Han Poppema is hard op weg in zijn ’12 triathlons-12 maanden-12 provincies’ avontuur – WTJ 2099

VRIJDAG – Op Nederlandse bodem geen triathlons meer in 2021? Niet helemaal waar, want waar de Est Rait Ratasepp dag in dag uit op Fuerteventura zijn hele triathlons aflegt op hetzelfde parcours, doet Han Poppema er in alle seizoenen in eigen land een hele. Niet achter elkaar, maar elke maand eentje. Zijn project heet TwaalfTwintig. Dat ‘Twintig’ slaat op 2020 toen dit grootse avontuur eigenlijk al z’n beslag had moeten hebben. Han begon, maar toen corona flink toesloeg en er lockdowns kwamen, werd het de Woerdenaar onmogelijk gemaakt zijn voor Nederlandse begrippen unieke onderneming voort te zetten. Drie heles had ie toen achter de rug.

Maar zie, Han trainde lekker door en begon in januari gewoon opnieuw. De opzet werd een klein beetje gewijzigd. Niet meer de hele triathlon op een parcours in steeds een andere provincie, maar beginnen in Woerden en dan fietsend en lopend naar een van de twaalf provincies. Wel steeds beginnend in de Singel bij het Kasteel van Woerden of Cattenbroekerplas, waar steevast in de vroege ochtend de 3,8 kilometer zwemmen wordt afgelegd.

Han Poppema

Han is 53 jaar, triatleet en docent lichamelijke opvoeding. In Groningen deed hij de ALO, pas op zijn 38e kwam hij in aanraking met triathlon door de wedstrijd in zijn woonplaats Woerden. Van kwarts ging het naar 1/3e (Oud Gastel), naar halves en naar hele triathlons. Almere was hem toch te massaal en zo kwam hij in het Xtreme circuit terecht met onder meer finishes in de Swissman, de Austria Extreme en de Italiaanse ICON XTri.

Met dank aan Punch Creative voor alle beeldmateriaal!

Met nog twee heles te gaan – zaterdag Overijssel en op 12 december in zijn eigen provincie Utrecht – nemen we jullie mee door zijn eerste tien heles, kris-kras door ons land.

#01 Noord-Brabant

Han pakt de draad weer op op 23 januari. En hoe mooi voor mij is het dat hij Noord-Brabant als eerste uitkoos, hoewel het toen nog een low profile versie moest zijn. Via de Biesbosch eindigt het fietsen bij de Efteling om vandaar richting Den Bosch en eindpunt Vlijmen te lopen. Het is laat licht, vroeg donker en er valt natte sneeuw. Makkelijk gaat het niet, maar Han is in zijn element.

#02 Zuid-Holland

In februari is het even winter en wordt er geschaatst. Ook op de Singel. Han overweegt al in een endless pool te gaan zwemmen, maar in de laatste week smelt het ijs en lijkt het plots lente te worden. De laatste zaterdag in de maand (27-2) kan dus toch in open water gezwommen worden. Corinna – Triple Dutch – Mocking zwemt een stuk mee, zoals gedurende TwaalfTwintig heel veel atleten mee fietsen en/of lopen. De tweede hele gaat richting Zuid-Holland. Fietsend richting Lisse en zo afzakkend naar Loosduinen richting Gouderak waar de marathon aanvangt. In de laatste kilometers loopt zoon Tim mee. Het eindpunt ligt in Reeuwijk, waar Han een jaar eerder in de Reeuwijkse Plassen zwom voor toen ook zijn tweede. Eindtijd: 12.18 uur.

#03 Gelderland

In de ‘koudere’ maanden is gekozen voor de omringende provincies. Als derde vanuit Woerden (Utrecht) is Gelderland aan de beurt. Op 27 maart geldt nog wel een avondklok, daarom ligt de finish dichtbij huis zodat bijtijds Woerden wordt bereikt. Via Apeldoorn, Arnhem en veel wind staat er 180 kilometer op Hans fietscomputertje in Opheusden. Daar kan de marathon beginnen. Die gaat door de Betuwe met als beoogd eindpunt de molen van Beesd. Soms zijn er echter ook wegafsluitingen en dus moet er een extra lus gelopen worden in Tricht. Eindtijd: 14.50 uur.

