Preview op World Triathlon Series Bermuda met Maya, Barbara, Richard en Donald; Blokje vergeten uitslagen uit oktober – WTJ 2653

DINSDAG – Eind vorig jaar was bij de samenstelling van de internationale World Triathlon kalender de Grand Final World Series in Abu Dhabi nog geagendeerd in de eerste week van november. Later is de apotheose van het seizoen opgeschoven naar de laatste dagen van november. Maakt niet uit, het is dan immers in de woestijnstaat Verenigde Arabische Emiraten nog steeds warm. Maar het ware natuurlijk handiger geweest als de Super League Triathlon in Neom kon aansluiten op het WK Abu Dhabi. Dat is niet het geval. Geen nood, we hebben komend weekend eerst nog de voorlaatste World Championship Series in Hamilton, Bermuda.

Thuisrace Duffy

De thuiswedstrijd van Flora Duffy, afgelopen weekend nog nummer vijf op het WK Ironman 70.3 St. George. Zij krijgt uiteraard startnummer 1 toebedeeld. De concurrentie moet komen van de Britse vrouwen Sophie Coldwell en Beth Potter, de Amerikaansen Taylor Spivey, Kirsten Kasper, Summer Rappaport en….Taylor Knibb. Ruim een week na haar wereldtitel schakelt de tweede Taylor weer over op het explosieve werk. In het topveld van 49 vrouwen ontbreekt de leidster in de WK stand Georgia Taylor-Brown. Zij zet alles op de Grand Final in Abu Dhabi om daar de ‘dubbel SLT-WT’ in de wacht te slepen.

Maya en Barbara voor Oranje

Wel aanwezig zijn de Nederlandse troeven Maya Kingma (#9) en Barbara de Koning (#37). Maya kwam in voorgaande edities van WTS Hamilton op een 16e en 31e plaats uit. Die eerste klassering in 2018 was eigenlijk de bevestiging van de stijgende lijn waarin Maya toen zat (het was na Leeds haar tweede top-16 positie), de tweede keer Bermuda ging gepaard met pech bij het fietsen, terwijl ze ook toen in de kopgroep zat. Het verlies van 3 minuten was te veel om nog mee te strijden om de podiumplaatsen. Hopelijk kan ze zondag wederom voor een top tien klassering gaan. Maar ik geef het je te doen. Enerzijds je nek uit blijven steken om bond en staff wakker te schudden dat het echt anders moet en anderzijds op mondiaal niveau je sport blijven bedrijven. Recent bleek uit een publicatie in Trouw nog dat er vanuit de bond nauwelijks met haar gecommuniceerd wordt. Ik kan alleen maar zeggen: zet die koppigheid opzij en ga met elkaar rond de tafel! Voor het welzijn van je beste triatleten en voor het imago van de triathlonsport.

Onze zuiderburen leven een stuk rustiger naar de wedstrijden toe. Bij de vrouwen is Belgie op Bermuda vertegenwoordigd door Valerie Barthelemy en Jolien Vermeylen. De laatste verraste deze zomer met een tweede plaats op de World Cup in Bergen, thuishaven van Kristian Blummenfelt en Gustav Iden.

Gaan de Noren weer voor een clean sweep?

Legendarisch is trouwens de clean sweep, die de Noren maakten in 2018 op Bermuda. Het was een eerste indicatie van de huidige hegemonie. Casper Stornes won, Big Blu werd tweede en Gustav Iden derde. Raar maar waar, het zou zo maar weer kunnen gebeuren. Want wie staan er zondag okselfris aan de start van deze standard distance triathlon? Blummenfelt en Iden, linea recta van Utah overgevlogen naar Bermuda. Nloor nummer drie is Vetle Bergsvik Thorn. Het geeft meteen aan dat beide Ironman-kampioenen weer even ‘klaar’ zijn met het langere werk en zich vanaf nu richten op Parijs 2024.

