Favoriet Daniel Baekkegard maakt het waar op Ironman 70.3 Lanzarote; ook Anne Haug wint – WTJ 2042

ZATERDAG – De Ironman 70.3 wedstrijd op Lanzarote is bij de mannen gewonnen door de Deense topfavoriet Daniel Baekkegard, de nummer drie van de wereld. De 25-jarige Deen versloeg op het ’triathloneiland’ de Duitser Mika Noodt en zijn landgenoot Thor Bendix Madsen. Het is ook het zoveelste Deense succes dit jaar. Eerder won hij zelf bijvoorbeeld IM 70.3 Dubai en was landgenoot Kristian Hogenhaug de terechte wereldkampioen in Almere. Baekkegard, die in Klagenfurt een paar jaar terug als winnaar nogal macho-gedrag vertoonde, kwam in Lanzarote wel op een ‘normale’ manier over de finish.

Waterrat Varga als vanouds eerste aan de kant

Het was Richard Varga, die haast vanzelfsprekend als eerste uit de Atlantische Oceaan opdook, na de 1900 meter zeezwemmen in 23.24 minuten te hebben afgelegd. De Slowaak, die hetzelfde kunstje uithaalde bij liefst 41 ITU/World Triathlonwedstrijden, had overigens niet zo’n hele grote voorsprong na het zwemmen. Daniel Baekkegard volgde al op zes seconden. De andere concurrentie bleef wat langer crawlen: de Duitser Jan Stratmann stond als derde op het strandje na 1.22 minuut en vervolgens zijn landgenoot Mika Noodt. Joost Somsen deed precies 3 minuten langer over het zwemonderdeel dan Varga. Van de 15 deelnemende pro’s sloot Daan Schouten de rij met een achterstand van 7.14 minuut.

Danish Dynamite op Deens vakantie-eiland

De ex-wielrenner had enige achterstand ingecalculeerd en wist wat hem te doen stond: hard over het Vulkaaneiland racen. Al kort na het uitkomen van de wisselzone neemt Daniel Baekkegard de leiding over. Varga valt steeds verder terug. De meeste tegenstand ondervind Baekkegard van zijn landgenoot, de Deen Thor Bendix Madsen (door organisatie weergegeven als MaNdsen). Halverwege het fietsonderdeel is de situatie dat twee Denen op kop liggen met een onderlinge afstand van 1.20 minuut. Dan de Duitser Mika Noodt en vierde opnieuw een Deen (tot groot genoegen van Kenneth Gasque!) Kristoffer Visti Graae. Die kennen we nog van de XTerra Ameland, waar hij derde werd. Door materiaalpech is Jan Stratmann in de eerste helft van het fietsen terug gevallen, maar hij werkt zich later weer terug naar voren.

Voor de Nederlanders gaat het fietsen ook beter dan het zwemmen. Joost Somsen moet weliswaar tijd inleveren, hij schuift wel op in het klassement naar een zevende plaats halfkoers. Daan Schouten heeft daar de eerste drie pro’s bijgehaald en fietst op een elfde positie op 13.45 minuten. In de tweede helft moet Joost gas terugnemen en komen de Team4Talent-mannen steeds dichterbij elkaar. De tweede wisselzone bereiken de eerstejaars atleten op het langere werk als negende en tiende: Joost heeft dan 16, Daan 18 minuten achterstand op Baekkegard.

Baekkegard mag niet verslappen

Toch is de Deen op de halve marathon nog niet zeker van zijn zaak. Niet landgenoot Bendix Madsen maar Mika Noodt dringt nog aan om de koppositie over te nemen. Stratmann volgt dan als vierde en ook Richard Varga krabbelt weer op naar plek zes. Fietsen is voor de Slowaak vaker een struikelblok geweest. Terwijl Noodt tot op minder dan een minuut komt, weet Baekkegard dat hij niet moet verslappen om zo zijn tweede IM70.3 zege van dit jaar te grijpen. De top vijf bestaat vervolgens uit outer Denen en Duiters: Noodt, Madsen, Streatmann en Graee. Voor de jonge Nederlanders gaat het allemaal net even te hard vooraan. Zij kijken aan de finish tegen een achterstand van een half uurtje aan en klokken de twaalfde (Daan) en dertiende (Joost) pro-tijd. Het moet zwaar geweest zijn voor debutant Daan Schouten, die 3 kwartier achterstand opliep en ook voor Joost Somsen in zijn tweede IM 70.3 met 55 minuten tijdverlies op Baekkegard. Uiteraard spreken we de mannen later vandaag nog.

India Lee eerst uit het water

In het vrouwenveld kwam de Britse India Lee als eerste uit het kalme Oceaanwater. Ze had een ruime voorsprong op Kiadi Kivioja uit Estland, die samen met topfavoriete Anne Haug op 1.40 achterstand richting hun fietsen snelden. Tessa Kortekaas – voor wie elke wedstrijd op Lanzarote een thuisrace is – kwam als vijfde het strandje op. Haug was niet van plan meteen jacht te maken op India Lee. Pas na vijftig kilometer nam ze de leiding over, meteen viel Lee terug naar een vierde plaats want ook de Britse Niki Bartlett en Kivioja gingen haar voorbij. Tessa rouleerde niet lekker, ze zakte halfkoers terug naar een zevende plaats op 18 minuten van de vrouw, die vanavond eigenlijk op Hawaii had willen starten om haar wereldtitel eindelijk te verdedigen.

Dat Bartlett hard kan fietsen, was bekend. Ze sloot aan bij Haug en et een tiental seconden verschil bereikte het duo de wisselzone. Kivioja hield dapper stand op een derde plaats, Tessa passeerde op haar beurt de Canades Sarah Bonner in de strijd om de zesde pro. Maar het verschil was wel groot geworden: bijna 22 minuten na 92 kilometer fietsen.

Anne Haug maakte er in elk geval een aantrekkelijke wedstrijd van, want pas op de halve marathon trok ze de race naar zich toe. Nikki Bartlett werd tweede en India Lee, ging de triatlete uit Estland alsnog voorbij in de strijd om de derde plaats. Tessa Kortekaas handhaafde zich bij het lopen lang op de zesde plaats, maar zag op het eind Bonner toch weer langszij komen. Ze finisht uiteindelijk als zevende op 50 minuutjes van de Anne Haug, die pas volgend jaar mei haar wereldtitel kan verdedigen. Overigens gaat ook Ironman 70.3 Lanzarote naar voren, maart om precies te zijn. In de hoop meer deelnemers te trekken dan de 470 nu.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.