#04 Zeeland

Op 24 april mag Zeeland zich opmaken voor de komst van Han Poppema. De Cattenbroekerplas bij Woerden is de zwemlocatie nu. Dat gaat voorspoedig, het fietsen een stuk minder. Heeft alles te maken met de Haringvlietbrug bij Willemstad, die weer eens open staat waardoor langs een andere route Zeeland en Zoutelande wordt bereikt. De wissel aldaar en vervolgens loopt Han een groot gedeelte van de vermaarde Kustmarathon Zeeland. Een nadeel: het hele stuk richting vuurtoren van Burgh-Haamstede loopt Han met de wind op kop. Over strand en duin. Voor zijn volgteam is ie regelmatig spoorloos. Maar ook Zeeland krijgt bij de vuurtoren een groen vinkje.

#05 Drenthe

Op 29 mei begint Han al om 5 uur in de Cattenbroekerplas, zodat hij bijtijds richting Drenthe kan gaan fietsen. Het is prachtig weer, de zon komt al op bij het zwemonderdeel en fietsen gaat ook vlotjes. Bovendien kan Han eindelijk weer een groepje framerunners van AAC Assen vragen om op hun atletiekbaan drie rondjes met Han mee te lopen. Het draait immers bij TwaalfTwintig allemaal om het goede doel Het Gehandicapte Kind. Geïnspireerd door hun aanwezigheid loopt Han haast fluitend de laatste 40 kilometer richting Dwingeloo.

#06 Flevoland

Op 19 juni is een echte triathlonprovincie aan de beurt: Flevoland. Het zwemmen in de plas begint nog vroeger: 4.30 uur. Het blijft echter wel 3,8/180/42, steeds opnieuw. Bij het fietsen heeft Han heel wat clubmakkers van AV Clytoneus om zich heen. Ze zetten koers noordwaarts tot aan Lelystad. Grote stukken van het parcours van Challenge Almere zijn opgenomen in het parcours deze dag. Toch staat er veel wind en heeft Han een serieuze inzinking tijdens de marathon van Lelystad naar Almere. Onderweg loopt clubgenoot Pim mee, die vertelt over zijn 3-jarig zoontje. Als baby een herseninfarct gekregen en nu kan het ventje weer zelfstandig lopen. Het geeft Han de boost voor die laatste tien kilometer, die glorieus eindigt op de Esplanade, daar waar drie maanden later de finish van het WK ligt. Pim reikt een cheque van zijn werkgever van liefst 1000 euro uit.

 

Tussendoor komt Han op 3 juli een aantal AV Clytoneus-atleten aanmoedigen tijdens de Frysman. Als speaker laat ik dit buitenkansje niet schieten en interview tussen de bedrijven door uitvoerig de triatleet en zijn bijzonder avontuur.

#07 Limburg

Weer een cruciale triathlon staat op 17 juli op stapel. Want Limburg is aan de beurt, maar de provincie is op dat moment getroffen door een enorme watersnood. Zuid-Limburg is rampgebied en dus geen optie. Het wordt Noord-Limburg. Maar eerst zwemmen. Terug in de Singel trouwens, voor de variatie. Dan via het Brabantse Nuland naar het Nationaal Park de Grote Peel in Limburg. De temperatuur loopt vandaag op tot 24 graden, de warmste hele tot nu toe. Wissel in het Peelgebied en Han duikt halverwege de marathon zowaar nog in een zwembadje bij een gastvrije Limburgse familie. Het eindpunt is in de Scharendijkse Bossen net boven America (met een C, het dorp van Rowwen Heze).

