Challenge Almere-Amsterdam: het jaarlijks sportfestijn is begonnen; startveld EK sterker dan ooit! – WTJ 3035

DONDERDAG – Een staalblauwe hemel en een spiegelglad Weerwater. Als daar morgen geen recordtijden uit voortkomen, dan weet ik het niet meer. Almere is klaar voor het jaarlijkse sportieve hoogtepunt, de stad ontleent haar bekendheid beslist ook aan de Challenge, voorheen Holland Triathlon.

Vorig najaar, Zuid-Frankrijk. De Nederlandse vertegenwoordigers van Challenge Family zijn afgereisd naar de Provence voor gesprekken met nieuwe organisaties. Franse wedstrijden maakten nog geen deel uit van de ‘family’, dus was het mooi dat het land mee ging draaien in het rood-witte kleuren.

Haast gelijktijdig was een uiterst zware delegatie van Ironman in Zuid-Frankrijk neergestreken. De triathlonwereld is klein, dus vernamen de Almeerse organisatoren al snel dat Nice in beeld was voor het WK Ironman omdat de overheid op Hawaii een tweedaags evenement niet langer zag zitten. En met de groei van het aantal deelnemers moest Ironman wel actie ondernemen. Het nieuws over Nice sijpelde snel door. Vervelend was alleen wel de datum: 10 september. Daags na Almere.

De twee oudste triathlons

Nu we aan de vooravond staan van het weekend waarin de twee oudste triathlons van Europa (Almere 1983, Nice 1984) samenvallen, kunnen we constateren dat Almere niet echt veel concurrentie ondervindt van het WK in Nice. Goed, zij hebben Jan Frodeno, de man die afscheid neemt. Dat zal ongetwijfeld veel media-aandacht trekken. En als Niek Heldoorn goed presteert, verdient dat o.i. flinke publiciteit.

Maar voor de gemiddelde Nederlandse triathlonfan is het sportfestijn in de Flevopolder toch net even wat leuker dan de livestreams zondag. Als Trikipedia trachten we de beelden van beide wedstrijden over te brengen, in zoverre jullie ze al niet gevonden hebben.

Junior Challenge voor Moshe en Quinty

Challenge Almere is donderdag van start gegaan met de Junior Challenge. Met de Indian Summer waarin we momenteel verkeren was het geen straf om mee te doen of al die enthousiaste toppertjes te aanschouwen. Een prachtig opwarmertje – letterlijk en figuurlijk – voor zaterdag. In totaal deden 257 jeugd- en junioratleten mee. De overwinning ging naar Moshe Iseger, die een leuk en spannend duel aanging met Lars van Zessen. Samen kwamen ze uit ’t Weerwater, waarna Lars afstand nam op de fiets. Maar Moshe keerde terug bij het lopen. Erop en erover. Achter het duo was Bjorn Engel de nummer drie. Daarna viel er een gaatje naar Vincent de Boer en Mikail van Gent.

José Luis Hourcade/Challenge Family

Snelste meisje kwam reeds als 13e binnen: Quinty Hersi. Bijna drie minuten later volgde Lotte Kooij en daarna Alexandra Koenis. Vaak lees of hoor je de namen van de snelste triatleten in Junior Challenge Almere voor het eerst om er in de jaren daarna achter te komen wat een talent daar ontstaan is.

De Rabo-business Relay stond ook al op de rol donderdag. Ze werd gewonnen door Team 5 Dietiek. Van der Linde Almere was tweede en Floryn derde. De laatste is een van de middelbare scholen van Almere. 53 teams deden mee.

Titelverdedigers

Morgen dan het EK. De titelverdedigers zijn er allebei: de Brit Kieran Lindars (vorig jaar 7.55.44) en schooljuf/triatlete Katharina Wolff (9.10.10) zeggen klaar te zijn voor opnieuw een sterk optreden. Dat zal nodig zijn, want het deelnemersveld is misschien wel sterker dan ooit.

