NK halve triathlon naar Nieuwkoop, nieuwe NTB-voorzitter is Ellis van der Weerden; Challenge heeft inmiddels al vier Franse races – WTJ 2716

VRIJDAG – We verkeren in een wat rustiger periode. We kunnen zeker dagelijks nieuwtjes blijven brengen, maar dat doseren we nu een beetje. De Challenge Family doet dat geenszins. Zij speuren de wereldbol af op zoek naar nog meer wedstrijden onder hun label. De rood-witte vlaggetjes op die landkaart konden deze week voor de vierde keer op Frans grondgebied een wedstrijd aan hun label toe voegen. Of aan de familie dat klinkt leuker. CEO Jort Vlam is er trots vier races in Frankrijk te hebben met elk hun eigen karakter. Het zijn Montmellier, Frejus, Cagnes-sur-Mer en Vieux Boucau. Wij zijn benieuwd of er ook in Nederland naast Almere nog ooit Challenge-races bij komen.

Mooi nieuws voor Nieuwkoop: NK

Gerechtigheid zouden we zeggen. Het nieuws dat Nieuwkoop volgend jaar toch weer het NK halve triathlon mag organiseren, is gezien het grillige verloop van afgelopen jaar, terecht. In 2022 werd het NK te elfder ure van Nieuwkoop afgehaald omdat er blauwalg was geconstateerd in de Nieuwkoopse Plassen. Op de NK’s rustte toch al geen zegen, want in het najaar besloot de organisatie van de Tri Series geen NK sprint te organiseren in Nijmegen. Achteraf terecht, want de wedstrijd ontaardde in een puinhoop met levensgevaarlijke situaties op het smalle parcours. Voornaamste slachtoffer was Stefan van Thiel, die acht weken te bed moest blijven en nu voorzichtig op krukken kan lopen. De voormalig landskampioen heeft nog een lange weg te gaan.

Goed Nieuwkoop dus wel opgelucht dat na een gesprek met Thorwald Veneberg het NK terugkeert en dat al voor de 14e keer. Hierbij het persbericht van de stichting:

Stichting Triathlon Nieuwkoop is blij om te mogen melden dat wij in 2023 weer het Nederlands Kampioenschap middenafstand mogen organiseren. Zondag 4 juni zal er voor de veertiende keer in Nieuwkoop gestreden gaan worden om het rood-wit-blauw.

De Triathlon van Nieuwkoop heeft – zoals eerder dit jaar aangekondigd – de gang van zaken over het afgelopen jaar geëvalueerd met de NTB. Beide partijen hebben lessen getrokken uit het afgelopen jaar. Er is een goed gesprek geweest met de nieuwe directeur Thorwald Veneberg. Tijdens dit gesprek zijn ook goede afspraken gemaakt voor de toekomst. Zodoende hebben wij aangegeven in 2023 graag weer het Nederlands Kampioenschap te willen organiseren. De NTB geeft ons de kans om dit te doen.

Wij kijken er naar uit om de strijd om het rood-wit-blauw in 2023 weer in Nieuwkoop plaats te laten vinden. De inschrijving voor de 39ste Triathlon van Nieuwkoop opent op 1 januari 2023. Inschrijven kan via https://mijn.triathlonbond.nl/. Meer informatie over de Triathlon van Nieuwkoop is te vinden op https://www.triathlon-nieuwkoop.nl/.

En dan het NTB-bestuur. Waar eerder sprake was dat Thea Sybesma van alle bestuursleden uit de overbruggingsperiode zou aanblijven, heeft de voormalig toptriatlete het toch te druk met haar bestuurstaken in de zorgwereld. Bij haar aanstelling gaf Thea de indruk na zoveel jaren iets terug te willen doen voor de sport, die haar begin jaren negentig veel heeft gebracht. Mogelijk heeft ze in deze interim-periode goed werk verricht, maar voor de buitenwacht is haar hernieuwde betrokkenheid onopgemerkt gebleven. We gaan verder met een vierkoppig bestuur onder leiding van Ellis van der Weerden, nieuw in de triathlonsport maar niet in de sportwereld.

Hier het bericht van haar aanstelling:

Ellis van der Weerden

Met de aanstelling van Ellis van der Weerden als nieuwe voorzitter van het NTB-bestuur is deze week de laatste stap gezet in de transitie van het interim-bestuur naar een vast bestuur. Het bestuur bestaat nu verder uit penningmeester Cees Frikkee, algemeen bestuurslid Natasja Batenburg en secretaris Erik Doornbos. Met de aanstelling van Van der Weerden heeft Thea Sybesma haar werkzaamheden als waarnemend voorzitter neergelegd. Vanwege haar drukke werkzaamheden heeft zij te kennen gegeven niet terug te keren als algemeen bestuurslid.

Ellis van der Weerden
Van der Weerden is in het dagelijks leven werkzaam als directeur – bestuurder bij Team Sportservice. Daarnaast is ze als bestuurslid verbonden aan verschillende sportorganisaties. Na haar studie Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen volgde ze onder meer de opleiding ‘Commissarissen en Toezichthouders’ in Rotterdam.

‘’De Triathlon Bond heeft een bijzondere periode doorgemaakt, waarin de interim-bestuurders waardevol werk hebben verzet. Ik ervaar dat er een grote mate van betrokkenheid heerst binnen de sport, waardoor mijn motivatie is gegroeid om mijn steentje bij te kunnen dragen. Ik denk dat triathlon een sport is die dicht bij me staat en waarin de atleten met een grote intrinsieke motivatie hun sport beoefenen”, aldus de in Amsterdam woonachtige Van der Weerden.

“Met de lessen uit het verleden is het nu tijd om vooruit te kijken. Ik streef ernaar om sport als middel in te zetten, zodat anderen in hun kracht staan. Met de nieuwe bestuursleden heb ik er veel vertrouwen in dat er mooie stappen gezet kunnen worden in de continuïteit van de sport. Ik kijk er erg naar uit om aan de slag te gaan met iedereen die de triathlonsport een warm hart toedraagt.’’

Persoonlijk
Ellis van der Weerden is moeder van een 21-jarige dochter en probeert het sporten door haar drukke werkdagen heen te manoeuvreren. Bewegen brengt haar rust en helpt in het vinden van oplossingen van vraagstukken. ‘’Ik hou niet van binnensporten, ik geniet ervan om buiten in de natuur te bewegen. Naast mijn dagelijkse ochtendwandeling, fiets ik regelmatig vanuit Amsterdam naar mijn werk in Haarlem. Daarnaast loop ik twee keer per week hard en fiets ik regelmatig vanuit Amsterdam naar mijn familie in Gelderland.’’

Invulling bestuur
Het huidige NTB-bestuur bestaat momenteel uit vier leden, met de wens tot uitbreiding voor een bestuurder topsport. Voor deze functie volgt binnenkort een vacature.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.