Xterra Ameland voor Wouter en Romy; Tri Vroomshoop voor Reinout/Marleen; Tri Witmarsum voor Daniel/Annemarie; NK-podia van Almere – WTJ 2565

WOENSDAG – Behalve Almere waren er nog meer wedstrijden in ons land afgelopen weekend. Ze komen nu aan bod. We brachten al kort in beeld de XTerra Ameland met de winnaars. Nu dan iets uitgebreider. Vreemd trouwens dat aan crosstriathlon geen NK meer is gekoppeld. Laten we als bond er voor zorgen dat de leus ‘Wij zijn triathlon’ ook voor alle disciplines blijft gelden en niet te zeer gericht op sprint/standaard en in het verlengde daarvan langere afstanden op de weg.

Eerste XTerra-zege voor Wouter Dijkshoorn

Ameland had in elk geval de beste crosstriatleten van ons land bijeen. Een man stak er met kop en schouders bovenuit: Wouter Dijkshoorn. De Amsterdammer moest nog wel flink aan de bak na het zwemmen in de Waddenzee, maar op de mountainbike en de strand- en duinloop was de tegenstand voldoende in de luren gelegd en was zijn eerste XTerra-zege een feit. Dit jaar waren er wel wat minder topatleten uit het buitenland, maar dat doet aan de race en vooral de sfeer op de Waddendiamant niets af. Mooi ook dat terwijl in Almere de Challenge bezig is, de Almeerse Romy Spoelder de stad ontvlucht, de boot neemt naar Ameland en er prompt de XTerra wint. Terwijl haar vader Marcel aan de hele bezig was overigens.

Een XTerra zonder internationale toppers overigens. Organisator Casper van de Kamp legt uit waarom. ,,We hebben enkele jaren met de wedstrijden in Belgie en Luxemburg een gezamenlijke XTerra-licentie gedeeld, dat kon begrijpelijkerwijs niet meer. Willen we nu pro’s halen dan moet het prijzengeld fiks omhoog. Bovendien zitten we te kort op het WK dus dan haal je de grote namen nog niet. Dus elite is welkom, maar dingen dan mee in een lagere, nog steeds aantrekkelijke, prijzenpot.”

Nog 13 NK’s per jaar

Op het waarom geen NK crosstriathlon legt Van de Kamp uit dat de bond vorig jaar al in een beleidstuk heeft opgenomen dat er niet meer dan 13 NK’s per jaar zijn. ,,Alleen door corona en alle perikelen is dat nooit gedeeld met de leden, dus kregen ook wij veel vragen waarom geen NK. We hebben er wel een eigen klassement van gemaakt overigens.”

De wedstrijd dan. De broers Hugo Jan en Olaf Jan Bosscher stapten als eersten uit de Waddenzee. Nu niet langer op de sprintrace, maar tussen de grote jongens. Joep Staps was ook goed mee en dat gold ook voor Jeffrey Camphens. Jammer genoeg reden Olaf Jan en Joep ergens bij de duinovergangen verkeerd en kwamen ze daarmee niet meer in het wedstrijdverloop voor. Hugo Jan kwam in leidende positie nog flink ten val, het was op het strand goed oppassen dit jaar. Alle wijzigingen brachten uiteindelijk eerst Koen de Leeuw en kort daarna Wouter Dijkshoorn op kop. Over het parcours zei Casper nog het volgende: ,,Drie weken voor de XTerra kregen we te horen dat het finishterrein niet te gebruiken was. Bij Klein Vaarwater vonden we een geschikt alternatief, maar dat hield wel in dat we nog flink moesten sleutelen aan het parcours. Uiteindelijk is alles goed gekomen, helaas voor enkele deelnemers aan de kop ging het mis.”

