Preview op het Europees kampioenschap Challenge Almere: worden Evert en Els de zesde Europees kampioenen uit ons land? – WTJ 2556

VRIJDAG – Lukt het Evert Scheltinga zaterdag om wederom in de voetsporen van Jan van der Marel te treden als nieuwe Europees kampioen? Dat is de grote vraag, waarop morgenmiddag tussen 15 en 16 uur antwoord komt. Vorig jaar ontfutselde Evert na 22 jaar het Nederlands record van Jan. Dat stamde dus nog uit 1999, het jaar waarin hij de Europese kampioenschappen in Almere won.

Evert heeft concurrentie uit eigen hoek

Jan van der Marel – de Tsaar van Ter Aar – is daarmee ook de vijfde en laatste Nederlandse winnaar bij de mannen op een EK lange afstand. Gregor Stam (1985), Axel Koenders (1988 en 1989) en Ben van Zelst (1991) gingen hem voor. Het blijft afwachten, want de tegenstand van de Oostenrijker Thomas Steger, de Tsjech Tomas Renc (zilver op EK 2019) en de Duitser Lukas Wojt (zou na zwemmen en fietsen wel eens lang op kop kunnen rijden) is groot. En wie weet, krijgt Evert uit eigen hoek ook volop tegenstand. Thuisfavoriet Milan Brons, debutant Tristan Olij, Embrunwinnaar en benjamin van het veld Niek Heldoorn, terug-van-weggeweest Tom Oosterdijk en krachtmens Steff Overmars: allen zijn er op gebrand een goed resultaat neer te zetten. Cadeautjes worden niet uitgedeeld.

Pamphiel, de grote outsider

Bovendien zijn er triatleten, die in de voorbeschouwingen minder genoemd worden, maar waar wel degelijk rekening mee gehouden dient te worden. Zo vaardigen de Belgen Pamphiel Pareyn af. Vorig jaar in Cozumel al onder de acht uur, dit jaar derde op de Ironman Lake Placid. Op mijn netvlies staat de boeiende strijd, die Evert en Pamphiel in 2019 leverden in Oud Gastel, waar iedereen zich verbaasde hoe die Belg zo lang in het spoor van Evert bleef. Jammer genoeg is hij de enige zuiderbuur morgen bij de elites. Voor ons de grote outsider.

Ook Per van Vlerken doet mee

De Tsjechen hebben ook Lukas Kocar nog. De Denen brengen Benjamin Mark Andersen – sterk op halve afstanden – in de ring en van de Finnen weet je het ook nooit. Het Duitse team is maar zelden zo groot als nu: zeven atleten. Naast Wojt ook Per van Vlerken en Lukas Kramer. Titelverdedigers Patrick Lange en Anne Haug zijn er helaas niet bij. Zij houden hun kruit droog tot over vier weken op het WK Hawaii.

Natuurlijk is dat ene maandje tussen Almere en Hawaii bepalend voor het deelnemersveld, hoewel een Cameron Wurf het in het verleden gerust aandurfde om twee weken voor Kona nog een Ironman te doen. Het absolute topveld met iedereen bijeen op een EK of WK van World Triathlon is nu eenmaal niet te krijgen. Daarvoor is de kalender te vol.

Starky wil winnen

Leuk is wel dat de Amerikaan Andrew Starykowicz wel voor Almere kiest. Schreven we net dat Lukas Wojt wel eens lange tijd op kop zou kunnen fietsen, dan rekenden we buiten Starky, want als er iemand hard door een vlak polderlandschap kan rijden dan is hij het wel. Bovendien is Andy altijd goed voor een sterk verhaal. Heeft ook al heel wat doorgemaakt, dus ook voor de pers is het goed dat hij erbij is. Omdat hij vorig jaar uitviel zinspeelt de Amerikaan op revanche en heeft hij zijn focus dit jaar helemaal op Almere gelegd. Het zou niet voor het eerst zijn dat een niet-Europeaan het EK wint. De Zuidafrikaan Matt Trautman deed hetzelfde op het EK in 2019.