José Luis Hourcade/Challenge Family

Te beginnen met al die Nederlanders, die na 11 jaar eindelijk eens het stokje van Dirk Wijnalda willen overnemen. Hij was de laatste Nederlandse winnaar in 2012. Menno Koolhaas en Evert Scheltinga zijn de voornaamste troeven om daar verandering in de brengen. Menno wil ook het Nederlandse record van Evert aanvallen. Dus er is ook sprake van een strijd-in-een-strijd. Het parcoursrecord van Kristian Hogenhaug wankelt misschien ook wel: 7.36.46 uur tijdens het WK 2021. Nog veel langer is het geleden dat een Almeerder de thuistriathlon won. We moeten terug naar 1985. Op die stormachtige augustusdag was het Gregor Stam, die de allereerste Europese titel won. Als Milan Brons een hele goede dag heeft….dan weet je het maar nooit.

TeamNL

TeamNL bestaat verder uit Pim van Diemen (gevaarlijk outsider), Michiel de Wilde, Thomas Hounjet, Dennis Bakker en Marijn Markusse. Maar ook nu krijgen de Nederlanders het niet cadeau. Voor de Europese titel tippen we de Britse debutant Thomas Bishop en in 1 adem ook de Zweed Jesper Svensson, de Belg Pamphiel Pareyn, de Tsjech Tomas Renc, de Servier Ognjen Stojanovic, de Servier Strahinja Trakic en de Duitser Lukas Wojt.

Wat ook kan: een niet-Europeaan winnaar van dit Open EK, want oud-winnaar Matt Trautman keert terug, zoals ook de Amerikaanse hardfietser Andrew Starykowicz de Almeerse race in zijn hart gesloten heeft en opnieuw van de partij is. Bij de mannen doen 37 pro’s mee, waarvan 35 Europeanen.

Els Visser is de naam, die bij de bookmakers het vaakst genoemd wordt voor de overwinning. Het zou haar eerste Europese titel kunnen worden. In eerste instantie wil Els vooral de nare smaak van vorig jaar wegspoelen, toen ze de nacht voor de race geen oog dicht deed en ziek opstond. Een fatsoenlijke hele doen was toen geen optie meer. Of het scherpe parcours/Nederlands record van ‘mama’ Sarissa de Vries er ook aan gaat, is nog de vraag. Zelf zegt Els daarover: ,,Die tijd is wel héél scherp.”

Vertrouwen Marlene

Na haar eerste pro-winst op de IM 70.3 Cork is het zelfvertrouwen bij Marlene de Boer gegroeid. De voormalig AG-wereldkampioene kan dus ook sterk voor de dag komen bij de elite. Met Janien Lubben en Dieuwertje Bax in een vrije rol kan TeamNL misschien wel voor de unieke dubbel zorgen: een Nederlandse winnaar bij de mannen en vrouwen!

Wie kunnen dat naast titelverdedigster Katharina Wolff verhinderen? Dat is de meeste trouwe deelneemster van de laatste tien jaar: Lina-Kristin Schink. De Duitse blijft net zo lang meedoen tot ze hier een keer wint. De Portugese Vanessa Pereira is er ook al meerdere keren bij geweest. Veel wordt ook verwacht van de Australische Renee Kiley, die wel debuteert in de Flevopolder. En wanneer ze een goede dag heeft, kan ook de Belgische Alexandra Tondeur ver komen. Al is het parcours voor haar wellicht net even te vlak. Veertien pro’s in het vrouwenveld, waarvan 13 uit Europa.

De ongeveer 400 AG-ers op het EK zijn afkomstig uit 24 verschillende landen.

Challenge Almere-Amsterdam (de hoofdstad is er om marketing-technische redenen heel slim bij gehaald) gaat vandaag verder met de Senior & No Limit Challenge en Kids Run. Zaterdag dus het EK Long Distance en de honderden deelnemers aan de Middle Distance. Dat het een feest wordt, is dankzij het mooie weer nu al gegarandeerd.

Iedereen in Almere en in de polders eromheen aanwezig, als deelnemer, organisator, vrijwilliger, sponsor of fan: heel veel plezier!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.