Preview op de laatste wereldkampioenschappen triathlon van 2022: Abu Dhabi; 13 Nederlanders doen mee – WTJ 2685

DINSDAG – Het epicentrum van de sportwereld ligt deze maand(en) in het Midden-Oosten. Ga maar na: afgelopen weekend de finale race van het Grand Prix-seizoen in Abu Dhabi, het WK voetbal in Qatar en vanaf morgen ’s werelds beste triatleten, eveneens in Abu Dhabi Yas Island. Tellen we ook Ironman Tiberias in

Door al die grote sportgebeurtenissen leert de wereld dat gebied wel beter kennen, de goede en de slechte kanten. Die Engelse grap deze week nog gehoord? What’s the difference between Abu Dhabi and Dubai? In Dubai, people don’t know the Flintstones, but Abu Dhabi do. 

De wereldkampioenschappen triathlon duren iets korter dan het voetbaltoernooi in Qatar namelijk van morgen 23 tot en met zaterdag 26 november. Voor World Triathlon zijn de Championship Finals de kroonjuweel op de kalender. Duizenden lokale, regionale en internationale triatleten zijn neergestreken in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten om de strijden voor de wereldtitels elite, U23, para en agegroup.

Openingsceremonie

Woensdag opent het Yas Bay atletendorp met de Expo en aanmelding van de atleten gevolgd door de landenparade en openingsceremonie. Op donderdag vindt het WK paratriathlon plaats vanaf 8 uur ’s ochtends plaatselijke tijd en om 12.45 uur gaan de agegroupers van start. Het is er drie uur vroeger dan bij ons dus voor de fans van onze Nederlandse paratriatleten is het vroeg uit de veren. Rond 16.45 uur worden de eerste medailles uitgereikt.

De Nederlandse equipe op de paratriathlon is groot en uiteraard zeer kansrijk. Titelverdediger Jetze Plat en zijn eeuwige ‘rivaal’ Geert Schipper zijn van de partij op de PTWC evenals Margret Ijdema. De begeleiders daarbij zijn Bas de Bruin, Jelmer van Waveren en Edwin Meulenberg. Verder komen in actie Nico van der Burgt, Maurits Morsink, Sanne Koopman en Sander Koomen (met guide Daaf Plomp). Overigens is er voor het eerst ook een Relay voor de paratriatleten. Nederlanders komen waarschijnlijk uit in een internationale ploeg, die wedstrijden zijn zaterdagochtend.

1700 agegroupers op sprint, standaard en aquabike: geen Nederlanders

Bij de 500 agegroupers op de sprint-afstand in de middaguren troffen we in de lange lijsten met deelnemers helaas geen enkele Nederlander, terwijl uit 73 andere landen wel triatleten vertegenwoordigd zijn. Jammer, maar het ligt ook niet bij de deur en na een lang seizoen valt het ook wel te begrijpen dat de animo minder groot is.

Op vrijdag staan ’s ochtends de U23-kampioenschappen op het spel. Daar is gelukkig wel een sterk Nederlands kwartet van de partij: Mitch Kolkman, Victor Goene, Barbara de Koning en Robin Dreyling. Moeilijk te zeggen hoe hun kansen liggen, het deelnemersveld is buitengewoon sterk.

Kan Maya nog stijgen in de ranking?

Om 1 uur ’s middags komen de vrouwen in actie. Zonder de geblesseerde Rachel Klamer (‘het gaat langzaam maar beter vooruit, maar het WK komt te vroeg’) is Maya Kingma onze enige kandidate op een top tien klassering. De titel wordt lastig, daar knokken Georgia Taylor-Brown en Flora Duffy om, maar het zou mooi zijn als Maya haar huidige negende plaats vasthoudt of nog ietsje stijgt. Veel hangt af van die vermaledijde enkel, die haar bij het lopen mogelijk parten speelt. Zwemmen en fietsen, daar zal het bij Maya heus niet aan liggen, dat hebben we op Bermuda wel gezien. Inmiddels zijn we ook weer een paar weken verder dus wie weet. Rachel Klamer bewaart als oud-winnares wel goede herinneringen aan Abu Dhabi, ze won er immers een aantal jaren terug de WTS.

Richard uitgerust voor eerste WK als dutchie

Zaterdag keren na de Mixed Relay paratriathlon de ongeveer 1000 agegroupers weer terug in de ring, maar nu voor de standaard afstand. Veel atleten zullen de ‘dubbel’ doen. Daarna volgen de aqua-bike wereldkampioenschappen voor ca. 200 agegroupers en de grote finale betreft de mannenrace, die om 15 uur Abu Dhabi-time begint. Voor ons land wederom 1 deelnemer: Richard Murray. Hij stapte niet fit uit op Bermuda, een gevolg van het vele reizen en korte wedstrijdjes in de Super League Triathlons. Via Israel is Richard door gereisd naar Abu Dhabi om zich daar te laten zien op zijn eerste WK Grand Final als Nederlander.

Vergaderingen zijn er ook uiteraard. Van de World Triathlon Executive Board, Committees en Commisions. Er zijn nog familie-races, recreantenseries enzovoorts. Alles is live te volgen op TriathlonLIVE.tv

In de voorbeschouwingen van World Triathlon worden Jetze Plat, Geert Schipper, Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Mitch Kolkman en Barbara de Koning als kanshebbers op de titel genoemd. Maya Kingma wordt in de preview vrouwenrace zeker ook vermeld na de indrukwekkende race op Bermuda.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.