De kwestie (open) NK wintertriathlon Leeuwarden: deel 3. Voorzitter Meine Hoitsma doet een boekje open – WTJ 2765

VRIJDAG – Terwijl Trikipedia (en ook Ironman) zich opmaken voor een speciaal momentje, komen we nog een laatste keer terug op de kwestie NK wintertriathlon Leeuwarden. Wellicht hebben we in het tweede artikel de indruk gewekt dat de Friese organisatie ‘op eigen houtje’  het predikaat Nederlands kampioenschap aan haar evenement had toegevoegd. Dat blijkt enigszins bezijdens de waarheid. Voorzitter Meine Hoitsma wil het graag uit de doeken doen.

,,Mooi eerste artikel over onze wedstrijd”, steekt Meine meteen van wal. ,,Het tweede vond de bond wellicht goed, maar wij als organisatie minder. We hebben namelijk nooit geschreven dat wij het NK gingen organiseren, we hebben altijd de vermelding open-NK gebruikt. Bij een open-NK hoef je geen lid van de bond (lees: NTB) te zijn want bij het NK door hen georganiseerd kunnen alleen atleten met een NTB licentie strijden om de titel. Bij ons maakt het geen reet uit of je lid bent van de NTB, van een andere bond of helemaal geen lid bent van een bond. Daardoor krijg je wel een groter, breder en sterker deelnemersveld en is de titel dus meer waard en zwaarder bevochten.”

Ferme taal van Hoitsma, die geen blad voor de mond neemt als het gaat over de stroeve verhouding met de bond. ,,De kersverse bondsdirecteur Thorwald Veneberg kan zich beter eerst laten bijpraten vooraleer hij zich tegen onze werkwijze keert.” Hoitsma legt uit dat de drie overgebleven wintertriathlonorganisaties te weten Enschede (Rene Lehr), Groningen (Wietse van der Meer) en Leeuwarden (ondergetekende) eind 2021 een gesprek met de bond hadden over de toekomst van de wintertriathlons. ,,Daar gaf de bond andermaal blijk van desinteresse voor de wintertriathlons en dat het geen NK-waardig evenement is. Op de vraag waarom niet, kregen we geen helder antwoord.”

Hoitsma zegt dat de bond wel hemel en aarde beweegt om ook in corona-tijd een NK voor junioren te vinden, ,,Maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat daar kinderen van een bondsmedewerker aan meedoen. Bij dezelfde meeting zei toenmalig directeur Rembert Groenman dat er alleen nog maar NK’s zouden zijn voor Olympische onderdelen. Vreemd, want er is ook een NK crosstriathlon en aquathlon, toch niet bepaald Olympische onderdelen. Toen die NK’s werden aangekondigd op social media heb ik daarop gerefereerd aan de uitspraken van Groenman. Ik kreeg het advies bij de bond te gaan praten met Christie Brouwer, maar voor die eer heb ik bedankt.”

Hoitsma lanceerde met de andere twee wintertriathlon-organisaties een tegenvoorstel. ,,Hoe kijkt de NTB aan tegen het feit dat wij een open NK gaan organiseren. Een direct antwoord kregen we niet, maar uiteindelijk kregen we te horen dat ze er niets tegen kunnen doen, maar het wel betreuren. Vreemd dat nieuwe personen op het bondsburo nergens vanaf weten, zich de uitspraken van Groenman niet herinneren en dus wel gewoon niet-Olympische NK’s uitschrijven. Maar ja, beleidswijzigingen worden bij de bond kennelijk niet gedeeld met de leden. Ik twijfel sterk over het democratisch gehalte van deze bond, die toch al heel wat goodwill is kwijt geraakt.”

Voor de organisatoren in Leeuwarden voelt het alsof de NTB het op hen gemunt heeft, terwijl er ook op 5 november vorig jaar in Groningen al een open NK wintertriathlon is gehouden. ,,Dat is ze volledig ontgaan klaarblijkelijk. Het tekent de interesse van de NTB voor wedstrijdorganisaties, die niet in haar straatje passen.” Hoitsma vindt het daarom niet vreemd dat steeds meer organisaties uit de bond stappen en vrije wedstrijden gaan organiseren. De NK’s worden dan alleen nog onder gebracht bij de groep Almeerse organisatoren.

Hoitsma hekelt de gebrekkige communicatie: ,,Als ik Veneberg was zou ik mijn licht eens opsteken bij Martin Veenhuizen, ambassaduer voor de wintertriathlons. Hij is al vanaf 2020 van onze plannen op de hoogte, was bij een vergadering present en deed aan allebei de NK’s mee. Dat zijn de veldwerkers, die niet vanaf een bureau in Papendal naar de toekomst van de sport kijken.”

Tot zoveer de toch wel kritische kantekening bij de kwestie NK’s. Onze conclusie is dat er op het bondsburo nog heel wat werk aan de winkel is om oude en ook verse wonden te herstellen. Wellicht worden we op 11 maart iets wijzer als het NTB-congres plaats vindt.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.