In memoriam: Shane Reed, toptriatleet, drievoudig wereldkampioen aquathlon en Zundert-winnaar op 49-jarige leeftijd overleden – WTJ 2652

MAANDAG – Zes maanden geleden werd bij Shane Reed een tumor in de hersenen ontdekt. Vorige week donderdag – 27 oktober – overleed de Nieuw-Zeelandse triatleet, die furore maakte in aquathlons. Slechts 49 jaar oud. De triathlonwereld is geschrokken van de tamelijk onverwachtse dood. World Triathlon bracht een video uit met sportieve highlights van Shane, die als bijnaam ‘Snuffie’ had.

Shane Reed werd geboren op 16 juni 1973 in Palmerston North op het Noordelijk Eiland van Nieuw-Zeeland. Zijn vader was schilder, zijn moeder verpleegkundige. Op achtjarige leeftijd verhuisde Shane met zijn familie naar Australie. Hij studeerde voor illustrator op de universiteit, maar stopte nog voor zijn bachelor’s om zich op de triathlonsport te richten. Wel bleek Shane een getalenteerd cartoonist, die voor veel triathlonbladen cartoons tekende. Hij debuteerde in de driekamp op zijn 21e. Hij heeft talent, want een jaar later (1995) wordt hij al vierde op de World Cup Auckland. Op het WK in 2004 Madeira finishte hij als zevende, een jaar later op het WK in Gamagori was hij elfde. Het grootste success kwam echter op de wereldkampioenschappen aquathlon met titels in 1998, 1999 en 2004.

Zijn eerste World Cup zege kwam in 1999 tot stand in Noosa. Later won hij nog de World Cup in Tiszaujvaros in 2004. Shane was sowieso een graag geziene triatleet in de Europese en ook de Nederlandse topwedstrijden. Vijf keer deed hij mee in de Europe Cup (ETU) races in Holten en Zundert, waarbij hij drie keer op het podium stond: 1e in Zundert 2004, 2e in Zundert 2003 en 3e in Holten 2004.

Zijn Olympische kansen voor de Spelen van Sydney en Athene waren klein in een land met o.m. Hamish Carter en Bevan Docherty, maar in maart 2008 won hij de Oceanische kampioenschappen en daarmee een plaats in het Olympisch team samen met Kris Gemmell en Beven Docherty, die zilver haalde achter Jan Frodeno op deze Spelen. Opmerkelijk was dat Shane’s broer Matt ook mee deed op deze Spelen, maar dan voor Team USA. Shane kwam als eerste uit het Chinese zwemwater, had uitzicht op een top tien klassering, maar kreeg het bij het lopen zwaar. Daarbij werd hij bovendien nog gepasseerd door Matt, die twee plaatsen voor hem eindigde als 32e. Shane dus 34e. Toevallig op dat moment ook de leeftijden van beide heren: Matt (32), Shane (34).

In totaal deed hij zo’n 65 World en Continental Cups en 14 WK’s. Hij waagde zich nooit aan langere afstanden dan de Olympische. Voorjaar 2009 beëindigde hij zijn top sportcarrière in de Oceania Cup New Plymouth met een 8e plaats. Nog 1 keer zagen we hem terug in competitie n.l. de Auckland World Master Games in 2017. Hij won zijn agegroup M40.

Shane was 17 jaar getrouwd met triatlete Tammy Kendall. Ze ontmoetten elkaar op Hawaii. Samen hadden ze twee kinderen. Ze woonden terug in Palmerston, waar hij sinds de zomer vorig jaar zwemtrainer werd van Kiwi West Aquatics.

Ik herinner me Shane van zijn races in Nederland en het interview in Zundert na zijn mooie overwinning op Cedric Fleureton, Michael Raelert en Dennis Looze. ,,Shane was zo bescheiden en praatte zo zacht dat de muziek steeds weer op kwam, zodra hij antwoord gaf. Die microfoon was bedoeld om hard in te praten, maar dat was niet zijn stijl. In Hotel De Roskam heeft hij nog een tekening achter gelaten als dank voor de gastvrijheid in Zundert, die sierde nog lang het hotel-restaurant.”

In de jaren dat hij de winters in Australië doorbracht trainde Dennis Looze in het Squad-team regelmatig met Shane Reed. ,,Een rustige jongen. Geen capsones, maar altijd vol strijdlust. Later is het contact verwaterd. Mijn medeleven gaat uit naar zijn gezin, familie en vrienden van Shane.” Daar sluiten wij van Trikipedia ons bij aan. Shane ‘Snuffie’ Reed: Rest In Peace!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.