Paralympics Awards: Jetze net niet; Kristian drie uur supporter; NTB vacatures en Jeugd/Juniorencircuit – WTJ 2139

DONDERDAG – Drie keer goud op de Paralympics in Tokyo. Het is niet niks wat Jetze Plat in Japan liet zien. Op alle drie de onderdelen – triathlon – handbiken wegwedstrijd en tijdrit – waar Jetze aan deelnam is hij Olympisch kampioen geworden. Daarmee werd hij een van de grote sterren van de Paralympics.

Vandaag was een belangrijke dag voor de paralympiërs: de uitreiking van de 2021 Paralympics Awards. Categorieën zijn beste vrouw, beste man, beste debutante, beste debutant, beste team, beste official en de aanmoedigingsprijs. De eerste twee categorieen waren voor Nederland het interessants met tennisspeelster Diede de Groot en Jetze Plat dus.

Diede wint, Jetze net niet

Het leverde 1 titel op, maar niet voor Jetze helaas. Diede verloor op de Spelen in Tokyo geen enkele set en won zowel het enkel- als dubbelspel. Ze werd bovendien de eerste tennisster, die de Golden Slam pakte: alle vier de Grand Slam titels plus Paralympisch goud. Dat bereikte zelfs landgenote Esther Vergeet – tegenwoordig Chef de Mission – in haar beste jaren niet eens. Winnaar bij de mannen werd de wheeler Marcel Hug uit Zwitserland. Diede jubelde in het flitsende programma van IPC met: ,,Het vrijlaten van alle druk, al dat harde werk, de tranen om zover te komen. Dat grootse moment van bevrijding, van vreugde. Dat is heel speciaal. Ik stond op het podium en dan worden de medailles gebracht, waarop ik dacht: oh, het is de mijne. Ik ben erg trots op mijn dubbele Olympische titel.”

The Silver Bullet

Marcel Hug haalde zes vier gouden medailles: 800 meter, 1500 meter, 5000 meter en de marathon. Hij heeft ook een wereldrecord op de 1500 meter gezet. Ondanks al dat gouden metaal wordt de Zwitser ‘The Silver Bullet’ genoemd, naar zijn raketsnelle wheelchair. Het gala der paralympiërs werd dus online gehouden, dat van de FIA. Het werd de avond van Max Verstappen uiteraard, voor wie de wereldtitel een zekerheid is geworden nu Mercedes de bezwaren heeft ingetrokken.

Sporthelden, zoals Kristian

Wat maakt een topsporter tot een sportheld? Ik denk zijn/haar benaderbaarheid. Hoeveel oog heb je voor de mensen die jou bewonderen? Ik denk dat Max Verstappen – in al zijn beperkingen door het hele circuit om hem heen – toch wel ‘aanraakbaar’ is voor zijn supporters/aanhang/fans.

In onze sport is het goed gebruik dat een Ironman-winnaar ’s avonds laat ook de laatste deelnemer opwacht aan de finish. Ook dat maakt dat topsporters meer zijn dan alleen winnaars. En dan is er nog Kristian Blummenfelt, want hij is de aanleiding voor dit sportheldenverhaal. We kennen zijn seizoenslot na in de zomer al de Olympische en wereldtitel te hebben veroverd. De Noor kwam, zag en overwon daarna op zijn allereerste Ironman Cozumel in nota bene een fabelachtige wereldbesttijd van 7.21.12 uur. En dan – twee weken later – het toetje: winst in de Clash Daytona. Het meest bijzondere is echter dat Kristian daags voor die race drie uur lang bij de finish de kids aanmoedigde, ze allemaal huldigden en met iedereen op de foto ging. We waren al fan van de man uit Bergen, maar nu kan hij helemaal niet meer stuk.

Nieuwe baantjes op bondsbureau; ‘verschuiven van rollen’

Ook opvallend: de nieuwsberichten, die de NTB in korte tijd op haar site plaatste. Vorige week de benoeming van de nieuwe RTC-coach Michiel Elijzen, de oud-beroepsrenner uit Utrecht. Gisteren kwamen er twee opmerkelijke vacatures bij. De bond zoekt een nieuwe algemeen coordinator Teamcompetities Triathlon voor 8 uur per week en een junior communicatiewerker voor 0.4 FTE. Salarisschalen 7, 8 of 9 volgens de CAO Sport. Beide oproepen beginnen met ‘vanwege een verschuiving van rollen binnen het bondsbureau’.

Tot dusverre lagen deze taken bij respectievelijk Berteke de Jong en communicatie berust bij Martijn Keijsers (communicatiemanager). Bij dat tweetal is ook informatie in te winnen over de vacatures, sollicitanten kunnen tot 30 december reageren. Navraag bij ad interim bestuurders en Triathlonraad leert dat de vacatures al eerder bepaald waren en nu zijn uitgezet. Toch komt het vreemd over. Al eerder werd gesuggereerd dat de formatie (het aantal FTE’s) niet in verhouding staat tot het werk binnen NTB en de trainingscentra. Bovendien is er veel onzekerheid over de financiële positie van de bond.

Als met ‘verschuiving van rollen’ bedoeld wordt dat er ook mensen het bondsbureau gaan verlaten, dan kunnen we de vacatures wel plaatsen. Maar nu roept het vooral vraagtekens op, die in elk het bestuur niet wist te beantwoorden.

Jeugd- en Juniorencircuit: 7 topwedstrijden

Het meest recente persbericht stemt positief. Het Jeugd- en Juniorencircuit. We zetten alle wedstrijden even op een rij:

  • 27 maart | Zwemloop Amersfoort | zwemloop
  • 10 april | Teamtriathlon Arnhem | triathlon supersprint, series en finales (stayer)
  • 16 april | Duathlon Almere | NK duathlon (halve) sprint (non-stayer)
  • 26 juni |Tri Hard Rotterdam | triathlon teamwedstrijd: Mixed Team Relay (stayer)
  • 10 juli | Triathlon Klazienaveen | triathlon (halve) sprint (stayer)
  • 4 september | Triathlon Spijkenisse | triathlon dubbele supersprint (stayer)
  • 18 september | Triathlon Roermond | NK triathlon (halve) sprint (stayer)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.