Hawaii-feitjes: persconferentie achter de rug, Titelverdedigers op een rijtje; Prominente deelnemers met een verhaal – WTJ 2608

WOENSDAG – De persconferentie voor Hawaii 2022 zit erop. Alle grote favorieten hebben er zin, maar zijn vooral ‘dankbaar’ om hier na 3 jaar (weer) te mogen zijn en te mogen racen. Zo is het natuurlijk wel. Het wordt weliswaar een wedstrijd, maar feitelijk zijn alle ruim 5000 (!) atleten nu al winnaars. Dat het weer kan!

Hieronder de topatleten bij de persconferentie. We zetten er even geen namen bij. Leuk voor jullie om een who’s who te spelen.

(Foto-credits: Greg Browning, Donald Miralle en Tony Svensson for IRONMAN)

Titelverdedigers

Nog wat leuke feitjes in de aanloop naar Hawaii. Niet alleen Kyra Meulenberg en Marlene de Boer verdedigen hun vijf maanden geleden veroverde wereldtitels (St. George, 7 mei 2022), dat doen nog dertien andere triatleten namelijk Julia Iglesias (BRA, F18), Satu Suuronen (FIN, F40), Constance Mochar (OOS, F45), Beni Gras-Thompson (USA, F50), Julie Dunkle (USA, F55), Lynne Fiedler (USA, F60), Irene Gambaro (ZWI, F65), Diane Tracy (USA, F70), Justin Riele (USA, M25), Christian Storzer (DUI, M50), Olaf Karsten (DUI, M50), Martin Gannon (GBR, M65) en Rick Simpson (USA, M70). En last but not least: Daniela Ryf en Kristian Blummenfelt. Zij allen gaan voor de unieke dubbel oftewel twee keer wereldkampioen Ironman worden in hetzelfde jaar.

Er zijn ook triatleten bij, die in 2019 toen de laatste Ironman Hawaii gehouden werd kampioen werden en nu terugkeren. Feitelijk verdedigen zij hun Hawaii-zege. Het gaat op Laura Addie (GBR, F25), Jana Richtrova (USA, F40), Georgina Gadient (ZWI, F40), Mary Mitchell (OOS, F60), Laurelee Nelson (CAN, F65), Aaron Tomasz (USA, M25) en Warren Hill (NZL, M80).

Oudste en jongste deelnemer

Hill is meteen ook de oudste deelnemer komende donderdag, die mee doet. Hij is 82. Aanvankelijk stond ook de Japanner Hiromu Inada op de startlijst. Hij kon er voor zorgen dat voor het eerst in ruim 40 jaar ook de categorie M90 (!) vertegenwoordigd was. Uiteindelijk start dit Japanse duursportwonder niet en zakken we dus terug naar Warren Hill met 82 lentes. De jongste deelnemer bij de mannen is de Amerikaan Peyton Thompson. Bij de vrouwen mag Cherie Gruenfeld (78) zich de nestore noemen. De Canadese Rachel Welsford is met haar 19 letnes de absolute benjamin van het immense startveld. Voor Nederland zijn het Rob Barel (64) en Emese Timmermans (24).

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt op 45. Er zijn 20 jarige triatleten, geen Nederlanders. De Amerikanen zijn met 1617 atleten het grootste land. Zij zijn afkomstig uit 48 staten waarvan California met 200 atleten de grootste, dan Texas 118, New York 114, Floria 113, Colorado 98 en Hawaii zelf met ook 98 atleten in hun thuiswedstrijd. Bijna de helft van alle deelnemers mag zich Ironman All World Athletes noemen: 2466 om precies te zijn. Het afgelopen jaar kreeg Ironman er liefst 18 evenementen wereldwijd bij. Er zijn meer dan 5000 vrijwilligers de komende dagen in touw om de twee Ironmans in goede banen te leiden. Na Amerika volgt Duitsland met 504 atleten, GB en Australie met 314 en Frankrijk met 263, Canada met 231 en Belgie met 164. Afijn, dat staatje brachten we een aantal weken geleden al. Nederland staat daarin 15e met 66 atleten. Voor de eerste keer doet een triatleet uit Kyrgyzstan mee.

