Jason West en Lucy Byram winnen Clash Endurance Miami; Youri Keulen opent seizoen met zesde plaats – WTJ 2785

Het waren de Scandinaviers, die de Clash openden. De nog vrij onbekende Noor Jurgen Gundersen en de Deense favoriet Daniel Baekkegard verlieten als eersten het water. Maximillian Sperl, Thomas Bishop, Matthew Sharpe, Jason West en Sam Appleton hielden de schade beperkt tot minder dan 15 seconden. Youri Keulen kwam samen met de Brit David McNamee (ooit derde op Hawaii) als tiende uit het water met een achterstand van slechts 32 seconden.

Op de fiets was het de Brit Bishop, die er als een speer vandoor ging. Even kreeg hij Baekkegard mee, maar na 12 kilometer lag Bishop toch al een halve minuut op hem voor. West, Appleton, Sperl en McNamee hadden elkaar ook gevonden. Youri hield de kop voortdurend in het vizier. Op dat punt lag hij driekwart minuut achter. Na 21 kilometer was Bishops voorsprong gegroeid tot 50 seconden op Baekkegard en West. Youri kwam daar als achtste door op 1.18 minuten. Nog altijd waren de verschillen klein dus. Weer 15 kilometer verder heeft Bishop al een serieuze marge van 1.37 op Baekkegard en de hard fietsende McNamee. Ook Jesper Svensson is uit de achterhoede terug gekeerd en rijdt vierde. Lionel Sanders komt ten val en is daarmee uitgeschakeld. Hij stapt ook uit. Ook Andrew Starykowicz kan zijn draai op het circuit niet helemaal vinden en speelt geen rol van betekenis. Youri verliest wat tijd (2.09 minuten), maar stijgt in het klassement wel naar een vijfde plaats. Overigens staat bij de Limburger het Spaanse landsvlaggetje. Als vaste bewoner van Girona ergens nog wel verklaarbaar.

In de tweede helft van het fietsen is het vooral Sam Long, die veel terreinwinst boekt. Hij keert als tweede samen met Baekkegard terug in de wisselzone. Achterstand op de leider – nog steeds is dat Thomas Bishop – 2.12 minuten. McNamee zit pal achter Baekkegard en Long en als vijfde trekt Youri Keulen reeds zijn loopschoenen aan. Kan hij wederom zijn vierde plaats van vorig jaar herhalen? Bishop is niet zeker van zijn zaak, want achter hem loopt vrijwel iedereen op de Brit in. Toch duurt het nog tot 14 kilometer vooraleer Jason West (als zesde aan het lopen begonnen) hem te pakken heeft. Het is dan erop en erover.

Aan de finish heeft de Amerikaan 36 seconden op Thomas Bishop. Brons gaat na 1,5 minuut naar de Deen Daniel Baekkegard. Sam Long blijft net biten het podium en op 2.13 is het David McNamee als nummer vijf. Op 3.31 minuut volgt Youri Keulen, twee plaatsen minder dan vorig jaar, maar misschien is het veld wel sterker dan toen. In de wetenschap dat Sam Appleton en Europees kampioen Kieran Lindars achter hem eindigen, zit onze Limburgse vriend er toch weer sterk bij. Maximillian Sperl en Matthew Sharpe maken de top tien vol.

Schoenen van Youri na afloop; zie ook pleister aan teen.

 

Vrouwenwedstrijd: Lucy Byram berekenend naar derde grote zege

Byram opende rustig. Ze kwam als zesde uit het water op 53 seconden van Sara Perez Sala, de Spaanse favoriete. Daartussen nog de Braziliaanse Pamella Oliveira, de Amerikaanse Haley Chura, Sif Bentix Madsen uit Denemarken en nog een Amerikaanse Grace Alexander. Achter Byram werd het gat al groter naar de nummer zeven. Kayla Pokorny die bijna 3 minuten verloor op de top.

Op het circuit malen de triatleten vervolgens de vele rondjes om aan de 63 fietskilometers te komen. Na 26 km. nam Sif Bentix Madsen de leiding over van Sara, die echter samen met Lucy Byram goed kon blijven volgen. Het tempo zat er bij het trio goed in, want na 33 kilometer hadden ze al 2 minuten voorsprong op Oliveira en Chura. Geen valpartij dit keer gelukkig voor Sara Perez Sala, maar toch verloor ze zienderogen terrein op het duo Madsen/Byram. Tegen de tijd dat zij hun fietsen in T2 stalden was het onderlinge verschil 18 seconden in het voordeel van de Deense, moest Sala 2.19 toestaan en Chura/Oliveira bijna 5 minuten.

Op de 16 kilometer lopen was het snel duidelijk dat Byram de beste loopbenen had. Ze kwam op 3 kilometer naast Madsen te lopen en nam vervolgens gestaag meer afstand. Pamela Oliveira nam intussen de derde plaats over van Sara Perez Sala. Aan de finish boekte de 23-jarige Lucy Byram haar derde internationale zege. Vorig jaar was ze al de snelste op de Ironman 70.3 Jesolo en de Challenge Wales. We kunnen haar overwinning dus niet helemaal een verrassing noemen in dit veld met ervaren triatletes. De 21-jarige Sif Bentix Madsen eindigde in pas haar tweede ‘halve’ triathlon op een sterke tweede plaats op 1.16 min. En de 35-jarige Pamela Oliveira scoorde brons en krikte de gemiddelde leeftijd op het Miami-podium nog een beetje op. Achterstand 2.21 minuten.

Sara Perez Sala moest genoegen nemen met een vierde plaats op 4.36, daarna Haley Chura als eerste Amerikaanse en op een zesde plaats de Ierse Olivia Mitchell, maar dat al op ruim 8 minuten. Nederlandse vrouwen deden niet mee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.