Terug naar crossRBR Nijkerk; winst Chris en Esther; Donald 14e in Wanaka; NK halve afstand in Belgisch Kanne – WTJ 3217

VRIJDAG – Even de week doornemen. We moeten nog wat verder terug in de tijd, want op 10 februari was niet alleen de wintertriathlon van Leeuwarden, maar ook de crossduathlon van Nijkerk. Deel uitmakend van de Veluwse run-bike-runs was de race met 70 deelnemers goed bezet.

Chris en Esther sterksten in Nijkerk

Vorig jaar was ie nog tweede, nu bleek Chris van Wamelen de sterkste van de crossduathlon. Hij was sterker dan William van Eck en Lars Beijk. Arnold van de Zwaag en Roald Bode waren de nummers vier en vijf. Eindtijden bij de mannen staan er (nog) niet bij. Bij de vrouwen wel. Daar was Esther Strijker uit Brummen de beste met ruim twee minuten voorsprong op Iris Ton uit Zutphen. Het podium was compleet met de Apeldoornse Hilly Panjer, moeder van Gjalt. Snelste duo was het team Van Olst/Snelderwaard uit Hierden.

Foto: Harry van ’t Veld

Storing

Door een storing in de tijdregistratie was het voor de organisatie lastig om de boel nog te reconstrueren. Atleten krijgen tot 3 maart de gelegenheid om op de gepubliceerde uitslag te reageren, daarna worden de resultaten definitief. Verder verliep het evenement op rolletjes.

 

Oceania Cup Wanaka: Donald Hillebregt 14e

We stappen even naar het eind van de week. Oceania Cup in Wanaka. Als soort voorprogramma voor de halve Challenge Wanaka, die vanavond begint. Het was de eerste continentale cup-race in 2024. Voor Donald Hillebregt reden om meteen de aardbol over te vliegen in de jacht om punten. Het leverde hem en veertiende plaats op.

Beetje lastig inschatten in hoeverre deze prestatie perspectief biedt op bijvoorbeeld de Spelen. Op een deelnemersveld van 46 deelnemers zat Donald ver in de bovenste helft. Dat is mooi. Maar onder de 13 triatleten, die sneller binnen waren, zijn er vijf Nieuw-Zeelanders en vijf Australiërs, waarvan een aantal ook geen Olympisch aspiraties zal koesteren. Evengoed is het voor onze Nederlander, die de laatste jaren vooral tussen de 20e en 45e posities eindigde wel mooi dat ie weer eens in de top 15 eindigt.

Crociani superieur

In kwantiteit waren de Oceaniërs dus sterk, maar de zege ging aan hun neus voorbij. Ook een paar sterke Italianen waren Down Under. Met succes, want Alessio Crociani won in 47.33 op deze sprint afstand. Zelfs een tijdstraf van tien seconden legde hem geen strobreed in de weg. Vier seconden later was het Kiwi Dylan McCullough en op bijna en minuut volgde Ozzie Luke Schofield. Donald had bijna twee minuten achterstand op Crociani.

Vooral op de fiets erg sterk

Als zestiende kwam Donald uit het 18,6 graden water op 35 seconden van Crociani, toen al leider in de wedstrijd. Groot werden de verschillen op de fiets niet. Donald scoorde met 24.25 minuten wel de derde fietstijd, maar kreeg niet direct aansluiting met de kopgroep. Met de twintigste looptijd in 15.47 minuten (op 1.02 van de snelste loper Alessio Crociani) moest de Hillegommer nog wel ietwat prijsgeven. Hij sprokkelde als 14e toch nog wat puntjes bijeen.

Na de podiumplaatsen was de Italiaan Samuele Angelini de nummer vier en Lukes tweelingbroer Jayden Schofield de vijfde aankomende. Topfavoriet Janus Staufenberg moest genoegen nemen met een zesde plaats.

Dubbelslag voor Italië

Het was een heel succesvolle dag voor de Italiaanse triathlonselectie, want snelste vrouw was de 31-jarige Ilaria Zane. Zeven seconden later volgde leeftijdsgenote de Zwitserse Jolanda Annen, brons ging naar de Nieuwzeelandse Olivia Thornbury. Het Europese succes was groot, want vierde kwam de Slovaakse Zuzana Michalickova binnen. Op vijf nog een grote favoriete: Emma Jeffcoat. De Belgische Hanne de Vet werd – net als Donald – veertiende.

NK halve bij zuiderburen

Ooit moesten de Belgen voor hun nationaal kampioenschap duathlon afreizen naar Almere, Nederland dus. Dit seizoen zijn de rollen omgedraaid en dienen triatleten, die in aanmerking willen komen voor de Nederlandse titels halve triathlon (in goed Nederlands: Middle Distance) dienen daarvoor de grens over te steken. De wedstrijd in het Belgische Kanne, bekend als de Cave Triathlon, is op 28 juli strijdtoneel van dit NK. Overigens loopt een deel van het parcours over Nederlands grondgebied. Zo is het fietsen over de Slingerberg.

Nadat Nieuwkoop aangaf graag het NK in huis te halen, maar opnieuw met in onzekerheid te verkeren als het om het zwemwater gaat, kwam de NTB tot de conclusie dat een NK in deze klassieker lastig te koppelen was. De organisatie geloofde het verder ook wel en richt zich toch weer op een topveld, want dat verdient Nieuwkoop per definitie.

Cave triathlon: Nederlands-Belgische combi

The Cave triathlon is een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Bearsports van Raymond Beeren en het Belgische Sportevents van Wim de Doncker. Elite-atleten en agegroupers zijn welkom. De NTB heeft alle vertrouwen in een mooi NK, waar zowel Nederlandse als Belgische officials zullen jureren. Zwemmen gebeurt in het Albertkanaal, over het algemeen is het daar met de waterkwaliteit wel goed gesteld. Ook de mergelgrotten van Kanne zitten in het parcours.

In Nederland zijn er dat laatste juliweekend geen wedstrijden. In België is wel de ook bij Nederlanders populaire Hageland Power- en Plastriathlon van Aarschot.

Voor dit jaar was het dus puzzelen om een NK halve triathlon geregeld te krijgen. Voor volgend jaar bestaan er plannen om in Oud Gastel het NK middle distance in huis te halen. Aanleiding is het 750 jarig bestaan van het dorp, waar een heel feestjaar mee gemoeid is vol grote en minder grote evenementen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.