Diego van Looy maakt magistrale come-back met snelste tijd in Israman; jury verstjeert feestje met diskwalificatie; Dirk Wijnalda derde – WTJ 2742

VRIJDAG  – Een onbevredigende afloop voor alle partijen, dat was vandaag de editie 2023 van de Israman in en rond Eilat. Als winnaar kwam wederom de Belg Diego van Looy over de finish, maar hem was bij aanvang van de marathon al de rode kaart getoond. De winnende tijd van 9.44.43 uur verdwijnt dus uit de boeken en zo kon het gebeuren dat de zeven minuten later finishende Dan Alterman wederom als winnaar van zijn thuiswedstrijd werd uitgeroepen. Alterman won de race voor de derde keer. Eerder was hij de snelste in 2017 en vorig jaar.

Een overwinning met een behoorlijke bijsmaak dus. Voor Diego van Looy was de winst de bevestiging dat hij terug is en dat na zijn ‘horrorcrash’ van anderhalf jaar geleden, zoals de Belgische media het omschreef. Waar de diskwalificatie op gebaseerd is, is vooralsnog onduidelijk. Hij legde de marathon af in 2.56 uur. Diego maakte er een geweldige inhaalrace van. Hij kwam bijvoorbeeld 18 minuten na Alterman als negende pro pas uit het water. Zijn 5.34 uur over de 180 kilometer ‘woestijn-fietsen’ ging een kwartier sneller dan wie dan ook. En met zijn 2.56.05 bleef Don Diego als enige onder de drie uur. Eigenlijk viel er op zijn overwinning niks af te dingen. We hopen snel te vernemen wat zich heeft voorgedaan.

Alterman sterk, opmars Van Looy

Het waren dus na het zwemmen Dan Alterman en Dan Ochvinikov die na 52.26 als snelsten uit het water kwamen. Anders Stampe volgde op vier seconden als derde. Pawel Mizarski en David Jilek waren de volgende triatleten uit de Golf van Akaba, waarop Dirk Wijnalda als zesde zwemmer op het droge klom. Alterman bleef sterk vooraan fietsen, terwijl Van Looy aan zijn opmars begon. Met twee minuten voorsprong op Alterman begon de Belg aan de marathon. De getrokken rode kaart deerde de Mechelaar niet, want hij denderde naar de snelste looptijd en als eerste onder de finishboog, het finishlint was echter niet gespannen voor hem. Dat gebeurde pas zeven minuten later toen Alterman de eindstreep bereikte.

Dirk keurig derde in zijn 52e hele

Dan Alterman bereikte de finish na 9.51.44 uur, iets sneller dan zijn tijd vorig jaar. Alterman deed begin deze eeuw met zijn tweelingbroer Ran mee aan de Olympische triathlon. Dirk Wijnalda had deze hele triathlon nog op zijn bucket-list staan. De Bunniker kwam als zesde uit het water en knokte zich langzaam maar zeker naar voren op een derde plaats. Na 10.15 26 uur was ook deze missie volbracht. Tussen Dan Alterman en Dirk Wijnalda haalde nog zo’n veelvraat – Petr Vabrousek – een tweede plaats. Hij finishte na 10.11.30 uur.

Snelse vrouw was de Israelische Antonina Reznikov. Zij finishte in 11.04.17 uur, daarmee bijna 20 minuten sneller dan Helena Kotopulu.

Uiteindelijk wordt de DSQ van Diego van Looy dus terug gedraaid in die zin dat de organisatie twee winnaars aanwijst. Naar eigen zeggen kon hij niet anders dan de witte lijn passeren teneinde drie naast elkaar fietsende triatleten van de halve afstand te kunnen inhalen. Een jurylid zag het en trok de rode kaart, een ander jurylid adviseerde hem toch door te gaan. Gerechtigheid zou ik zeggen. Juryleden zijn er niet voor niets, maar in deze situatie had in de geest van de triatleet gehandeld moeten worden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.