Natuurlijk wil de concurrentie het zo ver niet laten komen. Onder aanvoering van startnummer 1 Jelle Geens staat een hele batterij triatleten te popelen om deze wedstrijd naar zich toe te trekken. Alex Yee is daar, Portugees Vasco Vilaca heeft geen last meer van de zeeleeuwbeet en het is ook mooi om Vincent Luis weer terug in competitie te zien. De Spanjaar Antonio Serrat Seoane, de Marokkaan Jawad Abdelmoula en de Hongaar Csongor Lehmann zijn gevaarlijke outsiders. Geldt ook voor Tyler Mislawchuk, Sergio Baxter Cabrera en Seth Rider. Net als Blummenfelt (#51) en Iden (#54) heeft ook oud-wereldkampioen Mario Mola (#47) een hoog startnummer op basis van de Ranking tot dusverre. De Spanjaard krabbelt voorzichtig weer op na veel blessureleed. Voor Nederland doen mee: Richard Murray (#22) vanuit de Arabische woestijn meteen door naar Bermuda en ook Donald Hillebregt (#46) gaat zijn huid zo duur mogelijk verkopen.

Uiteraard is alles weer live te volgen op Triathlonlive.tv. De wedstrijden zijn zondag 6 november om 11 uur plaatselijke tijd voor de mannen en om 14 uur voor de vrouwen. Daar moet je bij ons 4 uur bij optellen. Dus 15 uur zondagmiddag mannen en 18 uur de vrouwen.

Steeds nieuwe foto’s 

Terugkijken op het WK Ironman 70.3 doen wij van Trikipedia vooral met de Nederlandse deelnemers. Ironman deelt de meest fantastische foto’s van het evenement, wij vullen voortdurend de WTJ aan waarin alle Nederlanders met hun eindresultaat zijn opgenomen. Check dus gerust regelmaitg nog WTJ 2651 voor updates met weer nieuwe foto’s.

Duathlon Bellegem: Poldervaart elfde

Oude/vergeten uitslagen blijven bij onze redactie binnendruppelen en zijn altijd welkom. De run-bike-run van Bellegem bijvoorbeeld. Gehouden op 2 oktober en gewonnen door Thibaut de Smet voor Viktor Benschop en Thibauts broer Nicolas. Ook vorig jaar scoorden ze in dezelfde race goud en brons. Op een elfde plaats kwam atleet/duatleet Mario Poldervaart binnen, enige Nederlander in deze duathlon. Snelste vrouw was Elke Timperman vor Marlies de Nul en Camille Roman.

50-jarige triatlete overall winnares Las Vegas Tri

Op 1 oktober werd een zeer kleine hele triathlon gehouden in de Amerikaanse gokstad Las Vegas. Slechts 13 atleten deden mee aan de zware race. Sensationeel was het feit dat Becky Disorbo in 12.08.04 overall winnaar was. Let wel: deze Becky komt al uit in de F50-categorie. Ze versloeg ruimschoots de 20 jaar jongere Joseph Turner, die in 12.28.16 wel snelste man was. De dertigjarige Amerikaan was op zijn beurt weer een kwartier sneller dan de 60-jarige (!) Conrad Schumacher, die tweede werd. Conrad spurtte in de laatste meters naar mannen-zilver met vijf tellen later Jason Arnold. In het vrouwenklassement ondanks de 13 deelnemers wel drie vrouwen. Ruim 1,5 uur naar de ongenaakbare Becky Disorbo finishte Kendal Sarnecky (F25) als tweede in 13.38.21 uur. Derde was Damaris Akbar in 13.40 uur. Alle deelnemers kwamen uit de USA.

Nederlander achtste in Waterman’s Half

Iets meer deelnemers in Waterman’s Half in het Amerikaanse Rock Hall namelijk 118. Matthew Sarge won in 4.08.47 uur, Ryan Carrion tweede en Sean Saxton derde. Bij de vrouwen was Faith Korbel de sterkste in 5.23.58 met Lindsay Long op een tweede en Deborah Battaglia op een derde plaats. De achtste plaats bij de mannen ging naar Nederlander Benjamin Vaart in 4.56.08 uur. Daarom nemen we ook deze race op in onze WTJ’s.

Zadar voor Vistica

De laatste die we hier aanstippen is de Kroatische klassieker Zadar Half van eveneens 1 oktober. Topatleet Andrej Vistica (dubbel winnaar Ironman Vichy en Embrunman) won de race in 3.53.27 uur. De Tsjech Pavel Wohl was tweede en Kroaat Tomas Silvije derde. Bij de vrouwen won de Sloveense Simoa Dolinar Majdic in 4.45.12, gevolgd door de Kroatische Maja Urban en de Hongaarse Reka Melypataki. Bijna 200 deelnemers deden mee, dit keer voor het eerst sinds jaren geen Nederlanders.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.