Sam Long en Paula Findlay winnen Ironman 70.3 Indian Wells; Andere IM 70.3-races in Busselton, Cartagena en Mar del Plata; CrossRBR Wuustwezel – WTJ 2707

ZONDAG – Veel Ironman (70.3)-races in dit eerste decemberweekend, waarvan twee met pro’s. In Busselton de Ironman, waar Max Neumann, Steven McKenna, Sarah Crowley en Els Visser zich hebben gekwalificeerd voor het WK Ironman in Nice (10 september, de mannen) en Hawaii (14 oktober, de vrouwen). De tweede was op de Ironman 70.3 Indian Wells. Die is zojuist geeindigd in een overwinning voor de Amerikaan Sam Long. Interesse in de laatste race van de Challenge Family Bonus had hij niet meer, was ook niet nodig: hij viel niet meer in de halen. In Indian Wells versloeg Sam Long in een spannende wedstrijd de Canadees Jackson Laundry. Derde werd de Belg Bart Aernouts. Enige tijd leek Bart afgeschreven voor de top, maar hij knokt zich terug naar boven. Nu was hij nog maar anderhalve minuut van een grote zege verwijderd.

Bij de vrouwen een schitterend Canadees duel tussen Paula Findlay en Tamara Jewett, uiteindelijk in het voordeel beslecht van topfavoriete Paula Findlay. Slechts 47 seconden zat er tussen beide Canades vrouwen. De Amerikaanse Daniella Lewis haalde brons op.

Zes man onder aanvoering van de Oostenrijker Leon Pauger kwamen als voorsten uit het water. De grote namen – titelverdediger Lionel Sanders, Sam Long, Bart Aernouts enzovoorts – waren nog niet vooraan te vinden. Tegenwoordig zijn de slow-swimmers/fast bikers echter steeds sneller vooraan te vinden. Al na 13 kilometer waren Sam Long en Jackson Laundry vooraan te vinden. Dat tweetal zou ook als eerste aan de halve marathon beginnen, met Aernouts, Sanders en Justin Riele op een minuut of vier als ‘derde’.

Op de 21 kilometer kwam Sam Long nooit ver van zijn laatste tegenstander Laundry vandaan, maar hij won wel. Zijn negende Ironman 70.3-zege, zijn eerste in Indian Wells. Nog geen 48 seconden later was daar Jackson Laundry en Bart Aernouts sleepte (zoals vorig jaar landgenoot Jelle Geens hier debuteerde) een prima derde plaats in de wacht met Lionel Sanders op zijn hielen. De titelverdediger heeft niet zijn allerbeste seizoen, maar The Colonel staat er nog steeds. De top tien mocht er wezen met Matt McElroy op een vijfde, Justin Riele een zesde en Leon Pauger op een zevende plaats. Daarna volgden wat minder bekende atleten als Marty Andrie, Ari Klau en Eduardo Perrez Sandi.

Paula Findlay leek na het zwemmen, waarin ze samen met Jeanni Metzler het veld uit elkaar trok, aan een lange solo te beginnen, waar niemand meer in de buurt kon komen. Zo zag het er overigens na het fietsen nog steeds uit met nota bene bijna 6 minuten voorsprong op Lewis en nog meer op Jewett. Maar Tamara en Danielle stroopten de mouwen op en zetten de achtervolging in. Dat bracht Jewett dus ook nog op driekwart minuut terug aan de finishlijn. Maar Paula is een winning-type, zij versnelde bijtijds en pakte de zege. In 2019 won ze Indian Wells en nu dus weer, zelfs een minuutje sneller. Lewis verloor op het laatst veel tijd, maar hield stand op de resterende podiumplek. Jeanni Metzler viel net buiten het podium en de Oostenrijkse Lisa Perterer was de nummer vijf.

Ook drie Nederlanders aan de start. Alexandra Dronkers won net als vorig jaar het klassement bij de F70. De in Benicia woonachtige Limburgse top-master was nog heel veel jonkies de baas.