Wouter trok meteen door en nam drie minuten voorsprong op de Belg Tim van Daele, die als tweede aan het lopen begon. De marge was aan de finish nog groter, dankzij Wouters snelste looptijd van de dag. Ruim vijf minuten na de crosstri-ambassadeur volgde Tim van Daele. Vervolgens greep Hugo Jan Bosscher de derde plaats en was het Koen de Leeuw op een vierde plek. Wouters teamgenoot Jeffrey Camphens eindigde verrassend vijfde en vervolgens was de tweede Belg Geoffrey Vandebrouck al daar. Joost Christiaans ziet zijn oude vorm langzaam terugkomen. Voor de crosstri-pionier was een zevende plaats weg gelegd, snelste master met overigens leeftijdsgenoot Ferdinand Oldeman er direct achteraan. De Duitser Robin Schlussler en Matijs Jansen vervolmaakten het bovenste tiental.

Romy Spoelder boekt mooie XTerra-winst

Bij de vrouwen kwam Anne Zijderveld het eerst uit de Waddenzee. Het was overigens op Ameland het hele weekend mooi weer, die garantie kunnen ze daar bijna altijd geven. Romy Spoelder volgde kort daarna als tweede en Trudy Veenstra als derde. De Friezin had een sterk fietsonderdeel in de benen en samen met Romy passeerden ze eerst Anne om vervolgens vijf minuten weg te fietsen van de rest. De Zuidafrikaanse Georgia Grobler, woonachtig in Venlo, was wel veruit de snelste loopster en haalde zo nog vier minuten terug van haar achterstand. Ze eindigde tweede op zo’n 1,5 minuut van Romy, die eveneens haar eerste XTerra-zege boekte. Derde was Trudy Veenstra en andere experts als Anne Zijderveld en meervoudig Tri-Amblawinnares Ingrid van Lubek grepen de plaatsen vier en vijf.

Snelste trio was het Drentse Team Trio4Two. De sprint afstand ging naar Noel Sterk en Kyra Brouwer. Daar was het Zeeuwse team Verstraate het snelste collectief. De jeugdwedstrijden op zondag waren ook weer een feest om mee te maken. Xander Boets won voor de tweede keer, Yke Spelde voor het eerst. Bij de jongste groepen ging de zege naar Quinn van Wissen en Keke Reedijk. Vrijwel alle 900 triatleten kwamen op vrijdag aan op het eiland, plakten er een heerlijk relaxed weekendjes aan vast en namen in de loop van zondag of maandag de Sier of de Oerd weer terug naar de vaste wal.

Tweede zege Daniel Nagel in Friesland

Op die vastewal was het in Friesland ook te doen in Witmarsum. De negende editie van deze triathlon. Twee coronajaren zonder en nu kon de tweede W-triathlons (vorige week Workum, volgende week Wommels) wel doorgaan. Bijzonder is hier dat (net als in Holten) gezwommen wordt door de ene groep in de Witmarsumervaart en de andere groep in zwembad Mounewetter. Uiteindelijk wel dezelfde afstanden en zelfs 1 gezamenlijke einduitslag. Net als in Workum was Daniel Nagel uit het Friese Gauw de snelste en zijn runner-up was wederom Tsjomme Ozinga uit Heerenveen. Alleen de nummer drie veranderde, want Anne Floris Bottema uit Nijland stond vorige week nog net naast het podium en nu erop. Ook Dyan Hendriks draaide al beter, vierde nu. Arjen Bos en de enige niet Fries in de kop van het klassement Michael Hubner uit Utrecht finishte als zesde.

Trudy Veenstra koos – zo zagen we hierboven al – voor de XTerra Ameland. Geen tweede zege voor haar dus in de Sudwest Frylan Triathlon Cup. Daarmee rook Annemarie Rustenburg haar kans. De Biddinghuizense won in 1.03.32, twee minuten later volgde de Helderse Serina Schouwenaar. De Nijlandse Theresia Offringa, die een jaar of acht geleden overstapte van volleybal naar triathlon, kwam als derde binnen, een krappe vijf minuten na Annemarie, die al langer aasde op een overwinning in een Friese triathlon. Liesbeth Hiddema en Corine Visser deden ook lekker mee in de top vijf. Beste trio heette Gym Pastorie. Daniel Nagel en Annemarie Rustenburg staan aan de leiding in de tussenstand.

