Duitsers heersen ook bij elite op WK Mixed-Relay; Nederland weert zich kranig met 12e plaats – WTJ 2980

ZONDAG – De apotheose van vier dagen absolute topsport in Hamburg: het WK Mixed Relay. Nederland in de ring met Richard Murray, Rachel Klamer, Mitch Kolkman en Rani Skrabanja. Alleen Rachel maakte twee jaar geleden deel uit van het Olympisch team wat toen ijzersterk vierde werd.

Zo ver staan we voor Parijs nog niet. Het Oranje-kwartet is in opbouw, in Hamburg zijn ook Maya Kingma en Jorik van Egdom er niet bij. De coaches kijken natuurlijk ook hoe het in andere samenstellingen uitpakt, al begint de tijd voor Olympische kwalificatie natuurlijk wel te dringen. Duitsland werd overigens verdiend wereldkampioen.

Richard opent als 11e

Goed de race dan. De eerste leg wordt aangevoerd door de Australiërs met Matthew Hauser als eerste man. De Portugezen en Duitsers konden het best volgen, lagen op 3 seconden bij de eerste wissel naar leg 2. In het tweede groepje bevonden zich wereldkampioen Hayden Wilde en Marten van Riel. Het verlies van Nederland bleef dankzij een goede leg van Richard Murray beperkt tot een halve minuut. Daarmee lag TeamNL op een twaalfde plaats van de in totaal 22 landenteams.

Rachel schuift plekje op

Leg 2 dan. De boel weer op z’n kop, want Natalie van Coevorden wist de leiding niet vast te houden. Australie viel terug naar een zesde plaats. De Duitsers namen met Annika Koch de koppositie over. Zwitserland, Amerika, Portugal en Nieuw-Zeeland zaten op het vinkentouw. Rachel Klamer verloor weliswaar iets aan tijd, maar schoof wel een plekje op. Nederland op een elfde positie halfkoers.

Mitch groots

Dan Mitch Kolkman in de derde leg. Daags na zijn Mixed Relay U23/junioren weer in actie. Maar het ging hem goed af. Al bij het zwemmen snoepte de jonge Haarlemmer iets van zijn achterstand af (39 tellen nog) en lag Nederland plots achtste. Vooraan hadden Portugal en USA moeite om te volgen, zodat de kopgroep werd uitgedund tot een kwarter: Nieuw Zeeland, Duitsland, Zwitserland en Hongarije.

Mitch bevond zich in het achtervolgend groepje op een halve minuut samen de Noren, Portugezen, Amerikanen en Ozzies. Zeer knap hoe de jongste van het kwartet revanche neemt op een eerder optreden in de Mixed Relay toen hij kracht te kort kwam. Nu twee dagen achtereen in bloedvorm. Bij het lopen zelfs terug naar een zevende plek en een zesde. Plots lijkt Mitch Kolkman een onmisbare factor op de Spelen in Parijs, het is hem zeer gegund.

Rani begint als zesde

In een prachtpositie mag Rani Skrabanja als zesde aan haar favoriete onderdeel zwemmen beginnen. Ze ligt dan 44 seconden achter op de Duitsers, die de kop hebben overgenomen en met Laura Lindemann afsluiten. De Hongaren en Nieuw-Zeelanders hebben 12 seconden achterstand. Ook USA en Zwitserland liggen nog voor het Nederlands team, wat zich toch weer kan meten met de allerbesten en dan komt ineens Parijs weer in zicht. Jaz Hedgeland zwemt net voorbij Rani, die als zevende het water verlaat.

Van veel stayeren bij het fietsen is naarmate de relay vordert weinig sprake meer. Ook Rani komt alleen te fietsen, maar houdt dapper stand. In de tweede wissel ligt de Limburgse op een negende plaats op 1.05 van de Duitsers. Dan het lopen, het wordt een lastige zaak voor Rani, die uiteindelijk terugvalt naar een twaalfde plaats, net achter de Belgian Hammers. Nog niet alles loopt gestroomlijnd, maar de stijgende lijn is toch wel ingezet.

 

Goud is voor Duitsland met Tim Hellwig, Annika Koch, Simon Henseleit en Laura Lindemann. Zilver gaat naar Nieuw-Zeeland met Hayden Wilde, Ainsley Thorpe, Tayler Reid en Nicole van der Kaay. Brons naar Zwitserland met Max Studer, Julie Derron, Sylvain Fridelance en Cathia Schar.

In Litouwen was trouwens ook een Europe Triathlon Cup race voor junioren zondag. Plaats van handeling: Panevėžys. De zeges gingen naar de Kroaat Gabriel Barac, de Britse Emily Crookes en bij de Mixed Relay naar het kwartet uit Estland.

Els Visser valt iets terug in Ironman

Spannend ook in Spanje: Els Visser, lang aan de leiding in de Ironman Vitoria-Gasteiz, stond tijdens de marathon even aan de kant, was toen terug gevallen naar een derde positie, maar ze loopt inmiddels weer door richting hopelijk een podiumplaats. Wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Duitsers heersen ook bij elite op WK Mixed-Relay; Nederland weert zich kranig met 12e plaats – WTJ 2980

 • 16/07/2023 om 16:03
  Permalink

  Toch jammer dat Kingma niet start in de teamrelay. Het is zonde, want er lag vandaag met Kingma in de gelederen een zeer goede kans op een mooie klassering.

  Wat is de reden dat Kingma niet is gestart? Is dat nog steeds vanwege de verstoorde relatie tussen haar en de NTB/andere atleten in teamrelay-team of was ze geblesseerd?

  Met Kingma in plaats van Skrabanja aan de start, was het reëel om te verwachten dat ze met Rappaport (USA) en Schär (Zwitserland) op de fiets stapt na het zwemonderdeel. Rappaport verliest nu het wiel van Schär en de Zwitserse rijdt zelfs naar Van der Kaay (Nieuw Zeeland) en Krópkó (Hongarije) toe en strijd voor de bronzen medaille. Met Kingma in normale doen, en gelet op haar goede fietsonderdeel, rijd ze met de Zwitserse mee en wie weet wat er dan mogelijk was geweest.

  Was vandaag wellicht de mogelijkheid geweest om het kwalificatietraject via de teamrelay weer nieuw leven in te blazen voor de OS Parijs. Als er met een goede klassering veel punten waren gescoord
  dan had de achterstand op concurrerende landen flink ingelopen kunnen worden: https://triathlon.org/rankings/mixed_relay_olympic_qualification

  Heerst denk ik toch iets van een gemiste kans, ondanks zeer sterke individuele prestaties.
  NL heeft, net als in het verleden, de sterkste atleten nodig om met het teamrelay-team goede prestaties neer te zetten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.