Hervey Bay Tri; Oxman; Asia Cup Xiamen; Africa Cup Kilifi; Aziatische RBR-titels; Lake Phukett – WTJ 3169

ZONDAG – Waar waren die Australische toptriatleten dan wel als ze niet op Challenge Canberra afkwamen? Welnu, zij stonden aan de start van de Hervey Bay triathlon. Niet alleen een klassieker van formaat, ook nog eens de kwalificatierace voor Australische triatleten, die mee willen doen aan het World Triathlon WK volgend jaar. En aangezien die in het eigen Townsville plaats vinden, is de belangstelling onder Australiërs voor deze wedstrijd groot.

Zo zie je dat een goede afstemming van wedstrijden, zelfs in onze relatief rustige maanden, wel belangrijk kan zijn. Hervey Bay heeft een lange traditie, Challenge Canberra zal ongetwijfeld volgend jaar de kalender nog eens kritisch in ogenschouw nemen. Nu deden er 237 atleten mee en nog weinig grote namen uit het gastland zelf. Dat doet niets af aan de zeges voor Daniel Baekkegard en Els Visser overigens.

Hervey Bay voor Free en Crowe

De Hervey Bay 100 Triathlon werd overigens gewonnen door Nicholas Free in 3.29.37 uur. Hij had 3.20 minuten voorsprong op Joshua Begbie. Derde werd Craig Davis in 3.34.57 uur. Bij de vrouwen was Sarah Crowley (twee keer derde op Hawaii) soeverein aan de concurrentie. Renee Kiley had bijna tien minuten meer nodig voor de halve afstand: 3.50.43 om 4.00.21 uur. Brons ging naar Kathryn Krosch. Wellicht zat het verschil meer in kwantiteit, want in Hervey Bay stonden 551 triatleten aan de start.

Oxman Triathlon voor Millar en Donaldson

De Nieuw-Zeelandse triatleten bleven in eigen huis, want daar stond vandaag de Oxman Triathlon in North Canterbury op het menu. De winst ging naar Jared Millar in 4.20.19 uur. Tweede en derde werden Morgan Lumsden en Michael Pearce, allen Kiwi’s. Zij waren klaar in resp. 4.27.24 en 4.30.13 uur. Snelste vrouw was Danielle Donaldson in 4.52.57 uur. Zij kreeg op het podium gezelschap van Bridget Kiddle en Zoe MacClure. De race trok overigens ‘maar’ 88 deelnemers, wellicht vanwege de zwaarte van het parcours.

Aziatische RBR-titelstrijd

World Triathlon had dit weekend ook nog een aantal wedstrijden. De open Aziatische duathlonkampioenschappen in het Filipijnse New Wark City bijvoorbeeld. De Australier Samuel Milleham won, maar de nummer twee kreeg de Aziatische titel: Moussa Karich uit Bahrain. Zilver voor de Cambodjees Mickael Chaumond en brons voor de Japanner Fumiya Tanaka.  Een thuiszege bij de vrouwen voor de Filipijnse Erika Burgos. Zilver voor haar landgenote MerryJoy Trupa en brons voor de Indonesische Maharani Azhri Wahyuningtyas. Wie zei er ook weer dat duursport/duathlon niet mondiaal genoeg is?

Ier James Edgar slaat toe in Asia Cup-races

Ook in Azië was de Asia Triathlon Cup in het Chinese Xiamen, waar ooit ook een Ironman 70.3 was en waarlangs Edo van der Meer en Robert de Korte destijds hun Hawaii-slot wisten te bemachtigen. De Ier James Edgar won opnieuw. Na Hong-Kong nu dus Xiamen. Zo sprokkelt hij zijn puntjes bijeen en stijgt hij in de World Ranking richting top 100. De Japanneer Kyotaro Yoshikawa volgde op 2,5 minuut. Brons ging naar Robin Elg uit Hong-Kong. Met vieren stapten ze van de fiets af, op de tien kilometer lopen was James Edgar veel sterker dan zijn drie laatste tegenstanders. Een Chinese clean sweep bij de vrouwen met Yifan Yang, Anqi Huang en Huiwen Jia als de nummers 1, 2 en 3.

Duitse en Oostenrijkse zeges op Africa Cup Kilifi

Op het Afrikaanse continent kunnen de wedstrijden ook nog wel even doorgaan. In Xiamen was het 18 graden tijdens de wedstrijden in het Keniaanse Kilifi vandaag 28,2 graden en een watertemperatuur van 23,2 graden. Lekker hoor. Dit keer geen Ian Pennekamp meer, wel de Duitser Jaspar Ortfelt. Hij won deze sprint-race in 1.01.22 uur. Zilver en brons waren voor de Oostenrijker Leon Pauger en Egyptenaar Mohanad Elshafei. De Kenianen hadden aardige looptijden, maar kwamen bij het zwemmen en fietsen flink te kort. Beste was Joseph Okal op een elfde plaats op 8,5 minuut van de winnaar. Achter hem volgden enkel nog Kenianen.

Hetzelfde beeld bij de vrouwen. De Oostenrijkse triatletes Lisa Perterer en Tanja Stroschneider scoorden goud en zilver. Brons was voor de Roemeense Antoanela Manac. Onderlinge verschillen waren steeds zo’n 1,5 minuut. Van de Afrikaanse deelneemsters was de Algerijnse Kahina Mebarki de beste op een vijfde plaats. De Zimbabweese Andie Kuipers finishte zesde en daarna kwamen de Keniaanse vrouwen onder aanvoering van Josette Umi Njeri Kiarie.

Er stonden aanvankelijk twee Africa Tri Cups op de rol, maar de race in Dakhla Marokko ging dit weekend niet door.

Lake Phukett – week eerder – voor trikoppel Stapley en Waugh

Een week geleden misten we nog wel de legendarische triathlon van Lake Phukett in Thailand. Ook wel Race of The Legends genoemd. Steevast reist een aantal toptriatleten af naar de Thaise badplaats en ook nu was dat het geval. De overwinning kwam terecht bij de Brit Max Stapley en de Britse nummer twee van de Grand Final Pontevedra Kate Waugh. Misschien niet geheel toevallig, maar Max en Kate vormen ook een stelletje. Lake Phukett hanteert andere afstanden: 1,8/55/12 km. een soort 1/3e triathlon dus. Stapley ging de Zwitser Max Studer en de Fransman Anthony Costes vooraf. Sterk optreden van Stapler, die we nog kennen uit de Indoor Super League Triathlons. Winnende tijd was 2.32.54 uur. Studer bleef nog enigszins in de buurt van Stapley, maar Costes incasseerde al 21 minuten. In deze Thaise wedstrijd met de klamme hitte zijn dergelijke tijdverschillen overigens niet ongebruikelijk. Joel Woodridge – vandaag zevende in Canberra – werd vierde en oud-winnaar Ruedi Wild vijfde.

Kate Waugh ging de Zwitserse Julie Derron 1.40 minuut vooraf. Winnende tijd 2.46.05 uur. Derde was de Australische Sophie Malowiecki, waarna landgenote Dimity-Lee Duke en de Zwitserse Alanis Siffert de top vijf volmaakten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.