Het is Omarkanov Aivaz, woonachtig in Bishkek. Buiten triatleet is hij de jongste vice-president en bestuurslid van de Internationale….IJshockey Federatie. Da’s toch even iets heel anders. Verder is hij triathlon, duathlon en aquathlonkampioen van zijn land.

Iedere deelnemer heeft zijn verhaal, hier komen er enkele:

Andere prominente deelnemers zijn de Belgische voormalig profbasketballer Sebastien Bellin, Geboren in Brazilie, kwam hij uit voor het Belgisch team. Hij speelde zes jaar professioneel basketbal. Sebastien was op de luchthaven van Brussel toen daar in 2016 een terroristische zelfmoordaanslag werd gepleegd. Hij raakte zwaar gewond, bracht vier maanden door in een ziekenhuis en moest ruim twaalf operaties ondergaan. Nu, zes jaar later is hij geen slachtoffer maar een overlever en doet hij zowaar mee aan de Ironman!

Bob Babbitt, Luc van Lierde en Sebastien Bellin.

Een voormalig IndyCar racer is de Amerikaanse Braziliaan Tony Kanaan. Hij won in 2004 de legendarische Indy Car Series en in 2013 Indianapolis 500, waar hij trouwens ook woont. Als hij niet achter het stuur kruipt, traint ie voor triathlons. Dat houdt hem fit en geconcentreerd als autoracer, zegt hij. Hij doet benefietwerk voor arme kinderen uit zijn vaderland.

Uit de NFL-competitie is de Amerikaan Dallas Clark afkomstig. Hij speelde voor Indianapolis Colts en won de Super Bowl XLI. Zijn deelname op de Ironman brengt ook nog eens 2 miljoen dollaar op voor twee kinderziekenhuizen in Amerika. Uit Londen komt Sam Holness meedoen. Hij wordt gezien als de eerste autistische professionele triatleet. Zijn focus en nooit-opgeven-mentaliteit maken hem bijzonder. Hij kwalificeerde zich op het EK in Frankfurt.

In de countrymuziek is Ryan Kinder uit Nashville een fenomeen. Hij trainde samen met goede vriend Kyle Wagley, een Apache piloot voor de Ironman 70.3 Wagley kreeg echter kanker en overleed nog voor ze aan de start stonden. Als eerbetoon is Ryan Kinder triathlons en marathons blijven doen en nu dus ook Ironman Hawaii.

Noel Mulkey uit Tulsa USA heeft were een heel andere achtergrond. Hij was vele kilo’s te zwaar en verslaafd aan drugs. 500 dollar per dag spenderen aan heroine was heel normaal voor hem. Toen ie triathlon ontdekte maakte hij een grote ommekeer in zijn leven. Op TikTok heeft de man 1,4 miljoen volgers.

Chris Nikic kennen we allemaal. De 22-jarige Chris schreef geschiedenis door als eerste triatleet met het Syndroom van Down een Ironman te voltooien. Dat gebeurde in Florida 2020. Hij haalde er het Guiness Book of Records mee. Zijn mantra is elke dag 1 procent beter doen. Samen met zijn goede vriend Dan Grieb mag hij de volgende uitdaging aangaan: Ironman Hawaii. De wind speelde Chris in de training nog wel parten, hij viel een paar keer van de fiets. Maar de mindset is gericht op de wedstrijd en ongetwijfeld gaat het goed komen met deze nog jonge en o zo aardige kerel.

Lucy Charles en Chris Nikic

In Almere kennen we het ook. Kinderen, die zich vergapen aan de triathlon langs hun huis en tegen hun ouders zeggen: dat wil ik later ook. Dat zei Skye Ombac van Hilo Hawaii ook. Ieder jaar reed ze met haar ouders van Hilo naar Kona om de grote triathlonsterren voorbij te zien fietsen en lopen. Dit jaar is ze zelf deelneemster in haar eigen achtertuin bijna.

