Romy Spoelder zowel goud als brons op EK crosstriathlon Riva del Garda – WTJ 3045

DINSDAG – Niet dat het elkaar bijt, maar de Europe Triathlon moest ergens ook nog het EK crossduathlon en -triathlon kwijt op kalender. Dat werd dus afgelopen weekend, toen toch verreweg de meeste aandacht uit ging naar de titelstrijd in Nice en Almere.

De echte crosstriatleten zouden in de Nederlandse polder of aan de Franse zuidkust toch niet starten, maar door de relatief late agendering van dit EK in het Italiaanse Riva del Garda waren ook niet alle ‘cross-toppers’ bijeen. De XTerra-specialisten bijvoorbeeld wisten dit EK niet meer in hun schema’s in te passen. De Fransen hadden niet hun sterkste opstelling en zelfs de Italiaanse veelvuldig kampioene Sandra Mairhofer deed voor eigen publiek niet mee. Maar goed, het gaat er niet om wie er niet zijn, het gaat om degenen die wel mee doen.

Het parcours is geweldig, de omstandigheden waren – zoals overal – zeer warm. Tropisch.  Zo zeer zelfs dat het lopen enigszins werd ingekort. De Europese titels kwamen in Italiaanse handen terecht. Michele Bonacina bij de mannen, favoriete Marta Menditto bij de vrouwen. Nederlands succes was er ook. Romy Spoelder liet de hectiek in haar stad voor wat het was en toog naar Trentino. Niet zonder succes, want Romy haalde brons achter Menditto en de Zwitserse Anna Zehnder. Aangezien beide vrouwen uitkomen in de leeftijdsgroep boven de 23 en Romy nog 22 lentes jong is, werd de Nederlandse ook Europees kampioene der beloftes, U23 dus.

Romy snelste uit het water

Romy kwam als eerste uit het water samen met de Tsjechische Aneta Grabmuller. Op de ATB bleek Menditto niet te houden, maar Romy behield keurig een tweede plaats. Bij het lopen kwam de Zehnder alsnog overheen. Willemijn Fuite – nog een jaartje jonger dan Romy – finishte als tiende. Op een totaal van dertien triatletes.

Maar in de U23-categorie was onze Nederlandse troef ongenaakbaar voor de concurrentie. De Portugeses Beatriz Ferreira had vijf minuten meer nodig, de Tsjechische Stepanka Bisova acht minuten en Willemijn, die vierde finishte moest nog veertien minuten toegeven. Voor Romy het grootste succes tot nu in de crosstriathlons al is de XTerra Ameland 2022 natuurlijk ook een zege die telt. Aanstaand weekend verdedigt ze op het eiland haar titel.

Joep Staps zevende

Zoals gezegd, Bonacina was de sterkste man. De Tsjech Lukas Kocar – van alle markten thuis – werd tweede en brons ging naar Theo Dupras uit Frankrijk. Joep Staps deed beide EK’s mee. Na zijn zesde plaats op de crossduathlon was het zondag een zevende met het zwemmen erbij. Daarmee beste Nederlander. Lucas Goene, Quirijn Waaijenberg en Hugo Jan Bosscher eindigden resp. 14e, 15e en 16e.

Lucas en Hugo Jan schoven in de U23 weer op naar de plaatsen vijf en zes. Geen medailles echter, die waren voor de Italianen Niccolo Sancisi (goud) en Matteo Sfregola (zilver). Brons ging naar de Fransman Hugo Bourion.

Ook bij de junioren vooral Italiaanse successen. Lukas Lanzinger, Simeone Romano en Manuel Cossu zorgden voor een Italiaanse clean sweep. Noel Sterk finishte als achtste, Cas van Holland sloot als twaalfde het rijtje af. En ook bij de meisjes waren het de Azzurri die schitterden: Anna Gazzari, Giulia Bergamin en Silvia Turbiglio. Daar geen Nederlandse deelname. Wel bij de master 60, waar Mark Waaijenberg net naast de medailles pakte: vierde.

Dat brengt ons wederom bij de medaillespiegel, nu voegen we het EK crossduathlon en EK crosstriathlon Rivera del Garda-Trentino samen. Al met al vielen toch nog 14 landen in de prijzen.

1. Italië 34-23-15
2. België 5-1-1
3. GB 4-5-6
4. Duitsland 2-3-7
4. Oostenrijk 2-3-2
5. Polen 2-1-0
6. Nederland 2-0-1
7. Frankrijk 1-3-4
8. Spanje 1-3-2
9. Portugal 1-3-0
10. Zwitserland 1-2-0
11. Tsjechië 1-1-2
12. Slovenië 1-0-1
13. Denemarken 0-1-0
14. Slowakije 0-0-1

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.