Ironman Cozumel blijft op het droge; Van Riel wint Fortaleza, Gomez Mossel Bay; Juul en Laura Pijnacker – WTJ 3160

ZONDAG – Even in een notendop – want alles tussen een verhuizing door – over dit weekend. Ironman Cozumel is nog gaande. De altijd snelle eindtijden zullen dit keer niet in de all-time-list worden opgenomen. Het zwemmen ging namelijk niet door.

Geen zwemmen rond Mexicaans eiland

Over de reden om het natte onderdeel te cancelen lopen de meningen uiteen. Het weer was niet best, werd gezegd, maar we zien beelden van een blauwe lucht en atleten die terug komen van de pier waar het zwemonderdeel zou beginnen. De oceaan was te stormachtig, was een andere verklaring. Volgens anderen zouden er gevaarlijke vissen voor de kust van ht Mexicaanse eiland zwemmen. Het zou gaan om pijlstaartroggen. Op Cozumel komen veel slangen en schorpioenen voor, maar daar hoef je tijdens 3,8 km. crawlen geen last van te hebben. Hoe dan ook het is een bike-run geworden.

De pro’s hadden er gemengde gevoelens bij. Sebastian Kienle toe aan zijn allerlaatste kunstje zei er op Insta het volgende over: The swim is cancelled for everyone. My personal opinion is that for the pros, there would have been absolutely no problem swimming.

Andere wedstrijd

Hoe dan ook, het is er meteen een heel andere wedstrijd door geworden. Met tijdverschillen zoals in wielertijdritten zijn de deelnemers van start gegaan, Op de fiets was de Fransman Leon Chevalier de sterkste. Hij begon ruim 3 minuten eerder aan de marathon dan de Amerikaan Chris Leiferman. En Sebi Kienle laat zich niet kisten, hij wil een mooi slotakkoord geven aan zijn laatste race en loopt derde in de marathon. De Nederlanders na het fietsen: 9. Tristan Olij; 19.Menno Koolhaas en helaas na 135 km. fietsen afgestapt: Tom Oosterdijk. Tristan is aan een sterk loopnummer bezig, inmiddels ligt ie zevende.

 

Bij de vrouwen is het de Duitse Svenja Thoes na 7 km. lopen op kop. Angela Naeth ligt tweede en Gurutze Frades derde. De Nederlandse vrouwen zijn nog lang niet kansloos voor een podiumplaats. Marlene de Boer loopt vijfde en Diede Diederiks is de nummer zes op resp. 8.35 en 13.08 minuten. Na het fietsen was het nog Ruth Astle op kop, maar zij begon niet aan de marathon. Naeth en Thoes kwamen vrijwel gelijktijdig als tweede en derde binnen op 6 minuten. Marlene lag daar nog zesde op 13.48 en Diede zevende op 18.17 minuten. Allebei vijf minuten gewonnen in de eerste fase van de marathon. Dat belooft veel.

Marten van Riel proeft weer van langere werk met winst in Fortaleza

Andere Ironmans 70.3 waren er ook dit weekend. In het Braziliaanse Fortaleza won de Belg Marten van Riel deze halve triathlon. De klus was geklaard in 3.43.58 uur, de Spanjaard Antonio Benito Lopez eindigde tweede in 3.47 en Andre Lopes zorgde voor een jubel bij het Braziliaans publiek: derde in 3.50 uur. Snelste vrouw was Ellie Salthouse. Voor de Australische was het reeds haar 28e zege op een Ironman 70.3. Eindtijd 4.16.34 uur. Tweede was de Portugese Raquel Rocha op 12,5 minuut, derde de Amerikaanse Rachel Olson.

Volgend jaar doet Marten van Riel nog een derde en laatste maal mee aan de Olympische Spelen. Daarna legt de Belg zich toe op het langere werk. Het WK Ironman 70.3 in Taupo staat alvast ook op zijn program.

Javier Gomez kan het nog steeds: winst IM 70.3 Mossel Bay

Marten van Riel had geen makkelijk jaar door blessures en ook voor de Spanjaard Javier Gomez was het een tijdlang ploeteren. Maar dit weekend kwam alles op z’n pootjes terecht voor de achtvoudig wereldkampioen. Hij won de Ironman 70.3 Mossel Bay in Zuid-Afrika. In de uitslagen liet hij zijn volledige naam eens optekenen: Francisco Javier Gomez Noya. Spanjaarden hebben nu eenmaal veel namen.

Matt Trautman was 2,5 minuut later de nummer twee en snelste zwemmer Nicholas Quenet eindigde op 8.22 minuut als derde. De Belg Quentin de Vos klasseerde zich als achtste op 22 minuten. Op de Britse Emma Pallant-Browne stond geen maat. Ze won in 4.21.24 en was daarmee 6,5 minuut sneller dan Magda Nieuwoudt. Eloise du Luart uit Frankrijk was de nummer drie op 23 minuten. Klein veld hier met drie vrouwen en tien mannen bij de pro’s.

 

Run-bike-run Pijnacker voor Juul en Laura

Op de run-bike-run van Pijnacker komen we zeker nog terug. Ze is gewonnen door Juul van de Kruijs en Laura Gorter, gelukkig bij droog weer. Omdat we zelf in Delft waren, hebben we nog even in de bossen van Delftse Hout gekeken hoe het er aan toeging. Een halve minuut na Hellas-man Juul kwam Chris van Wamelen over de finish. Beide mannen waren zeer content met het feit dat ze Wouter Dijkshoorn een keer voorbleven. De Amsterdammer werd derde.

Een paar jaar liet ze zich wat minder vaak zien in crossduathlons, maar inmiddels is Laura Gorter weer ijzersterk in haar specialiteit: crossloop-ATB. De tweede plaats ging naar de Rotterdamse Melissa de Bruin-Roks op 6 minuten achterstand. Lotte Bakx uit Roosendaal werd derde op bijna 7 minuten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.