op de been komt. Zo ontbreken de sterkste Britse en Franse triatleten. Op basis van de huidige World Ranking zijn Jeanne Lehair, Lisa Tertsch, Maya Kingma, Kate Waugh en Miriam Casillas Garcia de sterkste vrouwen en Adrien Brifford, Csongor Lehmann, Jonas Schomburg. Valentin Wernz en Antonio Serrat Seoane de beste mannen. Op papier althans. De praktijk zien we zondag.

Lehmann en Casillas Garcia startnummers 1 op basis van EK 2022

Ten opzichte van München vorig jaar is de (compleet Franse) top drie afwezig en was Csongor Lehmann toen vierde. Bij de vrouwen ontbreekt de top zes van de Duitse wedstrijd en is het daarom de als zevende gefinishte Miriam Casillas Garcia die startnummer 1 draagt. Van de nu aanwezige Nederlanders werd Donald Hillebregt in München 51e, Barbara de Koning 37e en Marit van den Berg viel helaas uit. Alle drie zijn ze vast van plan zondag beter te doen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.