4 DECEMBER: IRONMAN 70.3 INDIAN WELLS QUINTANA (USA)
M:
640.Rudi van Boven 6.00.46 (56e M50)
V:
163.Anne van Dam 6.08.15 (34e F25)
213.Alexandra Dronkers 6.26.34 (1e F70)

Ironman 70.3 Busselton wederom voor Johnson

Behalve de Ironman Western Australia Busselton met de spectaculaire tweestrijd tussen Els Visser en Lotte Wilms, was er ook de Ironman 70.3 van Busselton. Trok de Ironman ruim 1000 atleten, de halve bleef net op 990 steken. Winnaar was opnieuw de Australier Brett Johnson, dit keer anderhalve minuut sneller dan vorig jaar. Omdat hij ook al eens de voorjaars Ironman 70.3 van Busselton wist te winnen, is het voor Johnson feitelijk al zijn derde Busselton-winst. De winnende tijd was nu 4.02.05 uur. De tweede plaats ging naar de Nieuw-Zeelander Thomas Kearns, zo’n 3,5 minuut na de winnaar. Ozzie Bradley Smith finishte als derde in 4.07 uur. De al jaren in Australie woonachtige Belg Stephane van der Bruggen finishte als tiende in 4.20, daarmee ook snelste M45.

Ierse successen

Waren het op de Ironman de Nederlandse triatletes, op de IM 70.3 blonken de Ierse vrouwen uit. De winst ging naar Rachael Smyth in 4.42.19 uur. De Iers was ruim twee minuten sneller dan de Japanse Erika Tanno, in 2018 hier nog winnares. Het brons ging eveneens naar Ierland met Clodagh Glynn. Twaalf minuten na haar landgenote kwm ze over de finishlijn. Aan de halve deden drie Nederlanders mee. Milou Smeets scoorde een vijfde plaats in haar Agegroup.

4 DECEMBER: IRONMAN 70.3 BUSSELTON (AUS)
M:
99.Rutger ter Harmsel 4.57.20
V:
19.Milou Smeets 5.15.06 (5e F35)
98.Bianca Rijken 5.56.36 (13e F35)

IM 70.3 Mar del Plata voor Braziliaan en Panamese

Na vier edities Ironman Argentina kwam er in Mar del Plata ook een Ironman 70.3 bij. De halve afstand trok 315 deelnemers, maar slechts weinig Europeanen. De winst ging naar de Braziliaan Matheus Martini, klaar in 4.04.28 uur. Zeven minuten na hem volgde Uruguayaan Martin Bertolotti en op de derde plaats met toch al 14 minuten tijdverschil kwam de eerste Argentijn over de meet: Pablo Manuel Bien. Brenda Schaupp is al een paar jaar de beste triatlete in haar land Panama. Ze beweest het in Mar del Plata met een eerste IM 70.3-zege. Eerder dit jaar was ze in Puerto Rico al tweede geworden op een IM 70.3. Vier minuten later volgde de Argentijnse Gabriela Carena. Brons ging ook naar het thuisland met superster Barbara Buenahora, die er ook snelste F45 mee was in deze agegroup-only wedstrijd.

Galindez wint Ironman opnieuw

Later op de zondag kwamen ook de triatleten op de volledige Ironman binnen. De winnaar was Thomas Galindez, die ook vorig jaar al de snelste was. Hij is de zoon van toptriatleet Oscar Galindez, maar bewijst inmiddels zelf ook zijn klasse. De Argentijn ging iets minder snel dan vorig jaar, maar de 8.46.32 uur waren ruim voldoende voor de tweede winst. Landgenoten Mauro Fernando en Damian Falcone eindigden tweede en derde, ook nog binnen de negen uur. Binnen de tien uur zaten de eerste drie vrouwen. Hier moesten de Argentijnse triatletes Luisina Viletto (9.57) en Johanna Pennella (9.58) hun meerdere erkennen in Lea Riccaboni uit Frankrijk. Haar winnende tijd: 9.47.43 uur.