Reinout Oudijk en Marleen Meij beste driekampers in Vroomshoop

Eerst leek het erop of Vroomshoop zou niet langer een triathlon hebben. Het vorige bestuur had grote ambities, zelfs met een hele triathlon in het programma. Toen corona kwam, verdween het enthousiasme en hing het evenement aan een zijden draadje. Gelukkig toch een doorstart en zondag dus de 12e editie. Geen lange afstanden meer, geen divisiewedstrijden. Back to basic met een kwart en een sprint. De overwinning ging naar Reinout Oudijk. De Utrechtse advocaat was weer eens toe aan een overwinning na zijn laatste triathlonzege in Heerjansdam 2019. Snelste vrouw was de Holtense Marleen Meij.

In het zwemwater toonde Tom Moesker zich de rapste. Casper Kwakkel kwam als tweede en Reinout Oudijk als vierde aan de kant. Oud-wielrenners Reinout Oudijk en Manuel van Wijk kwamen op stoom op de 40 km. fietsen. Met 1,5 minuut voorsprong bgon de Hellas-atleet aan het lopen. Casper Kwakkel kwam nog behoorlijk dichtbij, maar strandde toch op 25 seconden. Wel de snelste master. Brons ging naar Pascal Dankelman uit Ommen, waarna de masters Manuel van Wijk en Michiel Broeksma volgden. Henk Christen was als negende snelste M50.

Foto: Hendri Schonewille

 

De tiende finisher was al de eerste vrouw: Marleen Meij tegenwoordig woonachtig in triathlonmekka Holten. Na het zwemmen lag ze vierde met Cindy Brusse, Hilly Panjer en Renate Post voor zich. Die laatste ging ook hard op de fiets, zodat de Emmense als eerste aan het lopen mocht beginnen. De verschillen waren nog te klein om beslissend te zijn. Marleen had haar wedstrijd goed opgebouwd. Met een looptijd van 39.15 minuten was ze zelfs de derde snelste loper van het hele veld. Daarmee was het pleit beslecht. Hilly Panjer was 2.20 minuut later tweede en wel mooi eerste D50. Zoon Gjalt kan trots op haar zijn. Brons ging naar Cindy Brusse, die D40-winnares was met Renate Post en Carolijn Worner als achtervolgsters op 4 en 5. Beste trio was Team Johan Drayer.

De sprint afstand ging naar Han van de Werfhorst en Nadinja Schonewille. Beste trio daar Mikel Berenst Team. De jeugd deed een mini-afstand: Dorian Leeftink en Mirthe Gerrits slaagden daar het best in. Beste trio: gebroeders Wolkotte.

Almere: juiste uitslagen en podia NK/EK

We hebben de resultaten van de Nederlanders in Almere nog eens nagelopen, want livetiming weergeven is niet per definitie de juiste uitslag. Inmiddels zijn de eindtijden en klasseringen op de halve afstand Challenge aangepast (zie WTJ 2557). Verder was er nogal wat verwarring over bij wie de medailles voor het EK en bij wie voor het NK terecht kwamen. Daarom zetten we ze hieronder op een rijtje. Het zijn de podia van het NK met tussen haakjes vermeld wanneer een triatleet ook in de prijzen is gevallen op het EK.

Ook nog even melden dat de Open Race gewonnen is door de Tsjech Tomas Racek in 8.54.26 en de Duitse Leonie Zumhasch in 9.35.11 uur. Mooie eindtijden toch. Het snelste trio-team kwam uit Duitsland en luisterde naar de naam Tri Familia 1, klaar met z’n drietjes na 10.06.56 uur.

