Marlene de Boer zesde bij profdebuut Ironman Zuid-Afrika; winst voor Leon Chevalier en Laura Philipp – WTJ 2777

ZONDAG – Er werd vrijdag al voor gevreesd dat de weersomstandigheden andermaal roet in het eten zouden gooien bij de Ironman Zuid-Afrika en inderdaad: het zwemonderdeel in de woeste baren van de Oceaan voor de kust van Nelson Mandela Bay. Helaas werd het er zaterdag en zondag niet beter op en dus besloot de organisatie om het zwemonderdeel met bijna 3 kilometer in te korten tot slechts 900 meter.

Brownlee en Lubben niet gestart

Wie daar baat bij zou hebben? In elk geval niet Alistair Brownlee en ook niet onze eigen Janien Lubben. Helaas moesten zij vanwege ziekte de wedstrijd laten lopen. Janien twijfelde lang, maar na weer een doorwaakte nacht kon ze niet anders dan deze Ironman aan zich voorbij laten gaan. Erg jammer.

Marlene de Boer zat wel in de wedstrijd en kwam er in haar pro-debuut met een zesde plaats best lekker voor de dag. De overwinning ging naar de Fransman Leon Chevalier en de Duitse topfavoriete Laura Philipp.

Slechts 900 meter zwemmen

Chevalier zal best blij geweest zijn met de 900 meter zwemmen. Hij kwam er als elfde uit, maar verloor nog geen halve minuut op de snelste van het pak: de Zwitser Andrea Salvisberg. Dat zwemonderdeel was dus niet bepalend, want binnen de twee minuten zaten zeventien van de 19 pro’s op de fiets. Snel vormde zich een kopgroep van vier met Cameron Wurf (die kennelijk uitkomt voor Andorra, waar hij veelal woont), Chevalier en de lokale helden Bradley Weiss en Matt Trautman. Uiteraard ging wielerprof Wurf op avontuur, al werd de aanvaller nauwelijks beloond. Zijn grootste voorsprong was een dikke minuut, maar na 180 kilometer was de Fransman toch weer terug op 40 seconden komen te rijden. Weiss moest meer incasseren, als derde stalde hij zijn tweewieler op 4.34 en Rasmus Svenningsson was ook nog enigszins in de buurt op 5.44 minuten. Oud-Almere (en Zuid-Afrika-)winnaar Matt Trautman verloor door materiaalpech bijna een half uur en was gezien.

Op papier heeft Chevalier de beste marathon in de benen, maar er zijn dagen dat Cameron Wurf ook dat onderdeel snel af weet te leggen. Na acht kilometer was de Fransman al wel de nieuwe leider, maar wist de Ozzie/Andoriaan nog redelijk te volgen op 25 seconden. Daarna liepen de verschillen snel op. Halverwege had Leon ‘De Ridder’ al 5 minuten voorsprong op Wurf en was Bradley Weiss al bijna bij deze hardfietser geraakt. Een paar kilometer verder en het stuivertje wisselen om de tweede plaats was daar. Jammer voor Cameron dat hij in de slotfase ook Mathias Lyngso Petersen en Rasmus Svenningsson nog langszij zag komen en dus met een vijfde plaats genoegen moest nemen.

Chevalier klaar in 7.11 uur

Dat we de eindtijden niet kunnen opnemen in de all-time Ironmanlijsten is jammer natuurlijk. Leon Chevalier noteerde 7.11.44 uur, Bradley Weiss 7.16.03 en Mathias Lyngso Petersen 7.20.55. Voor Rasmus Svenningsson stond 7.23.15 op de klokken en Cameron moest uiteindelijk dik 16 minuten toegeven op de eerste Franse winnaar van deze Ironman Zuid-Afrika. De Noor Jon Breivold hield de eer van zijn land hoog met een zesde plaats. Hij zal wellicht niet op On-schoenen gelopen hebben, waar Gustav Iden wel mee liep in Abu Dhabi en waar nu een onderzoek naar wordt ingesteld. Na Breivold maakten Arnaud Guilloux als tweede Fransman, snelle zwemmer Andrea Salvisberg, good-old Michael Weiss en uiteindelijk toch nog Matt Trautman de top tien compleet.

