Het verhaal van Diego van Looy: de come-back, de topwedstrijd Israman en de emoties na afloop – WTJ 2743

ZATERDAG – Zonder regels geen sport. Dat geldt ook voor triathlon. Het jurylid dat Diego van Looy vrijdag in de Israman van Eilat een rode kaart liet zien, handelde conform de regels. De witte middenlijn is een streep, waar de fietsende triatleten niet overheen mogen. Terwijl het ene jurylid onverbiddelijk is, zegt het andere dat Diego het beste de race afmaakt. Je weet immers maar nooit.

In de versie van de Belg, die gezien zijn historie sowieso de morele winnaar was, kwam hij op hoge snelheid aanfietsen. ‘Ik duwde 280 watt voor 62 kg’. En dat op een parcours met ruim 3000 hoogtemeters en altijd de woestijnwinden nabij de Israelische badplaats. Israman trok dit jaar zo’n 600 individuele deelnemers en ook nog eens tientallen trio-teams voor zowel de Israman 226 als de 113 (hele en halve afstand). Drukte dus op het parcours en dat merkten de pro’s beslist.

Indrukwekkende prestatie

Diego van Looy vloog over het parcours, maar werd daarin wel geremd door de vele deelnemers van de halve afstand. Nederlander Daan Kooiman zag hem bijvoorbeeld voorbij komen. Hij reageerde na afloop op ons bericht: Indrukwekkende prestatie op dit zware parcours. Ik werd op de fiets al door hem ingehaald terwijl ik met de halve meedeed.

Tot grote frustratie van tempobeul Van Looy kon hij na 100 kilometer een drietal peddelende atleten uit de achterhoede van het startveld op de halve niet passeren zonder daarbij die middenlijn te passeren. Een klacht daarover bij de jurywagen haalde niet veel uit. Daarna was het leed geschied. Bij aanvang marathon werd Diego er nogmaals op gewezen dat hij niet in de uitslag zou voorkomen, maar hij stroopte de mouwen op voor een 2.56-er op de pittige marathon. De Belg is helemaal terug en dan te bedenken dat anderhalf jaar terug na dat zware ongeval de doktoren nog tegen hem zeiden dat ie nooit meer op hoog niveau zou kunnen sporten.

In augustus 2021 was hij betrokken bij een ongeval tijdens een trainingssessie op de Balearen, waarbij hij werd aangereden door een truck. Van Looy brak zijn nek, drie ribben en liep breuken op in zijn rug. Voor ieder ander mens betekent dat jarnelange revalidatie, misschien zelfs wel blijvend letsel, waarbij hulpmiddelen onmisbaar zijn. Zo niet bij Don Diego. In alle stilte is Van Looy gaan trainen en trainen en trainen.

Drievoudig winnaar halve nu ook snelste in de hele

De Israman was voor hem een bewuste come-back. Drie keer eerder won de Mechelaar al de Israman 113 en nu waagde hij zich zowaar aan de volledige afstand. Een onderneming waar hij met de volle overtuiging aan begon en die hij bekroond zag met de snelste tijd van de dag 9.44.43. Het overwinningsgebaar bleef uit en ook speaker en organisatie waren enigszins in verwarring. Jammer dat hem dat ontnomen is. Zeven minuten later kwam Dan Alterman over de meet, die zich overigens ook geen winnaar voelde. Weer later volgde dan Petr Vabrousek – trouw deelnemer en winnaar in 2013 en 2014, bijna toe aan zijn 250e (!) hele – en vervolgens Dirk Wijnalda. Mooie volgorde van de wereldrecordhouder hele triathlons doen (Petr) en de Nederlands recordhouder (Dirk met 52). De tijd van de Friese Utrechter: 10.15.26 uur. Knap hoe Dirk ook in de wintermaanden gewoon doortraint om zo’n wedstrijd in januari al te kunnen doen. Toch had hij het zwaar. Een korte trainingsstage op Gran Canaria om te fietsen, was niet voldoende om echt een lekkere race te doen. Maar zelfs dan eindigt Dirk nog prominent van voren. Als ze hem op een derde plaats laten staan is het de tweede Nederlander op een podium van de Israman. Meest succesvolle man: Bart Candel, tweevoudig winnaar Israman 226 in de jaren 2015 en 2016. Vorig jaar hadden Bart er nog graag bij gehad in de reunie-race van Holten, maar hij gaf aan dat ie het triathlonwereldje definitief vaarwel gezegd had. ,,Er zijn zoveel andere mooie dingen in het leven.” Ik kan niet anders dan hem gelijk geven.

Reznikov voor vijfde Israman-titel

Het vrouwenpodium hadden we nog niet geheel compleet vermeld. Antonina Reznikov won in 11.04.17, het was reeds haar vijfde overwinning in deze race. Aanvankelijk kwam ze voor Rusland uit, maar ze woont al weer heel wat jaartjes in Israel en heeft inmiddels die nationaliteit. De Tsjechische Helena Kotopulu werd tweede in 11.23.34 en daarmee was het rijtje vrouwelijke pro’s compleet. De snelste agegrouper was Irena Mazin in 12.25.52 uur, dus overall derde.

Diego stak zijn verontwaardiging na afloop niet onder stoelen of banken Gepaard met de emoties van zo’n sensationele come-back, brieste hij dat het zijn laatste wedstrijd zou zijn, mocht de straf niet worden terug gedraaid. Dat is inmiddels gebeurd, zodat we hopelijk nog vaak kunnen genieten van deze fantastische triatleet!

Halve afstand met twee Nederlanders

De halve afstand trok 471 deelnemers, waaronder twee Nederlanders. Een van hen was autocoureur/triatleet Sebastiaan Bleekemolen. De winst ging naar thuisfavoriet Eshed Itamar, die zijn tweede plaats van de vorige editie inruilde voor de titel. Hij deed er 4.25.55 uur over en daarmee ruim 2 minuten sneller dan de Tsjech Pavel Wohl. Brons ging naar een tweede Israelier: Alon Cohen. Hij was klaar na vier uur en drie kwartier. Snelste vrouw was Kalif Hagar Cohen in 5.31.26 uur. Het was een Israelische dubbelslag met Hadas Mazar op plaats twee. De Duitse Anna Lottmann finishte als derde. De onderlinge verschillen waren groot: 12 respectievelijk 38 minuten t.o.v. Cohen.

Naast podiumplaatsen voor Erik-Simon Strijk, Diederik Scheltinga en Maarten van Kooij is Edo van der Meer de enige Nederlander, die ooit de Israman 113 won. Dat gebeurde in 2014.

VRIJDAG 27 JANUARI: ISRAMAN 226
3.Dirk Wijnalda 10.15.26
VRIJDAG 27 JANUARI: ISRAMAN 113
96.Sebastiaan Bleekemolen 6.34.40 (27e M45)
336.Daan Kooiman 8.41.08 (47e M40)

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.