WK Ironman vrouwen op Hawaii: het startveld bij de pro’s; andere grote races in najaar – WTJ 3084

WOENSDAG – Zoals we de afgelopen dagen al naar een paar wedstrijden in 2024 keken, lijkt het net of seizoen 2023 al zo goed als afgelopen is. Niets is echter minder waar. Er staan nog een interessante confrontaties op het menu. Voor de vrouwen van de lange afstand ligt zelfs de belangrijkste confrontatie nog in het verschiet. Zij hebben hun WK Ironman op het vertrouwde Hawaii immers nog te goed.

Inmiddels is de startlijst van de pro’s bekend gemaakt. Een zeer indrukwekkende lijst met 54 namen, de allergrootsten op het gebied van long distance. En ook dit keer is het voor ons Nederlanders de moeite waard om een ‘nachtje door te halen’, want zowel Els Visser als Lotte Wilms staan aan de start. Uiteraard zullen we met beiden in de aanloop nog contact hebben. Hoe staan ze er voor, hoe is de vorm, wat zijn de kansen enzovoorts. Lotte staat als 16e vrouw op de posters, Els als 18e, maar dat zegt weinig.

Els en Lotte staan in het tweede rijtje op de affiche. Het affiche wat wordt aangevoerd door Chelsea Sodaro, de titelverdedigster die zich tamelijk rustig hield dit jaar. Lucy Charles en Anne Haug waren haar runners-up toen en zijn er opnieuw bij.

Daniela Ryf zint uiteraard op revanche, Taylor Knibb debuteert op Hawaii en met de Europese toppers Laura Philipp, Lisa Norden en Kat Matthews is spektakel gegarandeerd.

Kijken we naar de landen van afkomst dan hebben de Amerikanen de meeste kans om Hawaii te winnen. Ze zijn met 11 vrouwen, De Australiërs en Duitsers volgen met zeven, de Britten met zes en de Fransen met vier. De twee Nederlandse vrouwen zijn in goed gezelschap van Brazilie, Canada, Denemarken, Ierland en Zweden. Daniela Ryf is niet de enige die het alleen moet doen, ook Chili, Nieuw-Zeeland, Polen, Spanje en Tsjechië sturen 1 pro.

World Cup seizoen is pas halverwege

En dan hebben we het dus niet gehad over de World Triathlon races. Het lijkt zelfs wel of het World Cup seizoen nog moet beginnen. Aanstaand weekend de Marokkaanse World Cup in Tangier met Rachel Klamer, Eva Cornelisse en Marit van den Berg bij de vrouwen en Richard Murray, Mitch Kolkman, Donald Hillebregt en Victor Goene bij de mannen.

Een week later dezelfde vier mannen en Rachel Klamer en Maya Kingma bij de vrouwen op de laatste Europese World Cup van het seizoen. Tegen een prachtig decor trouwens: het aloude Rome. De volgende twee World Cups zijn weer een week later in het Chinese Chengdu en het Braziliaanse Brasilia.

Dan volgt nog World Cup Tongyeong, Korea op 21 oktober, weer een week later Miyazaki Japan met in allebei de Aziatische wedstrijden Donald Hillebregt en Rani Skrabanja. Voor hen zijn deze World Cups nodig om hoger op de World Ranking te komen. Uiteindelijk komt ook de strijd om de World Cup tot een eind en wel in het Chileense Villa del Mar. Maar dan is het al half november en hebben wij hier hooguit een aantal crossduathlons. Hoewel….als je het weer zo bekijkt. In Zierikzee kunnen ze zaterdag nog een hele mooie nazomerse triathlondag verwachten. Het is ze gegund bij de terugkeer van deze race na 27 jaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.