Laura Philipp als topfavoriete nog maatje te groot voor Marlene

Voor de Nederlandse fans was de vrouwenwedstrijd interessant dus. Aanvankelijk twee troeven, uiteindelijk door de ziekte van Janien Lubben alleen Marlene de Boer. Als agegrouper viel er voor de Amsterdamse (in die periode was ook Trikipedia een van haar sponsoren) niet veel eer meer te behalen. Wereldtitels, Europese titels en in elke wedstrijd waar ze startte, pakte ze de winst.

Vandaag dan haar debuut tussen de ‘grote madammen’. Tien pro’s aan de start van deze tweede Ironman dit weekend (eerder al Nieuw-Zeeland met die fabelachtige overwinning voor Els Visser). Zat er een Nederlandse dubbelslag in? Nou dan moest Marlene wel van zeer goede huize komen, want Laura Philipp is een buitencategorie-triatlete op de lange afstand. Het werd een prachtige zesde plaats en daar zal Marlene meer dan tevreden mee zijn.

Het was Fenella Langridge, die als eerste uit de golfslag tevoorschijn kwam. Laura Philipp had daar 13 seonden achterstand en de Zuidafrikaanse Jade Roberts volgde als derde. Marlene de Boer opende sterk met de vijfde zwemtijd op 32 seconden van Langridge. Al wist iedereen wel dat het zwemonderdeel meer een pro forma-nummer was. De echte verschillen moesten gemaakt worden op de fiets.

Terugzakken bij het fietsen

Waar Philipp snel naar voren reed, liet Marlene zich terugzakken tot een groepje met twee Zuidafrikaanse triatletes en de Duitse Laura Zimmermann. Van samenwerking was geen sprake (mag ook niet natuurlijk), maar het gevolg was wel dat de achterstand snel opliep nar 5 minuten en halfkoers al dik zeven minuten.

Laura Philipp was vooraan niet meer te houden. Ze stalde haar race-monster na 4 uur en drie kwartier fietsen en mocht met 5 minuten voorsprong op de Francaise Justine Mahieux aan de marathon beginnen. Penny Slater lag daar derde op 6 minuten, Langridge vierde op 7,5 minuut Daarna was het even wachten op de ‘groep Marlene de Boer’: Robberts op 11.40 en Marlene zelfs op 12.19 minuten als zevende.

Niets of niemand kon Laura Philipp tijdens de marathon nog weerstaan. Ook daarop noteerde ze met 3.02.26 uur de snelste tijd, zodat haar voorsprong aan de finish uitgroeide tot dik 8 minuten. De streep met de fameuze Zuidafrikaanse speakers Paul Kaye en Gordon Graham werd bereikt na 8.01.59 uur. Bijna een sub-8er dus, ware het niet dat er veel te kort gezwommen werd. Maar we weten hoe snel de Duitse kan zijn. Op de dag dat vorig jaar die sub-8-onderneming plaats had, won Laura immers de Ironman Hamburg in een sublieme 8.18.20 uur.

Marlene naar zesde plaats

Fenella Langridge had niet het lekkerste fietsonderdeel achter de rug, maar de Britse herpakte zich op de marathon en werd tweede in 8.13.17 uur. De Fransen hadden na Chevalier nog een podiumwinnares met Justine Mahieux in 8.14.09 uur. Dat brons werd daarmee voor de neus van de Australische Penny Slater weg gekaapt, ze finishte vierde in 8.17.25. De derde marathontijd bracht Laura Zimmermann uiteindelijk de vijfde plaats al aasde Marlene ook lang op die positie. De Nederlandse zette uiteindelijk 8.22.13 uur op de klokken oftewel 20 minuutjes van de winnares verwijderd. Maar ze heeft nog alle tijd om dat gat de komende jaren te dichten.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.