Lauren Parker is een beetje de vrouwelijke variant van Marc Herremans. In 2017 werd ze tweede in haar agegroup op Hawaii, ze trainde 35 uur per week en was klaar om het podium te halen van Ironman Australië. Een zware val tijdens een fietstraining waarbij ze verlamd raakte, veranderde alles. Maar Lauren vocht terug en stortte zich op de paratriathlons. Ze behaalde de wereldtitel in 2019, haalde zilver op de Spelen van Tokyo en deed kort daarna mee aan het WK Ironman 70.3. Nu wordt ze de eerste paratriatlete in de handcycle-division die de Ironman wil voltooien. Overigens zijn er maar liefst 18 paratriatleten, die meedoen. Chris Nikic en Lauren Parker zijn de bekendste.

Nog zo’n bijzonder verhaal komt van de Britse Jessica Parker-Edwards. Net afgestudeerd op geneeskunde brak de corona-pandemie uit. Gedurende tien weken was ze dagelijks werkzaam op de intensive care van een ziekenhuis in Cardiff. Daar kwam ze mentaal en fysiek gebroken uit, ze verloor veel gewicht en de artsen diagnosticeerden haar met Anorexia. Dat was het keerpunt. Jessica ging sporten en schreef zich in voor een IM 70.3 in Staffordshire. Haar doel: strong not skinny. Ze zette door en in Bolton Ironman dit jaar won ze zowaar haar agegroup F20. Jessica hoopt een inspiratie voor veel mensen met eetstoornissen te kunnen zijn. Daar zamelt ze ook geld voor in: de Eating Disorder Charity.

Emily Thompson zag bij de Marshall brand in Colorado eind vorig jaar al haar huis en al haar bezittingen in vlammen op gaan. Het was de meeste verwoestende brand ooit in dat gebied. Emily en har verloofde hadden het huis net gekocht en helemaal ingericht. Emily ging niet bij de pakken neerzitten, het materiele kon haar niet schelen, ze leefde immers nog. Dat inspireerde haar om mee te doen aan een Ironman, waar ze zich ook nog eens plaatste voor Hawaii.

Andere bekende Agegroup-deelnemers (voor ons althans en zonder de Nederlanders) zijn Missy LeStrange (USA), Donna Smyers (USA), Joanne Collins (USA), Juliana Nievergelt (USA), Sharon McKinnon (CAN, vrouw van Almere-speaker Kevin), Jana Richtrova (USA) en bij de mannen Kurt Madden (USA), Christian Meuser (BEL), Michael Thoren (ZWE), Christopher Bastie (FRA), Benny Peeters (BEL), Timo Schaffeld (DUI), Dieter Comhair (BEL), Kevin Cutjar (AUS), Carlos Molina (ESP), Alexander Lang (DUI), Andreas Niedrig (DUI), Mark Jansen (SGP), Mike Schifferle (ZWI), Eric Roy (CAN), Petr Vabrousek (CZE), Raynard Tissink (RSA), Alexander Vinokourov (KAZ), Tim Hola (USA), Daniel Fontana (ITA), Greg Stewart (USA), Jan Strangmuller (ZWI), Georg Swoboda (AUT), Graeme Stewart (GBR), Sergio Marques (POR), Martin Stam (USA), Gijs van Ranst (BEL), Donovan Geldenhuys (RSA) Eric Engel (USA), Jan Stepinski (USA), Kjell de Hertog (BEL), Lander Dircken (BEL) en Tim Brydenbach (BEL).

Even dachten we nog een triathlon legende te ontdekken: startnummer 1695 heet Mark Allen is Amerikaan en komt uit in M60. The Grip (meervoudig Hawaiiwinnaar) Mark Allen is van 1958, dus komt uit in die categorie. Maar het is hem toch niet, hoewel ie van de week op socials wel aangaf misschien toch nog ooit….

Voor wie er niet uitkwam, toch maar even de namen van de mensen op de persconferentie.

Daniela Ryf, Anne Haug, Skye Moench, Lucy Charles-Barclay, Sarah Crowley, Laura Philipp, Sarah True, Kristian Blummenfelt, Lionel Sanders, Braden Currie, Patrick Lange, Sebastian Kienle, Gustva Iden en Tim O’Donnell.

Verder kwamen aan het woord: burgemeester Mitch Roth van Hawaii City, CEO Ironman Group Andrew Messick en CEO’s VinFast Van Anh Nguyen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.