De Nederlands pro’s zijn er klaar voor: het WK Ironman 70.3 St. George gezien door Youri, Diede en Lotte – WTJ 2647

DONDERDAG – Het uur van de waarheid nadert ook voor onze drie pro’s, die meedoen aan het WK Ironman 70.3 Ze staan alle drie op scherp voor de ultieme krachtproef net als de 81 agegroupers uit ons land. Op onze Feature staan de EDO-Sporters bijeen. Wij spraken in de aanloop uitgebreid met Youri Keulen, iets korter met Diede Diederiks en Lotte Wilms.

Ze debuteren alle drie op dit WK als pro. Youri is zijn voorbereiding negen weken geleden begonnen.

Negen weken alleen van huis om zich voor te bereiden op zijn eerste WK IM70.3 in zijn eerste echte PRO seizoen. Net terug van 4 weken hoogtestage en amper wakker daar in Amerika. Twee keer winst in 70.3 (één werd terug gedraaid door DQ), twee vierde plaatsen een vijfde en zesde plaats in internationaal aansprekende races en momenteel een 56e plaats in de PTO ranking. De enige Nederlandse mannelijk PRO atleet tijdens het WK 70.3 St. George en een atleet die we zeer waarderen door
zijn openheid, wilskracht en persoonlijkheid.

,,Ik ben er klaar voor, meer als dit kan ik niet doen. Nu is het nog goed eten, slapen en drinken en in gedachten de komende dagen in de racemodus komen. Het is een fantastisch startveld, ik heb tegen allen geracet, soms was ik sterker, soms zij. Mijn doel is om zo goed mogelijk te racen, alles te geven wat ik in me heb. Ik wil over de finish komen net het gevoel dat ik echt alles gegeven heb, dat het echt mijn race was en dan doet eigenlijk de positie er niet eens zo toe. Ik race hier zonder druk, ik wil heel graag, maar gezien mijn seizoen hoeft het ook niet. En dat is een heerlijk gevoel. Alles is winst voor volgend jaar! Ik heb een consistent seizoen neer gezet. We hebben dit jaar een plan gemaakt met mijn team en dat is nagenoeg perfect uitgevoerd.”

,,Deels bepalend zal volgens mij zijn hoe atleten die Kona geracet hebben zich inmiddels hersteld hebben. Dat de Noren absoluut top zijn, daar bestaat geen twijfel over, ook na Kona. Maar daarachter kan het voor atleten super gaan, maar het kan ook zo maar mis gaan. Voor mezelf is top 15 realistisch, top 10 zou top zijn. Ik zou ook zo maar eens zesde kunnen worden, maar ook 21e. Het is mijn eerste WK 70.3.”

,,Ik hoop in de kop van de wedstrijd na het zwemmen erbij te zitten. In de eerste 20 kilometers van het fietsen moet ik heel scherp zijn, ergens komen dan die hele sterke fietsers aansluiten. Dan moet ik mee gaan en kunnen. Het loopparcours is op mijn lijf geschreven; veel draaien en keren, hoogtemeters en steeds wisselen van tempo. Daar voel ik me goed bij.”

,,Natuurlijk ben ik hier met een doel en de data van de afgelopen weken geven aan dat ik goed ben. Maar ook Cozumel voelde enorm goed, de beste data ooit voorafgaand aan deze wedstrijd, maar dat ging mis, wellicht door te onbesuisd het looponderdeel in te gaan onder die omstandigheden, maar ook daar heb ik van geleerd. Het parcours is heel zwaar, geen meter vlak, zowel met fietsen als lopen. Het is een open vlakte met behoorlijk wind en de temperaturen in de ochtenduren zijn heel koud. Wij starten 7.30 local time en dan is de buitentemperatuur rond de 5 graden. Er gaan ook al geruchten dat het zwemmen zal worden ingekort, maar officieel heb ik daar nog geen bevestiging van. We hebben zo onze briefing en dan zullen we waarschijnlijk meer horen. De watertemperatuur is 20 graden en in de loop van de dag lopen buitentemperaturen op naar 20 graden.”

Zijn ouders zullen de wedstrijd volgen in zijn appartement in Gerona, ook zijn vriendin is niet aanwezig in St. George.
,,Zonder mijn ouders was dit alles niet mogelijk geweest. Ik heb heel veel aan hen te danken. Zonder hen kan ik het niet. Zij immers zetten mij af om in een traject te gaan naar de top en na een aantal jaren kwam hun kind doodongelukkig thuis. Het verschil tussen voorheen en nu is dat hun rol volledig anders is geworden; zij zijn weer mijn ouders, supporters, fans, mental helpers en hebben weer rust, omdat ze zien dat het nu weer goed met me gaat. Ik ben 1000 kilometer verderop gaan wonen, maar de band met mijn ouders is veel intenser geworden. Zij kunnen weer genieten van mijn prestaties en hebben rust. Mijn laatste weken alleen zijn niet makkelijk geweest, maar hoe heerlijk is het dan als je 5 weken ergens alleen op een berg woont en dan even kan bellen met pa en ma. Ook bij hen is de druk er af, ze weten dat het allemaal goed geregeld is. Dat geeft ook hen de rust om te kunnen genieten van mijn prestaties. Ook de band met mijn zusje en broer (drieling) is voor mij van meer belang geworden, al leven we in heel verschillende werelden. Onlangs was ik bezig met een zware training en had ik contact met mijn broer; hij stond halve liters bier weg te tikken tijdens de Oktoberfeesten in Sittard, terwijl ik me rot trainde. Maar het gaf me een enorme boost!”

We komen bij Diede Diederiks terecht. Voor het eerst op een WK, voor het eerst ook in een Amerikaanse wedstrijd.

,,Het is een bijzondere ervaring om in de USA te zijn, en ik voel me vereerd om mee te mogen doen aan het WK! Het is een sterk bezet veld. Er staan zo’n 65 pro dames op de startlijst, waaronder al mijn heldinnen van tv (o.a. Flora Duffy, Taylor Knibb, Lucy Charles-Barclay). Hoewel ik mij goed voorbereid heb, zal ik niet bij de topdames uit het water komen. Ben benieuwd hoe het fiets- en loopparcours bij iedereen valt, en of ik daar nog kan aanhaken. Het is een zwaar parcours, dus ik heb er zin in! Voor mij is het een mooie opstap voor volgend jaar, een ervaring waar ik weer van kan leren.”

Foto: Jan Hetfleisch/Ironman

Tenslotte Lotte Wilms, vanuit Australie overgevlogen naar The States. Ze blikt terug op de vijf jaar waarin ze nu in de triathlonsport zit.

,,It is 5 years ago I made a choice to be an athlete again. In the mean time I made it to World cups, European Championships, Olympics and now one week away from my very first World Championships. To sum it up like this feels unreal but oh yes, so grateful 🙏
I have never been forced to learn so quick and so much. I never have said so many times no and I have walked away from so many situations and people but you know, at the end of the day, it feels so good and you end up with the greatest happiness and love ❤️. Every single person in the world deserves that. No one is better or less then you are. And I hope I can pass on this gift.”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.