Het verhaal van Bryan van Rutten in Oman; Huldiging Shirin; Maarten even uitgeschakeld; Sanders in SLT – Ironman nieuws; Topveld Roth – WTJ 2755

DINSDAG – Meest opvallende triathlonprestatie van afgelopen weekend was de tweede plaats van Bryan van Rutten op de Ironman 70.3 in Muscat, Oman. Bryan is weer thuis in Breda. Hij vloog direct na de race terug via Dubai naar Nederland nadat hij wel een week van tevoren was aangekomen in Oman. Hieronder zijn relaas gelardeerd met fraaie actiefoto’s uit de race.

Race verslag Ironman 70.3 Muscat, Oman.
De klok tikt 04:00, It’s time to wake up. Met een redelijke nacht achter de rug en onrustig geslapen, snel aan het ontbijt begonnen.
Na een klein uurtje de taxi genomen en naar de wedstrijd locatie. Alle bidons met voeding en water op de fiets plaatsen en in het ren zakje. 30 minuten voor de start, de zenuwen beginnen door te drinken en de drang om te starten wordt steeds groter. Je kijkt je tegenstanders met een strak gezicht aan en je denkt alleen maar aan jezelf. Op dat moment ben ik degene waar het om gaat. De wedstrijd mocht met wetsuit worden gezwommen. Wetsuite langzaam aangetrokken en mijn opwarming gedaan. Beetje touwtjespringen en rekken en strekken behoren tot mijn opwarming schema.
Het startschot klonk en mochten om de 5 secondes 4 atleten vertrekken. Bij de start kwam alles los en mocht ik eindelijk weg. Na een goed zwemonderdeel met een tijd van 26;45 was ik dik te vreden en 11e tijd. Daarna door naar mijn favoriete onderdeel, het fietsen. Door de mooie heuvelachtige hoofdstad van Oman was dit een geweldige ervaring. Helaas zag ik het heel fietsonderdeel niemand en was het een mentale strijd tegen mijzelf. Met een fiets tijd van 2:09;40 mocht ik niet klagen en was het de 2e fietstijd en was ik klaar voor de 21,1 km rennen. Het waren 3 rondes van 7 km. 1e ronde ging volgens plan en zat ik op winst koers.
Heup
Helaas in de 2e ronde kreeg ik last van mijn heup (waar ik eerder in de week al last van kreeg) en moest ik de 1e plaats afstaan. Toch hield ik stand en kon ik mij mentaal toch de kracht uithalen om in de 3e ronde weer de 1e plaats overnemen. De 3e man in het veld zat er niet ver achter en moest ik echt alles op alles zetten om voor te blijven. Helaas de laatste kilometer werd ik ingehaald en was ik verslagen. Ik kon niet meer aanpikken, want de krampen waren gecontroleerd aanwezig en moest ik de keuzes maken. De 2e plek veiligstellen en 1e plek in mijn categorie 30-35 jaar waarbij ik mij direct kwalificeer voor het WK in Lahti, Finland op 26 augustus 2023.
++++++
Bryan wordt getraind door niemand minder dan Evert Scheltinga (methode ‘less is more’). Tot eind vorig jaar was hij financieel-administratief medewerker, maar om zich nog meer te wijden aan zijn sport is hij daarmee gestopt. ,,Ik ga nu voor sportcoaching en het aanbod sportvoeding op de markt uitbreiden. Daarnaast blijf ik prive-chauffeur om de centjes bij elkaar te leggen voor mijn verdere ambities in triathlon.” Bryan is lid van TV Dordrecht, waar hij af en toe nog voor uit zal komen in de Teamcompetitie. Maar de focus ligt op de langere afstanden. Op zijn programma staan daarom: WK Samorin, 1/3e Oud Gastel, WK IM 70.3 Lahti.
Ander nieuws:
Huldiging Shirin
Morgen is in het Zeeuwse Kapelle de huldiging van de wereldkampioene veldrijden Shirin van Anrooij. Zij werd zondag op overtuigende wijze ’s werelds beste veldrijdster bij de beloftes. Het is bij Shirin haast niet meer bij te houden hoeveel wereld- Europese- en nationale titels ze heeft behaald in het veldrijden, wielrennen, duathlon, triathlon en atletiek. In 2022 was er nog brons op het EK en ook daar staat de gemeente Kapelle morgen – woensdag – bij stil. ,,Want wij zijn trots op de bijzondere prestatie van Shirin”, aldus burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en wethouder sport Jon Herselman. Beiden zijn morgen op het gemeentehuis gastheer om Shirin en haar familie en vrienden te ontvangen. De huldiging begint om 19.30 uur.
Maarten van der Weijden tijdelijk uitgeschakeld
Was dat even schrikken voor Maarten van der Weijden. Negen dagen geleden werd hij met een maagbloeding met spoed opgenomen in het Jeroen Bosch ziekenhuis van Den Bosch. Nu, anderhalve week, verder kan de topzwemmer al weer enigszins opgelucht adem halen:
Soms loopt het leven even flink anders dan je hoopt. Negen dagen geleden ben ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Den Bosch. Na onderzoek bleken mijn klachten veroorzaakt door een forse bloeding in mijn maag. Wat was het vreemd en angstig om terug te zijn in het ziekenhuis. Mijn gedachte ging regelmatig terug naar de diagnose leukemie toen ik 19 was. Mijn grote angst was natuurlijk dat kanker wederom de oorzaak zou blijken te zijn dat ik in het ziekenhuis lag.