Opvallend is wel dat de podia op het NK in sommige gevallen niet uit drie prijswinnaars bestaat, zelfs bij de mannen niet. Dat er geen nationaal kampioen M50 is voortgekomen uit de wedstrijd is zelfs sinds het begin van het NK in 1983 niet meer voorgekomen. De M60-groep was daarentegen wel weer goed vertegenwoordigd.

10 SEPTEMBER: NK lange afstand triathlon Almere
M:
1.Niek Heldoorn 8.00.38 (2e EK)
2.Tristan Olij
3.Milan Brons
V:
1.Janien Lubben 9.31.09
H20:
1.Ramon Jongschaap 11.33.26 (2e EK)
H30:
1.Tijmen van der Burgt 8.39.33 (1e EK)
2.Marijn Markusse (2e EK)
3.Frank Janssen (3e EK)
H35:
1.Henk Galenkamp 8.44.32 (1e EK)
2.Martijn Paalman (2e EK)
3.Christiaan Solleveld (3e EK)
H40:
1.Ardjan Swerink 9.41.23 (3e EK)
2.Ilje van der Ploeg
H45:
1.Michel Besseling 9.28.05 (1e EK)
2.Maarten Caminada (3e EK)
H55:
1.Michel Elshof 10.00.14 (2e EK)
2.Tom Otte
3.Ron Schwab
H60:
1.Aart van Wijk 10.17.00 (1e EK)
2.Gerrit Jan Soetman (2e EK)
3.Carel Doreleijers (3e EK)
H70:
1.Gerrit ten Brinke 13.07.30 (1e EK)
D20:
1.Emese Timmermans 12.44.18 (1e EK)
D35:
1.Heleen Moes 9.39.35 (1e EK)
D40:
1.Rhona Eikelboom 11.53.42 (2e EK)
2.Leonie Oudendijk (3e EK)
D45:
1.Heleen de Hooge-Bij de Vaate 10.04.42 (1e EK)
2.Jantje van der Werff (2e EK)
D50:
1.Marian van Hilst 10.33.06 (1e EK)
2.Marleen Haakma (3e EK)
D55:
1.Astrid Wijnsma 11.44.35 (3e EK)
2.Monique Haans

WK studenten Brazilie

Het was al weer vier jaar geleden dat de laatste FISU University triathlonkampioenschappen waren gehouden. Zeg maar het WK voor studenten. Na het Zweedse Kalmar – met een grote groep Nederlanders – was het nu de beurt aan het Braziliaanse Maceio. Die trip konden de Nederlandse studenten niet betalen. Of de bond niet, dat kan ook. Hoe dan ook de nieuwe wereldkampioenen zijn de Braziliaan Antonio Bravo Neto en de Duitse Celine Kaiser. Op de sprint afstand haalden zij het voor respectievelijk de Amerikaan Darr Smith en de Zwitser Fabian Meeusen en Celine was sterker dan Asia Mercatelli uit Italië en de Poolse Magdalena Sudak. Ze zijn daarmee de opvolgers van de Duitser Lars Pfeifer en Jeanne Lehair, die toen nog voor Frankrijk en nu voor Luxemburg uitkomt.

Americas Cup

De Americas Cup in het Colombiaanse Santa Marta werd gewonnen door de Canadees Jeremy Briand en de Colombiaanse Maria Carolina Velasquez Soto. Een zogeheten World Triathlon Development race werd in dezelfde stad Santa Marta gewonnen door Jeisson Leonardo Fierro Calderon en Valentina Alvarez Valencia, beiden uit Colombia. Nog zo’n Development race, maar dan in Costa del Sol, El Salvador. Deze sprint wedstrijd leverde een overwinning op voor Pabio Yariel Granados Orozco uit Guatemala en Bivian Andrea Luisita Diaz Fuentes eveneens uit Guatemala. De triathlonkampioenschappen van de Balkanlanden waren in Zagreb en werden gewonnen door de Servier Ognjen Stojanovic en de Sloveens Tjasa Vrtacic.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.