Jan Frodeno maakt drie races bekend, waarin hij start: Oceanside, EK Hamburg en WK Nice; Martin den Otter wordt 75 – WTJ 2764

WOENSDAG – Ook Jan Frodeno licht vandaag een tipje van de sluier op voor wat betreft zijn wedstrijdseizoen. De GOAT heeft (voorlopig?) drie wedstrijden op zijn programma staan. Hij opent op 1 april (!) met de Ironman 70.3 Oceanside in Amerika. Het is een van Frodo’s favoriete wedstrijden, die hij in 2014, 2015 en 2018 wist te winnen.

Daarna krijgt Hamburg de eer om ’s werelds beste triatleet in zijn thuisland te ontvangen. Op 4 juni staat reeds deze Ironman op het menu, exact een jaar nadat Kristian Blummenfelt een sub-7 uur neerzette, eveneens in Duitsland: Dresden. Ironman Hamburg stond nog op de to-do-list van Jan, niet eerder nam hij aan de derde grote hele triathlon (naast Roth en Frankfurt) deel. Maar nu daar het EK is (niet langer in Frankfurt) is het wel een bucket-list dingetje. Uiteraard kent Jan de stad nog uit de tijd dat hij ITU-races deed en Hamburg steevast de World Cup/later WTCS in huis had/heeft. Het was daar dat hij zich in 2007 kwalificeerde voor de Spelen van Beijing. De rest is geschiedenis….

En dan is ie er uiteraard ook bij als op 10 september de primeur in Nice wordt gehouden: het wereldkampioenschap Ironman voor mannen. We kunnen ons alleen al om die reden niet voorstellen dat ‘der Jan’ aan zijn laatste seizoen bezig is. Ongetwijfeld wil ie nog 1 keer vlammen op Hawaii. En dat kan ie weer in oktober 2024. Ook al is Jan dan al 43 lentes jong…..

Wellicht op een ander niveau, want 2023 beschouwt Frodeno net als Sebastian Kienle als zijn laatste topsportjaar. Overigens tussendoor doet hij nog de Open Europese PTO-race op 6 mei ‘ergens in Europa’. Ook de PTO US in Milwaukee staat op zijn programma. Vijf races, waarvan Nice dus afhankelijk van het resultaat op het EK Hamburg.

Martin den Otter 75 lentes jong

Een van mijn/onze vroegere triathlonhelden is Martin den Otter. Als Jan Frodeno de niet-te-kloppen master van nu is, dan was Martin dat in de jaren 80/90. Diverse Europese titels, tal van nationale titels en ook ‘wereldbesttijden’ op diverse afstanden. De man uit Zoetermeer heeft een geweldige erelijst. En vandaag wordt Martin 75 jaar. Vorig jaar zagen we elkaar nog in de reunie-race in Holten, waar hij door een blessure (Martin heeft al 2 nieuwe knieen) niet mee kon doen. Maar de sportman van weleer, ziet er nog steeds op en top gesoigneerd uit. Wij feliciteren hem bij deze en eren hem binnenkort met een plekje op onze eregalerij!

Proficiat Martin. By the way: ook onze felicitaties aan Jos Everts, nog zo’n kanjer. Roth en Almere gewonnen. Dat kunnen er niet veel zeggen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.