Lindy van Anrooij van triatlete naar veldrijdster haakt af door rugblessure; Bestuurder topsport; Challenge en PTO zoeken het in Azie – WTJ 2738

WOENSDAG – Terwijl haar jongere zus Shirin de absolute wereldtop in het veldrijden bereikt heeft, haakt de 26-jarige Lindy van Anrooij definitief af. Rugklachten spelen haar dusdanig parten dat verder door gaan in het veldrijden haar lichaam onnodig veel zou belasteen. Wijselijk kiest Lindy ervoor af te stappen. Al blijft ze volop bij de sport betrokken door zus Shirin en door vriend en wielrenner Mees Hendrikx.

De Zeeuwse zusjes kunnen bogen op een behoorlijke sportcarriere. In haar jonge jaren als tiener was Lindy van Anrooij een geweldige triatlete. Ze werd bij de junioren 4 keer kampioene van Nederland, 3 keer Europees kampioene en 2 keer wereldkampioene. Eerder dan zus Shirin maakte ze de overstap naar het veldrijden. Daar was ze altijd wel in de top 20 te vinden. Niet de uitschieters, die Shirin nu maakt, maar wel een vaste waarde.

Rugpijnen

In 2017 werd ze vijfde op het NK beloftes, won een Franse cross en nam deel aan het WK veldrijden in Bieles. De eerste rugpijnen kwam in het najaar van 2021. Er was zelfs sprake van krachtverlies in haar been. Later werd een scheur in haar tussenwervelschijf geconstateerd. Verplichte rust was het gevolg, deze week maakte Lindy wereldkundig dat ze niet meer als actief veldrijdster te zien zal zijn. Bedankt voor fijne sportjaren Lindy. Mij staat de geweldige prestaties op de Crosstriathlons in Kijkduin met onder meer de Europese en wereltitel het meest bij.

Bestuurslid met oog voor topsport en onbesproken gedrag gevraagd

Natuurlijk hebben ook wij gesolliciteerd. Waarop? Op de vacature van bestuurslid topsport natuurlijk. De bond werft kandidaten met het ‘bijzondere’ zinnetje: ‘Een mooie ambitiei om na een roerige periode met het nieuwe bestuur een stevige basis te leggen voor de toekomst van de triathlonsport en haar beoefenaars. Wij bieden onze topsporters graag een veilig klimaat.’ Afijn, laten we ervan uit gaan dat hier een gedegen bestuurder komt met verstand van zaken en van onbesproken gedrag, zodat we inderdaad met de lessen uit het verleden (en dat hoeft niet steeds met naming-shaming gepaard te gaan) naar de toekomst kunnen kijken.

Samarkand 

We moesten het echt even opzoeken, want Samarkand is niet een stad waar je jaarlijks op zonvakantie heengaat. Binnen de Challenge Family weten ze het inmiddels wel te liggen, want de reeds bestaande triathlon op deze UNESCO-plek in Uzbekistan (langs de zijderoute, zo leren we inmiddels) wordt op 16 en 17 september omgezet in een Challenge race met onder meer de halve afstand op het menu. Challenge heeft afgelopen winter behoorlijk wat nieuwe races over de streep getrokken, het totaal aantal komt zo rond de 50 uit voor dit jaar. Ironman spant nog wel de kroon met 175 wedstrijden gekoppeld aan dit label.

PTO ontdekt Azie

En ook PTO begint de kalender in te vullen, waardoor triatleten steeds weer voor de keuze gesteld worden: welke ga ik nu eens doen komend weekend. PTO schermt met een behoorlijk zak geld en dat verleidt veel atleten om in de weekends waarin deze races zijn mee te doen en de minder gedoteerde wedstrijden links te laten liggen. Dat wil zeggen: je moet natuurlijk wel uitgenodigd worden door PTO. Dat kan op basis van de ranking zijn of via een wild card. Anyway, de eerste Aziatische race staat nu ook op stapel. De PTO Asian Open in Singapore en wel op 19 en 20 augustus. Hetzelfde weekend als de Scandinavische Ironmans in Kalmar en Kopenhagen dus.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.