Barbara de Koning 10e, Niels van Lanen 19e in Ceuta; Paratri World Cup Alhandra – WTJ 3103

ZONDAG – Het nog resterende Europese seizoen speelt zich grotendeels af in de landen aan de Middellandse Zee. Hoewel het hier in oktober ook nog steeds goed toeven is. Gisteren dus de World Cup in Rome, vandaag de Challenge Barcelona. In beide gevallen middenin deze metropolen, wat toch een knap staaltje organisatorisch werk met zich meebrengt.

Zulke decors zouden we in Nederland toch ook best vaker willen zien. Een triathlon, die eindigt op de Dam bijvoorbeeld of zwemmen in de grachten van Utrecht en fietsen met de Rotterdamse Euromast als keerpunt. Of een finish op het Binnenhof, we noemen zo maar enkele voorbeelden.

Paratriathlon: Sander Koomen zevende

Gisteren was ook de paratriathlon World Cup in het Portugese Alhandra. Dit keer geen Geert, Jetze of Maurits, maar alleen Sander Koomen aan de start. Samen met zijn vaste piloot Daaf Plomp kwam Sander bij de PTVI-klasse tot een zevende plaats. Veelvoudig wereldkampioen Dave Ellis won de race in 55.42 minuten, Sander was 6,5 minuut langer onderweg. Na het zwemmen lag de Nederlander nog vierde, na het fietsen zelfs derde. Hij viel terug met lopen naar de zevende plaats. In de toevoeging B3-handicap eindigden Sander/Daaf op de tweede plek.

 

In Ceuta, Spanje was vandaag de Europe Cup triathlon. Daar behaalde Barbara de Koning een fraaie tiende plaats. Marit van den Berg eindigde op een 25e positie. De winst ging naar de Italiaanse Beatrice Malozzi in 1.01.44 uur. In een sprint met de Spaanse Cecilia Santamaria Surroca was Malozzi net even iets sneller. Brons ging naar de Britse Hollie Elliott. Daarna volgde een trits Spaanse triatletes, een Italiaanse en een Zwitserse en vervolgens Barbara.

Als achtste kwam de Nederlandse uit het water na 10.39 minuten, achttien seconden na Hollie Elliott. Als 33e was daar Marit op 46 seconden van de Britse. Barbara kwam in de kopgroep van 25 terecht, Marit in de achtervolgende groep die in T2 een minuut achterstand telde. Met de elfde en zestiende looptijd voor Barbara en Marit kwamen ze allebei op het slotonderdeel goed uit de verf. De Mediterraanse kampioenschappen waren ook in Ceuta. De titel ging naar Malozzi.

Duval wint, Niels beste van Nederlands vijftal: 19e

Bij de mannen zorgde Antoine Duval op de valreep toch nog voor Frans succes dit weekend. Hij won in 54.37 uur en was in de eindsprint net even sneller dan de juniorenwereldkampioen Joao Nuno Batista uit Portugal. Achttien jaar pas, maar kan gewoon al mee tussen de elites. Boris Pierre maakte het Franse succes compleet met een derde plaats op 8 seconden van zijn landgenoot.

Het Nederlandse quintet haalde bij de mannen geen top tien klassering. Hoogst genoteerde was Niels van Lanen op een 19e plaats. Daarachter volgden Jesse Cuijpers als 27e, Olaf Jan Bosscher als 37e, Hugo Jan Bosscher als 53e en Dorian Horsten als 59e op een totaal van 68 deelnemers.

De Portugees Miguel Tiago Silva kwam als eerste uit het 20,2 graden warme water. Op 13 seconden was Jesse Cuijpers snelste Nederlander als negende. Vijftiende kwam Niels van Lanen aan de kant. Olaf Jan Bosscher volgde hem op de voet, maar broer Hugo Jan en Dorian moesten langer door zwemmen vooraleer ze bij hun fiets waren. Vooraan kwam toch een grote fietsgroep samen met in elk geval Jesse en Niels ertussen. Het looponderdeel liep bij TeamNL niet heel soepel. Niels was daarin de beste met de 30e looptijd. Twee mannen bleven het kwartier, Niels liep 16.03 minuten.

Vooraan was het Duval die wegliep bij de 18-jarig Batista, die wel Mediterraans kampioen werd.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.