Een WTJ over afgunst; de werelduurrecordpoging van Geert Schipper, Parijs test-event en Hugenotten duathlon met Jerry en Marleen – WTJ 2667

WOENSDAG – Afgunst in medialand. Dat was toch altijd voorbehouden aan de Story en de Privé? Maar nee, het komt ook in triathlonland voor. Laten we er maar niet te veel woorden aan vuil maken. Jammer, want het leidt af van waar het echt om gaat, namelijk het terugbrengen van het sportplezier en ver afstand nemen van de cultuur die de voorbije tien jaar kon ontstaan in de sport die wij middels deze site volgen. Inmiddels is de boodschapper uit Almere zich belangrijker gaan voelen dan de boodschap. Een kwalijke ontwikkeling.

44.749 kilometer, daarop richt Geert zich vandaag

Vandaag is echter weer een nieuwe dag aangebroken. Een dag waarop Geert Schipper een aanval doet op het werelduurrecord. Nota bene in handen van zijn beste vriend/trainingsmaat/eeuwige rivaal Jetze Plat. Het gaat om een afstand van 44.749 meter, afgelegd in exact 60 minuten. Destijds op de wielerbaan van Alkmaar en dat is ook nu het decor van de recordpoging van Geert. Meer nog dan voor Jetze is het de thuisbaan van de man uit Spanbroek.

Om 15.00 uur moet het gebeuren. Vanaf dan dient Geert voluit zijn rondjes te malen op het ovaal, waar hij altijd traint. Voordat Jetze een poging deed had Geert het record ook al in handen, destijds met 42.165 meter. Daar moet dus dik 2 kilometer bij binnen hetzelfde tijdsbestek. We zijn er morgen live bij met de livestreams van triatleet Daaf Plomp, die we kennen als guide van Sander Koomen. De livestream is te volgen via de Facebook-pagina van Geert. Maar nog mooier is het om morgen naar Sportpaleis Alkmaar aan de Terborchlaan 200 af te reizen. Er kunnen maximaal 4750 toeschouwers komen kijken. Een van het is Jetze Plat. Bas de Bruin, de NTB-coach van de paratriatleten, is woensdag ook de man die Geert op volle snelheid moet gaan houden.

Sportpaleis Alkmaar

Sportpaleis Alkmaar is met Amsterdam en Apeldoorn de derde overdekte wielerbaan in ons land. Ze is net zo oud als ondergetekende: 58 jaar. Het houten ovaal is 250 meter lang en 6,5 meter breed met een hellingshoek van 42 graden. De rondjes gaan straks binnen de 20 tellen afgeraffeld worden door Geert. Wij wensen hem alvast veel succes bij deze uurrecordpoging!

Foto: Martin de Haan. Baanwielrennen: Geert Schipper, handbike, Alkmaar
Training werelduurrecord poging. Met uiterste inspanning hoog in de baan langs de hoofdsponsor.

Triathlon op de Champs-Élysées

Terwijl de kalender voor 2023 zich al weer aardig aan het vullen is, beseffen we ook dat het al weer een pre-Olympisch jaar is. Een jaar waarin de punten meer dan ooit gaan tellen in de WTCS-races en de Mixed-Relay kwalificatiewedstrijden. Bovendien is het gebruikelijk dat er een Test Event wordt gehouden. Dat zal in Parijs zijn van 17 tot en met 20 augustus. Eerst op donderdag en vrijdag de individuele triathlons, dan op zaterdag de paratriathlon en op zondag de Mixed Relay.

Het Olympisch parcours wordt dan officieel in gebruik genomen. Dat houdt in 1500 meter zwemmen in de Seine met de wisselzone bij de prachtige Pont Alexandre III. Ook het fietsparcours is nu al legendarisch. Over de Champs-Élysées (tot nu toe vooral voorbehouden aan de Tour de Francerenners in de slotetappe) langs Hotel des Invalides en voorbij de Eiffeltoren. Ook de 10 kilometer lopen voert langs het hart van de stad met finish op de fameuze brug met de gouden beelden. De paratriatleten leggen de sprint afstand af op min of meer hetzelfde, magnifieke parcours. Dit steekt Sydney 2000 met het Opera House en Londen met Buckingham Palace als decors toch echt wel naar de kroon!

Nieuwe races

Intussen zijn er voor volgend jaar weer wat nieuwe races bekend gemaakt. Busselton, Australië – bekend van de Ironman over een paar weken – krijgt er eind april een World Cup bij. Het is weer enige tijd geleden dat voor de World Cups een race gevonden werd Down Under. De Hongaarse klassieker Tiszaujvaros, Hongarije is wederom een World Cup, maar gaat wel naar voren op de kalender: 8 en 9 juli. Valencia doet ook weer mee en wel op 2 en 3 september en Tongyeong is in het najaar World Cup op 21 oktober.

Hugenotten crossduathlon

En jawel, we hebben nog een uitslag gevonden dit weekend. Want het eerste novemberweekend is traditioneel het weekend van de Hugenotten duathlon bij onze oosterburen. Al even traditioneel is dat Jerry Kenbeek en inmiddels ook Marleen Stroomer naar Neu-Isenburg reizen om mee te doen aan deze crossduathlon. Het leverde Jerry zijn beste resultaat ooit op: zevende en tweede bij de masters 40. Marleen kwam tot een 13e plaats en daarmee vijfde F40.

De triatlete van DTC Heerhugowaard zoekt het niet per se heel ver buiten de landsgrenzen, maar omdat ze in Nederland wel zo’n beetje alles gedaan heeft doet ze toch vaak mee in Duitse en Belgische wedstrijden. Jerry is de globetrotter pur sang, die is overal en nergens tegelijk. De winst in Neu-Isenburg ging naar de Duitsers Relin Mehrhoff in 1.08.12 en Alexandra Rechel in 1.15.25 uur. Jerry volgde vijf minuten na de winnaar, Marleen deed er een kwartiertje langer over. De nummers twee en drie bij de mannen waren Philipp Blohm en Bastian Schafe. Bij de vrouwen stond de Braziliaanse Juli Cardoso op de tweede plaats en de Duitse Gesa Heers eindigde derde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.