Daisy en de meisjes zijn er altijd voor mij. Zeker ook in moeilijke en onzekere tijden, zoals tijdens de Elfstedenzwemtocht. En ook nu zijn ze er opnieuw. Ik kan me geen fijner team wensen.
Na veel zakken bloed, veel inwendig onderzoek is de bloeding gevonden en gedicht en mag ik deze ochtend weer naar huis. Ik ben dankbaar dat de bloeding gestopt is en dankbaar dat kanker niet de oorzaak van de bloeding is. Het is onduidelijk waardoor een spontane bloeding kan ontstaan. Er is geen reden om aan te nemen dat sporten het risico hierop verhoogt.
Het herstel zal wel nog even duren. Maar ik ben blij dat ik naar huis mag en ga de komende periode stapje voor stapje kijken wat er weer kan.
Heel veel dank aan de artsen en verpleegkundigen die de afgelopen week zo goed voor mij hebben gezorgd. Jullie zijn geweldig!
We gaan nog niet speculeren over zijn Elfstedentriathlon van eind juni. Vooralsnog is een voorspoedig herstel hetgeen we Maarten van harte toewensen.
Lionel Sanders gaat voor het explosieve werk
Een bijzondere man aan de start van de ultrakorte afstandjes bij de Super League Triathlon Arena Games in Montreal. Hoewel niet meteen topfavoriet wil Lionel Sanders dit thuiswedstrijdje niet laten lopen. Hij is er meteen de grote publiekstrekker mee, want de kaartverkoop schoot omhoog nadat zijn naam op het affiche prijkte. The Colonels is gespannen en nerveus voor deze nieuwe challenge. Hij kijkt uit naar nieuwe dingen, leuke dingen en zaken die echt goed zijn voor de ontwikkeling van de triathlonsport. Petje af voor deze 34-jarige viervoudig Ironman en 30-voudig IM 70.3-winnaar.
Hij is niet de enige lange afstands fanaat straks in Montreal, want ook Jackson Laundry en Jeanni Metzler doen mee. Maar de Super League wedstrijden worden toch hoofdzakelijk beslist door de specialisten op de korte afstand: Alex Yee, Hayden Wilde, Georgia Taylor-Brown enz. Montreal vindt plaats op 25 februari in de indoor Olympische hal, die refereert aan de Spelen van 1976.
O ja, de wedstrijden zijn – uiteraard – te zien op Eurosport op 25 februari en wel van 23.30 tot 1.30 uur in de late avonduurtjes dus. Toch opblijven allemaal, want het commentaar is uiteraard van onze eigen Ruud de Haan!
Ironman blijft in het nieuws
Of het nu gaat om moddersmijten tussen CEO Andrew Messick en maker Jack Kelly in Podcasts, over het verplaatsen van WK’s naar andere locaties of over almaar stijgende inschrijfgelden: Ironman weet zichzelf voortdurend in het nieuws te houden. Ook weer met de mededeling dat er voortaan in Ironmans en IM 70.3 een ‘open klasse/divisie’ bij komt. Eentje waarin niks te halen valt qua slots, maar waarin leeftijd of sexe ook niks uitmaakt. Doet ons beetje denken aan de Clydesdales waarmee Powerman John Raadschelders destijds op de proppen kwam. Begrepen wij als speakers niks van (we dachten dat het met die Amerikaanse strippers te maken had), maar het leverde toch extra deelnemers op.
Roth heeft zijn profs al vastgelegd
Roth (25 juni) en Frankfurt (2 juli) zijn niet langer in hetzelfde weekend. Daarmee niet gezegd dat ze in dezelfde vijver zullen hengelen om deelnemers te werven voor hun topevenementen. Roth is en blijft de grootste in het Challenge-circuit (en misschien met de Ironman-move naar Nice ook de grootste triathlon ter wereld!) en Frankfurt is belangrijk als het EK Ironman. Bij dat hengelen heeft Roth als eerste beet en een paar grote vissen aan de haak hangen.
Magnus Ditlev verdedigt zijn titel, oud-Hawaii winnaars Sebastian Kienle (afscheidstoernee) en Patrick Lange zijn van de partij en dat geldt ook voor Sub7-hour man Joe Skipper. Sam Laidlow was DE sensatie van het WK Ironman en ook Andy Dreitz wordt een topklassering toegedicht. Daarmee is de koek nog lang niet op, want Daniel Baekkegard, Nils Frommhold, Bradley Weiss, Ben Kanute, Reece Charles-Barclay en Clement Mignon zijn ook al vastgelegd. In de 14 vervolgens nog genoemde triatleten bevindt zich in elk geval 1 Nederlander: Erik-Simon Strijk zal dat weekend niet in zijn Roosendaalse Vliet duiken voor tri Oud Gastel, maar zijn geluk beproeven op Challenge Roth. Het topveld bij de vrouwen wordt donderdag bekend gemaakt. Een naam lijkt welhaast zeker: Lucy Charles-Barclay.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.