IM 70.3 Cartagena vooral een Colombiaanse feestje

De Colombiaanse Ironman 70.3 in Cartagena leverde complete Colombiaanse podia op. Titelverdediger Andres Felipe Castillo Latorre won opnieuw, zij het dan zeven minuten langzamer dan vorig jaar. Hij kon het rustig aan doen, want landgenoot Cristian David Zapita deed er negen minuten langer over. Miguel Olarte Uribe eindigde in 4.14 uur derde. Bij de vrouwen ging de winst voor het eerst naar Olga Maria Vargas Ramos in 4.45.36 uur. Drie minuten erna kwam Luisa Lopez Trigos over het Colombiaanse magic carpet en tien tellen later was ook brons verdeeld aan Elisabeth Gomez. Slechts 1 Nederlandse aan de start: de in Egypte woonachtige triatlete Miranda Gahrmann deed voor de tweede keer mee in Caratagena. Ze was 18 minuten sneller dan vorig jaar. In totaal deden liefst 1759 atleten mee, daar kan menig IM 70.3 niet aan tippen.

4 DECEMBER: IRONMAN 70.3 CARTAGENA (COL)
V:
73.Miranda Gahrmann 5.43.03 (21e F35)

Crossduathlon Wuustwezel voor 9e keer naar Geert Lauryssen

Terug naar de Benelux. Geen combi-wedstrijden in Nederland, wel de 24e editie van de crossduathlon Wuustwezel. In het land van Marc Herremans is 1 man al jaren niet te kloppen. Geert Lauryssen won zaterdag voor de negende keer deze ’thuiswedstrijd’. Tussen 2010 en 2018 won hij deze wedstrijd jaar in, jaar uit. Daarna pakte hij er twee keer naast, maar zaterdag was het voor de crossspecialist weer raak. Geert ging meteen op kop in de individuele race. De duo’s zaten dan nog wel in zijn nabijheid, maar individueel hoeft hij niks te vrezen. De vorm is dus goed en het is nu de vraag of Geert het eindelijk Seppe Odeyn lastig kan maken in de Hel van Kasterlee. De tweede plaats ging naar master Bart van Looveren en plaatselijk crack Dries Vissers eindigde derde.

Bij de vrouwen won het supertalent uit Athletes for Hope: Hasse Fleerackers. Het waren niet de minste vrouwen, die de 18-jarige Vlaamse klopte: Karen Steurs eindigde tweede, Lotte de Vet derde. Het werd wel een spannende wedstrijd met deze drie kopstukken aan de start. Hasse kennen sommigen van ons ook uit De Container Cup waarin 20 talenten samen komen, te zien op de betaalzender Play Sports Open. Nederlanders waren er op bescheiden schaal ook. Hellas-atleet Kees Boxma eindigde 21e, Brabander Rob Brekelmans als 46e.

Westaziatische kampioenschappen

Steeds meer sportevenementen in de Arabische landen. Niet verbaasd opkijken als in 2036 ook de Olympische Spelen in het Midden-Oosten worden gehouden, ergo Qatar wil zich al kandidaat stellen. Vandaag was in Al-Khobar Saoedi-Arabie een volgende internationale triathlon. Neom had onlangs al de Super League in huis, nu ging het om West-Aziatische kampioenschappen. De titel ging bij de mannen naar Mohamad Alsabbagh. Aandachtige volgers kunnen hem kennen. Hij ging in de race om een Olympisch startbewijs voor Tokyo de strijd aan met zijn landgenoot Mohamad Maso, die in ons land trainde en ook wedstrijden deed. Maso won, maar Alsabbagh is vast van plan in diens voetsporen te treden in Parijs. Een week eerder sprokkelde hij nog punten bijeen in Ecuador. In de Arabische stad versloeg de Syrier de Palestijn Abdallah Abushabab en Omar Ali uit Bahrain. Westaziatisch kampioene bij de vrouwen is de Jordanese Kareena Othman.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.