Hawaii-deelnemer Bas Groothedde brengt handboek voor beginnende triatleet uit; Milwaukee krijgt PTO-race – WTJ 2741

DONDERDAG – Het komt niet zo vaak voor: nieuwe triathlonboeken van Nederlandse makelij. En zeker niet op het gebied van trainingsmethodes. Uit de begintijd kennen we de trainingsboeken van Axel Koenders samen met Jos Geijsel en ook Bert Vreeswijk vertrouwde zijn triathlonkennis aan het papier toe. Voor de beginnende triatleet was/is er al helemaal niet veel.

Triatleet Bas Groothedde – vorig jaar deelnemer aan het WK Ironman in Kona – merkte dat hij veel vragen had toen hij zijn eerste schreden op het gebied van triathlon zette. Bas woont in Zierikzee op zijn bio staat: echtgenoot, vader van twee, ondernemer, wetenschapper, docent en schrijver. ‘Maar vooral enthousiast en nieuwsgierig triatleet’.

Bas Groothedde

Bas studeerde aan de TU Delft, begon ArgusI, een bedrijf in supply chain management en data analyse, waarmee hij de wereld over ging. Bij het zien van Abraham besloot Bas het roer om te gooien en twee van zijn dromen na te streven. De eerste was racen op Hawaii tijdens het WK Ironman. Bas zette een jaar lang alles omzij om ervoor te trainen en tegelijkertijd onderzoek te doen voor zijn boek. De race en finish vorig jaar in Kona in bijzijn van vrouw en kinderen bracht droom 1 in vervulling, het betekende meteen de start van een volgende namelijk zich geheel te storten op de sport met zijn nieuwe bedrijf Apex Triathlon. Met als doel te helpen de sport toegankelijk te maken. Want dat het beoefenen van drie sporten best een drempel opwerpt behoeft geen nadere uitleg.

Het doel van zijn bedrijf is simpel: het toegankelijk maken van de sport en triatleten helpen met hun training, races en vragen die ze hebben. Door het delen van kennis en ervaring, producten die samen met ons team van atleten zijn ontworpen en het bij elkaar brengen van gelijkgestemden. Voor beginnende triatleten. Maar ook voor de ambitieuze amateur. Producten die helpen bij het goed uitvoeren van je training, het structureren van krachttraining en het voorbereiden van je race. Dit is kennis en ervaring die Bas de afgelopen jaren heeft opgebouwd maar komt voor het grootste gedeelte van de groep triatleten die de afgelopen jaren geholpen heeft bij het ontwikkelen en testen in de praktijk.

Nieuw bedrijf Apex Triathlon

Hoe gaat Bas te werk. Als schrijver van boeken in zijn vorige bedrijf was hij al gewend om op die manier kennis en ervaringen te delen. Dat gebeurt nu dus ook met Apex Triathlon. Volgend week komt zijn boek ‘Triathlon. Handboek van start tot finish uit’.

We laten Bas zelf zijn boek pitchen:

,,Een heerlijk boek voor de triatleet. Van beginner tot ambitieuze amateur. Geschreven door een enthousiaste en nieuwsgierige atleet die zelf deze reis in de afgelopen jaren heeft afgelegd. Met het volbrengen van zijn de Ironman Kona op Hawaii kwam zijn droom in vervulling. Van beginner tot ambitieuze amateur. Alles wat je als triatleet tegenkomt op deze reis komt voorbij. Van de werking van het menselijk lichaam, voeding, je seizoen, herstel tot het mentale spel. Alles komt voorbij. Aan de hand van zijn ervaring, kennis, blessures en gemaakte fouten beschrijft Bas op een beeldende wijze de prachtige sport. Met zijn achtergrond als wetenschapper heeft hij een unieke invalshoek gevonden en een praktisch handboek voor iedere triatleet geschreven. Met een stevige voet in de wetenschap.”

Meer info op: https://apex-triathlon.com/book-pagina/

Nieuwe PTO-races vroeger om concurrentie met Nice te vermijden

De racekalender blijft intussen maar groeien. PTO heeft na Singapore voor de Asian Open nu ook de wedstrijd in de strijd om de US Open bekend gemaakt. Die is niet langer in Dallas, maar in Milwaukee. Een parcours langs het Milwaukee kunstmuseum, het Henry Maier Festival Park, Discovery World en Lincoln Memorial Drive met zwemmen in het Lake Michigan. Zoals de meeste races in de PTO Tour gaat het om 2 km. zwemmen, 80 km. fietsen en 18 km. lopen.

De wedstrijden zijn 4 en 5 augutus, twee weken later is het Singapore. Ten opzichte van vorig jaar is de PTO Tour eerder, maar dat heeft een reden: nu het WK Ironman voor mannen op 10 september in Nice plaats heeft, zijn de mannelijke toppers natuurlijk allemaal daar. Anderzijds is het WK Ironman 70.3 in het Finse Lahti wel weer een week later, dus triatleten gaan komende zomer veel vlieguren maken.

 

PTO heeft grote verwachtingen van het evenement met aantallen als 7000 atleten en 20.000 toeschouwers. In beide gevallen zijn er dat heel wat meer dan in Dallas, waar slechts een handjevol mensen stond te kijken. Commercieel gezien is het natuurlijk aantrekkelijk om met hoge getallen aan te komen, dat snappen we ook wel.

Ironman 70.3 in New York

 

Ironman heeft nog niet zo veel nieuwe races op de rol staan. Met ruim 170 wedstrijden wereldwijd in bijna 50 landen is dat ook geen must. Deze week kwam er nog wel eentje bij in de Amerikaanse staat New York. In het wereldberoemde Jones Beach State Park met prachtige witte stranden aan de Atlantische Oceaan gaat de wedstrijd plaats vinden. De World Triathlon Corporation/Ironman Group aasde al langer op een nieuwe race in de buurt van de Big Apple. De met veel tam-tam opgezette Ironman New York 2012 bleek destijds een eenmalig avontuur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.