Maar een Nederlandse winnaar….ja daar is Almere bij de mannen wel weer eens aan toe. Het is dit jaar exact tien jaar geleden dat Dirk Wijnalda als laatste landgenoot de wedstrijd op zijn naam schreef. Bij de vrouwen hoeven we maar een jaartje terug, naar die fantastische wereldtitel van Sarissa de Vries. Helaas niet van de partij dit keer.

38 titelkandidaten

41 elite-atleten doen een gooi naar de Europese titel. Da’s niet helemaal waar. Starykowicz en de deelnemer uit Ecuador en de Centraal Afrikaaanse Republiek dingen niet mee naar de medailles op het EK, dus 38 titelkandidaten. Het is trouwens voor het eerst dat een deelnemer uit het midden-afrikaanse land mee doet in Almere. Op zijn naam mogen de speakers van dienst best even oefenen: Toussaint Andjitanga Kongbo. We weten weinig van hem, behalve dat hij geboren is in 1984.

Els Visser de grote favoriet

Kijken we naar het vrouwenveld dan is dat met elf triatletes een stuk kleiner. Gelukkig is Els Visser er nu wel bij, vorig jaar moest ze op het WK vanwege corona nog verstek laten gaan. Zij kan eveneens de zesde Europees kampioene uit ons land worden. Thea Sybesma (1991), Irma Heeren (1999), Heleen bij de Vaate (2014) en Yvonne van Vlerken (2017 en 2019 bij haar afscheid) gingen haar voor. Alle vijf de keren behaalden zij die titels in Almere overigens. Het is immers al de zevende keer dat de groeistad in de Flevopolder het EK in huis haalt: 1991, 1999, 2006, 2014, 2017, 2019 en nu 2022. Els heeft Janien Lubben als teamgenoot in de race al is daar op lange afstanden nauwelijks strategie op uit te zetten. De Lub draait best een lekker seizoen met ook een paar sterke duathlons tussendoor.

Live alles te volgen; Trikipedia brengt updates

Topfavoriete is Els zeker, maar je weet nooit hoe zo’n race verloopt. De Duitse Lina-Kristin Schink  kan sterk uit de hoek komen. Niet voor niets was ze al eens tweede en derde in de Flevopolder. De Portugese Vanessa Pereira en Tsjechische Simona Krivankova kennen Almere inmiddels aardig goed van eerdere deelnames. En ook de Scandinavische afvaardiging laat zich meestal niet onbetuigd: de Zweedse Jenny Nae is daarvan de bekendste. Nu nog voorbespiegelingen, morgen de praktijk. Uiteraard gaat ook Trikipedia het EK Challenge Almere-Amsterdam op de voet volgen. Livestreams via Challenge Family registreren alles wat je maar wilt bekijken, wij zullen ook regelmatig updates brengen en een poging wagen om alle Nederlanders die de hele voltooien in de dagen daarna te vermelden.

Triathlofeest

Bij de agegroupers doen zo’n 150 triatleten mee aan het Europees kampioenschap. Dat lijkt weinig, maar wordt wel gecompenseerd met nog eens ruim 200 starters in de open race. Echt massaal is de deelname aan de halve Challenge, zodat Almere aan het eind van de zaterdag toch weer zo’n dikke 2000 atleten aan de finish heeft mogen verwelkomen. Het triathlonfeest van Europa’s oudste driekamp is dan ongetwijfeld al lang los gebarsten. Ruud (vanaf zijn vakantie-adres) en Wim (ergens in de polder langs kant) wensen jullie alvast ontzettend veel plezier: maak er iets moois van!

Tot slot onze prognose:

1.Pamphiel Pareyn
2.Evert Scheltinga
3.Thomas Steger
1.Els Visser
2.Lina-Kristin Schink
3.Simona Krivankova

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.