#08 Groningen

Op 28 augustus is het C-woord een beetje uit het nieuws en is er veel support voor Han’s achtste hele. Die gaat naar de meest noordelijke provincie: Groningen. Hard werken want de wind komt uit noordelijke richting. Het is in Marum waar het wisselpunt is gelegen om vervolgens nog 42 kilometer af te leggen tot provinciehoofdstad Groningen. Op de atletiekbaan zijn de eerste framerunners van de Groningse atletiekclub wel bijeen, maar de geleende frames zijn er deze dag helaas niet. Han spreekt uitgebreid met de gehandicapte sporters en vervolgt zijn weg tot finishpunt: de Martinitoren van Grunn. De gids nodigt Han en zijn team uit mee naar boven te gaan. Soepeltjes neemt hij de trappen om boven vast te stellen dat er niets boven Grunn gaat.

#09 Noord-Holland

Op 19 september volgt weer een bijzondere aflevering, want de negende hele eindigt op Texel. Het is dus Noord-Holland op de kalender. Prachtig weer deze dag en na het zwemmen met Boris als zwemmaatje zet Han koers naar Den Helder, waarmee opnieuw 180 kilometer afgelegd. Soms improviseert het begeleidingsteam wel op de route, maar dit keer was de veerboot en ook de camping waar na afloop zou worden overnacht geregeld. Alles gaat volgens schema. Op de boot kan Han zich omkleden en in Den Hoorn begint de marathon. Die gaat via het noordelijkste puntje met de vuurtoren via De Koog naar Den Burg, waar de camping ligt en Aafke de maaltijd heeft bereid. Een vlotte negende triathlon zit erop.

#10 Friesland

Op 30 oktober gaat nummer tien los. Bestemming Friesland, waar we Han dus een paar maanden eerder tijdens de Frysman ook zagen. Maar niet als deelnemer. Hij heeft zijn handen vol aan deze onderneming, zeker deze dag. Want het regent nagenoeg de ganse dag. Nat worden in de Woerdense Singel doet hij sowieso. Herfst betekent ook bladeren en takken in het water. Het voelt voor Han of ie in de soep zwemt. Fietsend gaat het via de Ketelbrug en Lemmer naar Sneek voor de wissel. Voor de marathon komen dorpjes als Bartlehiem in beeld uiteraard ook met het bruggetje en de beroemde tegeltjesbrug een mozaïek met foto’s van Elfstedentochtfinishers o.a. van clubgenoot Henk Fidder. De finish lag dit keer aan de Bonkevaart, waar ook de Tocht der Tochten eindigt. Han maakt het nog spectaculairder door een boteneigenaar aan te klampen en het laatste stukje ook echt op de Bonkevaart af te leggen.

Komende zaterdag is Overijssel aan de beurt. Nummer 11 in de reeks. Uiteraard fietst Han over de Sallandse Heuvelrug en hij mag zelfs zijn tweede wissel toepassen in het stadion van Heracles, Almelo. Vervolgens de marathon en die eindigt vanzelfsprekend in triathlonbolwerk Holten, alwaar ook mensen van de Stichting Triathlon Holten hem zullen onthalen. Een opwarmertje alvast voor de apotheose op 12 december als de laatste hele triathlon Woerden-Woerden op het menu staat.

Voor die laatste twee gaan we Han en zijn team op de voet volgen. Bovendien verwijzen we graag naar website Twaalftwintig en meer specifiek naar bijgaande link:

https://www.geef.nl/nl/actie/twaalftwintig/donateurs
Daar kan immers nog steeds volop gedoneerd worden. De teller loopt richting 10.000, maar er kan – wat ons betreft – nog veel meer bij. Hoe meer geld, des te meer gehandicapte kinderen kunnen meedoen aan de sport. Want, zoals Han het zelf zegt: ,,Ons lichaam is niet gemaakt om stil te zitten.”

Foto’s: Punch Creative

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.