Friesland-special: Hiemstra en Kooistra winnen Winterse Workum; Tri-Ambla keert terug op kalender 2024 en preview Wintertriathlon Leeuwarden – WTJ 3215

VRIJDAG – Een Friese aflevering dit keer. Drie onderwerpen en alle drie uit de noordelijke provincie. Eerst terug naar twee weken geleden. Toen had Workum namelijk de primeur van de eerste triathlon van het jaar. Weliswaar eerst lopen, dan fietsen, dan zwemmen. Maar een triathlon was het. Hierbij een verslagje vanuit de organisatie.

Hiemstra en Kooistra zegevieren bij de eerste editie Winterse Triathlon Workum 

Weliswaar in omgekeerde volgorde – maar toch had Workum dit jaar de primeur met de eerste normale triathlon in het land. Om de atleten te hoeden voor te grote temperatuurverschillen, werd gestart met 5km lopen, dan 20km fietsen om te eindigen met 500meter in het zwembad van sportcomplex de Rolpeal.

Bij de dames stond er geen maat op Jantine Kooistra. Sterk lopend en gefocussed op de fiets kwam ze met een grote voorsprong het zwembad in – en ook daar bouwde zij die alleen maar uit. Overall werd zij 10e. Achter haar pakte Theresia Offringa de tweede plaats bij de dames, gevolgd door Corine Visser.

Teugels vieren

Bij de heren liepen Hans Hiemsta, Pieter Pilat en aansluitend Dyan Hendriks als snel weg bij de concurrentie. Door een rappe wissel van Pilat was die als eerste aan de fietsronde begonnen – echter was Hans Hiemstra in vorm en pakte als snel de leiding op de ‘diken’ richting ’t Heidenskip. De voorsprong liet hij ook niet meer los – en kon in het zwembad zelfs even de teugels laten vieren. Hij pakte de winst met een tijd net onder het uur. Pilat probeerde met het zwemmen nog dichterbij te komen, hij moest echter genoegen nemen met het zilver. Dyan Hendriks pakte knap het brons.

Organisator Theunis Wouda blikt tevreden terug: ,,Ja, ik ben flink tevreden. Veel positieve reacties van de atleten gehad vandaag. Voor velen een fijne trainingsprikkel zo midden in het ‘saaie winterseizoen’ – met ook nog eens behoorlijk wat mensen die voor het eerst een triatlon deden. We zijn natuurlijk lekker laagdrempelig en vragen geen hoofdprijs voor deelname, denk dat dat ook helpt.”

Uitslag Winterse Triathlon Workum:

Heren:

1. Hans Hiemstra 59,42
2. Pieter Pilat 1.00,28
3. Dyan Hendriks. 1.03,37

Dames
1. Jantine Kooistra 1.09,08
2. Theresia Offringa 1.12,56
3. Corine Visser  1.17,33

Binnenkort op zaterdag 9 maart, is de crossduathlon van workum. Ook al zo’n leuke variant op de triathlon van de eerste zondag van september. Aan de crossduathlon kun je ook als duo deelnemen.

Hans Hiemstra hier als winnaar triathlon De Wijk.

XTerra verdwijnt, maar Tri-Ambla keert dit jaar al terug!

Van crossduathlon naar crosstriathlon. Goed nieuws namelijk vanuit Ameland. De crosstriathlon is voor dit jaar gered. Geen XTerra The Netherlands meer, maar terug naar hoe het begon: als Tri-Ambla. Per 31 december 2023 is de licentieovereenkomst tussen Stichting Sportpromotie Ameland en Sporteiland beëindigd.  Dit betekent dat de huidige organisator van de sportevenementen op Ameland, Sporteiland, niet langer MTB Ameland, Tussen Slik en Zand, Ameland Adventurerun en XTerra Netherlands organiseert.

Het evenement waarmee het ooit begon voor Stichting Sportpromotion Ameland: de offroad triathlon, Tri-Ambla. In september zwemmen in de Waddenzee en door bos, duin en over strand de MTB sturen om ditzelfde lopend nog eens dunnetjes over te doen. De ultieme triathlon uitdaging. En die blijft dus. De organisatie van de evenementen wordt vanaf 2024 voortgezet door 4Ameland.

Sporteiland, 4Ameland en SPA hebben in goed overleg besproken hoe de voortgang van de evenementen zo goed mogelijk gewaarborgd kan worden in het belang van de evenementen voor zowel de sportbeleving van de deelnemers, alle betrokken vrijwilligers als voor het eiland. De wedstrijden zijn 7 en 8 september.

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen zal Casper, 4Ameland het komende jaar op de achtergrond ondersteunen met zijn kennis van en ervaring met het organiseren van de evenementen. De Crossduathlon Ameland, een evenement opgezet en ontwikkeld door Casper die samenvalt met de MTB-Ameland, zal na 2024 ook overgenomen worden door 4Ameland.

Ameland kijkt uit naar mooie, sportieve evenementen en wensen alle deelnemers, vrijwilligers en partners veel sportplezier in 2024!

Wintertriathlon Leeuwarden deze zaterdag met ruim 250 deelnemers!

Tot slot hoofdstad Leeuwarden, want daar is het dit weekend te doen met de wintertriathlon.

Mede-organisator Sjouke Venema van Stichting Wintertraithlon Leeuwarden laat weten dat het evenement ditmaal in het teken van de Open Fries kampioenschappen staat. Het evenement heet officieel Bouwgroep Dijkstra Open-FK Wintertriathlon. Ruim 250 deelnemers gaan mee doen, hetgeen de organisatie enorm verrast heeft. Het is pas de tweede editie en de organisatie borduurt voort op het succes van de primeur. Het loopparkoers is min of meer hetzelfde, fietsparkoers is geoptimaliseerd en eenvoudiger gemaakt en een andere opzet van de wisselzone zijn de verbeterpunten die zijn doorgevoerd naar aanleidingen van opmerkingen van de deelnemers van verleden jaar.

De stichting is een samenwerkingsverband tussen de grootste hardloopvereniging van Noord-Nederland en de baancommissie Elfstedenhal, die een zestal ijsverenigingen vertegenwoordigt. Er zijn vier verschillende afstanden, de langste (wedstrijd-)afstand is 10 k hardlopen, 42 k wielrennen en 20 k schaatsen. De jeugd legt korte afstanden af. Verheugend is dat er 18 kids en 19 junioren mee doen. Het schaatsonderdeel is via een livestream te volgen. Eigenzinnig als de Friezen zijn, hebben ze er vorig jaar een officieus NK van gemaakt en zijn ook dit jaar de rood-wit-blauwe truien besteld…..

Favorieten zijn titelverdediger Robert Beute, Niek Koppenaal, Eddy Lamers, Martin Veenhuizen, Lammert van der Ploeg, Maarten Beute, Jan Ettema, Jacob van der Ploeg, Rense Veesntra, Erik Stam, Robert van der Kaaden en Eric Lammers. Bij de vrouwen zijn kanshebbers: Maartje Speksnijder, Debby van der Woude, Julia de Leeuw en Inez Terpstra.

Zaterdag 10 febuari om 12.30 uur start de lange afstand, de kinderafstand begint om 13.30 uur, de korte afstand om 13.40 en de middenafstand om 14.00 uur.

Verder ook deze zaterdag: de crossduathlon van Nijkerk. Aanvang 11 uur, afstanden:3,6 km/20 km/3,6 km. Organisatie: AV Nijkerk. De wedstrijd maakt deel uit van de Veluwse Run-Bike-Run competitie.

Maar dat is dan weer niet Friesland….

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.